Print this page
Σάββατο, 02 Ιανουαρίου 2021 20:25

Αυστηροποίηση μέτρων: Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι έμποροι

Written by

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται ο εμπορικό κόσμος μετά τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για αυστηροποίηση των μέτρων για τον κορωνοϊό που περιλαμβάνουν κλείσιμο καταστημάτων, βιβλιοπωλείων, διακοπή του click away, και «λουκέτο» κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης νυχιών για μια εβδομάδα.

«Ήταν μια αρνητική είδηση για εμάς» λέει στο CNN Greece o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης, τονίζοντας παράλληλα ότι μετά και την νέα απόφαση καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη «να μιλήσουμε σοβαρά για την επέκταση των μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων που βρίσκονται πλέον σε πολύ δύσκολη κατάσταση».

«Ενώ προετοιμαζόμασταν να λειτουργήσουμε μας ανακοινώθηκε ότι έχουμε άλλη μια βδομάδα με κλειστά στα μαγαζιά μας, κάτι που κάνει τα μέτρα στήριξης κάτι περισσότερο από αναγκαία. Ελπίζουμε ότι στις 11 του μηνός θα είμαστε πίσω με σταδιακή επαναλειτουργία και σεβόμενοι τους κανόνες».

Το βασικότερο που πρέπει να δει η κυβέρνηση, τονίζει ο κ. Καφούνης, είναι να βρεθεί μια λύση για τις επιταγές που αν «σκάσουν» θα καταρρεύσει το εμπόριο, ενώ θα πρέπει να ενισχυθούν οι μη επιστρεπτέες προκαταβολές του 2021 και να φτάσουν στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πιο σκληρός, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης μεταφέρει μιλώντας στο CNN Greece την έκπληξη του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης καθώς όπως λέει την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι θα καταστήματα θα δουλέψουν την Κυριακή και σήμερα ήρθε νέα απόφαση για κλείσιμο.

«Τι άλλαξε σε αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα; Αυτό μας δείχνει ότι που δεν έχει γίνει σωστός προγραμματισμός. Δεν μπορώ να καταλάβω τι μεσολάβησε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καφούνης δεν θέλησε να σχολιάσει το συγκεκριμένο θέμα και υπογράμμισε ότι αυτά τα πισωγυρίσματα στην αγορά αυτή τη στιγμή συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη.

«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουμε όπως κάνουμε όλο αυτό το διάστημα» λέει ο κ. Φιλιππίδης τονίζοντας ότι «ούτε με το click away δούλεψε η αγορά παρά μόνο ένα 15% ενώ όσοι δεν είχαν eshop προσπαθούσαν να «ψαρέψουν» πελάτες από το πεζοδρόμιο. Στην ανάγκη ο κόσμος ρισκάρισε και άνοιξε τα μαγαζιά του ενώ ο νόμος άλλα προέβλεπε».

Ο κ. Φιλιππίδης χαρακτήρισε «σπασμωδική κίνηση» τη σημερινή απόφαση. «Μας προκάλεσε εντύπωση και εμάς και δείχνει μια προχειρότητα. Ή λάθος έγινε την Πέμπτη ή λάθος έγινε σήμερα. Δεν είμαι λοιμωξιολόγος αλλά αυτές οι αποφάσεις έχουν αρνητική επίπτωση στην αγορά» κατέληξε ο κ. Φιλιππίδης.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 2-1-2021

Read 313 times