Print this page
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 19:13

Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου: Ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας μας

Written by

 

Ένα ιστορικό ίδρυμα που έχει συνδεθεί με τον ελληνισμό της Αιγύπτου κλείνει φέτος τα 107 έτη λειτουργίας του. Το ελληνικό νοσοκομείο του Καΐρου αποτέλεσε το βασικό νοσοκομειακό ίδρυμα της αιγυπτιακής ομογένειας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου όταν και παραχωρήθηκε στην ελληνική αεροπορία για τις ανάγκες του στρατού και σήμερα συνεχίζει τη λειτουργία του παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τόσο στην συρρικνωμένη παροικία όσο και στους Αιγύπτιους που το προτιμούν, για την ποιότητα των υπηρεσιών και την αξιοπιστία του.

Το Κάιρο ήταν για δεκαετίες μια πολυεθνική πόλη, γεγονός που είχε να κάνει με την αποικιακή πολιτική μεγάλων δυνάμεων αλλά και στην συγκέντρωση εθνοτήτων όπως η ελληνική. Έτσι ακόμη και σήμερα μπορεί κανείς να δει νοσηλευτικά ιδρύματα που έρχονται από εκείνη την εποχή, πχ, Ιταλικό νοσοκομείο, γαλλικό και βρετανικό.
Από το ελληνικό νοσοκομείο του Καΐρου σε αυτόν τον ένα και πλέον αιώνα πέρασαν εκατομμύρια άνθρωποι, Έλληνες και μη, και σήμερα παρά το γεγονός ότι η ελληνική κοινότητα έχει συρρικνωθεί το νοσοκομείο αναβαθμίζεται με ανακαινισμένες πτέρυγες και υπερσύγχρονα εξωτερικά ιατρεία, τα εγκαίνια των οποίων μάλιστα πραγματοποιήθηκαν πριν μερικές εβδομάδες.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, είναι αυτή που στηρίζει οικονομικά το νοσοκομείο ώστε να παρέχει δωρεάν περίθαλψη και υπηρεσίες στους Έλληνες Αιγυπτιώτες ωστόσο η Έλληνες του Καΐρου ακόμη και αν παίρνουν σύνταξη από την Ελλάδα δεν απολαμβάνουν τις διευκολύνσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΠΥ παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο και η κοινότητα έχουν κάνει τις σχετικές ενέργειες και το αίτημα.

Όπως λέει στο CNN Greece o κ. Αντώνης Ιορδανίδης διευθυντής του νοσοκομείου και ταμίας της Κοινότητας, από το 2017 έχει ζητηθεί η συνεργασία με τον ΕΟΠΠΥ αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει απάντηση και ελπίζει στην νέα ηγεσία του υπουργείου υγείας, να σκύψει πάνω από το ζήτημα.

Συγκεκριμένα ο κ. Ιορδανίδης λέει ότι έχει ζητηθεί από τον ΕΟΠΠΥ οι Έλληνες που ζουν στην Αίγυπτο να μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους με 25% συμμετοχή, όπως και στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα να καλύπτονται από τον ΕΟΠΠΥ. Επιπλέον αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Κάιρο 300 συνταξιούχοι οι οποίοι παίρνουν σύνταξη από την Ελλάδα, και ο ΕΟΠΠΥ τους κρατά 6% το οποίο στην ουσία πάει χαμένο γιατί δεν μπορούν να κάνουν χρήση του. Ο κ. Ιορδανίδης μας είπε ότι έχει ζητήσει από τον ΕΟΠΠΥ αυτό το 6% να δίνεται στους συνταξιούχους στην Αίγυπτο ή να έρχεται κατευθείαν στο νοσοκομείο για να καλύπτει μέρος των φαρμακευτικών τους αναγκών.


«Όλοι μας είχαν πει ναι, θα το κάνουμε αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε πάρει απάντηση» μας λέει ο κ Ιορδανίδης. Το ποσό για το οποίο μιλάμε είναι μόλις 25.000 ευρώ, το οποίο όμως θα δώσει ανάσα στο νοσοκομείο. Η κοινότητα κάθε χρόνο συμβάλει με περίπου 250.000 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων. Για όλους τους Έλληνες η περίθαλψη είναι δωρεάν ενώ υπάρχει και ειδική πρόνοια για τους άπορους στους οποίους δίνεται και μια οικονομική ενίσχυση. Δωρεάν για τους Έλληνες είναι και το γηροκομείο που λειτουργεί εντός του οικονομικού τετραγώνου του νοσοκομείου.

Πρόσφατα σχετικά το νοσοκομείο ανακαίνισε μια πτέρυγα , το κόστος της οποίας έφτασε τα 100.000 ευρώ. Το νοσοκομείο διαθέτει επίσης τρία χειρουργεία και απασχολεί 250 γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 30 Οκτωβρίου 2019

Read 511 times