Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 18:00

Μουσείο Μπενάκη: Ο Soloup μάς ξεναγεί στο σκοτεινό κόσμο της γονικής αποξένωσης

Written by

Γνωστός και αγαπητός σκιτσογράφος, ο Soloup, κατά κόσμον Αντώνης Νικολόπουλος αγαπά τα κόμικς και τα graphic novels. Μετά την επιτυχημένη έκθεση «Αϊβαλί, ένα ταξίδι στο χρόνο» το 2015, το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί για δεύτερη φορά τον Soloup, σε μια έκθεση βασισμένη στο νέο του graphic novel «Ο Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο» (εκδόσεις Ίκαρος).

Πρόκειται για μια σύγχρονη ιστορία και ένα αλλιώτικο παραμύθι, με θέμα την αποξένωση των παιδιών από τους γονείς τους μετά από ένα διαζύγιο. Τα έξι διηγήματα του βιβλίου αφηγούνται την ιστορία, με τη γλώσσα των κόμικς, μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Γείτονες, συγγενείς, ένας υπάλληλος κι ένα καναρίνι, η παρεξήγηση δυο φίλων αλλά και μια νέα παραλλαγή του γνωστού παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας, ξεδιπλώνουν σταδιακά την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει ο πρωταγωνιστής. Ο Διονύσης περιμένει κάθε πρωί έξω από το παλιό του σπίτι το παιδί, την Φωτεινούλα, για να την πάει στο σχολείο, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση. Η μητέρα όμως επιλέγει να μπαίνουν σε ένα ταξί και να το μεταφέρει η ίδια στον καθημερινό προορισμό του. Ο πατέρας, μην έχοντας άλλον τρόπο να αντιδράσει, περιορίζεται στο να καταγράφει τα νούμερα των ταξί. Μετατρέπεται έτσι, μέρα με την μέρα, σε έναν ιδιότυπο «συλλέκτη».

Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπο υλικό του graphicnovel (storyboards, προσχέδια, σκίτσα σε μολύβι, ασπρόμαυρες κι έγχρωμες σελίδες κόμικς) και χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες:
α) Στην πρώτη παρακολουθούμε τον μονόλογο του κεντρικού ήρωα Διονύση καθώς βρίσκεται μετά το διαζύγιο απρόσμενα αποξενωμένος από την κόρη του Φωτεινή.
β) Στην δεύτερη έχουμε το γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας σε μια νέα εκδοχή, η οποία βασίζεται σε παραλλαγή του παραμυθιού, όπως την κατέγραψαν οι αδελφοί Γκριμ.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν καμβάδες ζωγραφισμένους με ακριλικά και εμπνευσμένους από το graphic novel, πεταλούδες origami να δημιουργούν μια παράξενη συλλογή αριθμών και δυο φιγούρες από χαρτοπολτό σε φυσικό μέγεθος: τον πρωταγωνιστή φορώντας την λυκόμορφη τραγιάσκα του κάτω από τη μοναξιά της ομπρέλας και τον μαύρο σκύλο που τον ακολουθεί.

Παράλληλα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο προβάλλονται σε οθόνη δύο βίντεο του Γιάννη Νταρίδη βασισμένα στις ιστορίες του βιβλίου του Soloup.
Συνολικά, τα έργα της έκθεσης στοχεύουν να αποτελέσουν μια ιδιαίτερη συνεύρεση οπτικο-ακουστικών ερεθισμάτων που εμψυχώνουν, στην αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη, τους χαρακτήρες του βιβλίου και την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν.

H έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη έγινε αφορμή για να πραγματοποιηθούν στο επόμενο διάστημα δύο σημαντικές ημερίδες . Η πρώτη στις 09/02/19 για τα Graphic novels σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η δεύτερη (διεθνής) στις 03/03/19 με θέμα την γονική αποξένωση σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το International Counselon Shared Parenting – ICSP. Η ημερίδα θα δώσει την ευκαιρία σε ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό να συζητήσουν για το Σύνδρομο της Γονικής αποξένωσης και την προοπτική μιας λύσης στην έννοια της «συνεπιμέλειας».

Η έκθεση που θα είναι ανοιχτή μέχρι της 17 Μαρτίου συνδιοργανώνεται από το Mουσείο Μπενάκη, την Περιφέρεια Αττικής και τις εκδόσεις Ίκαρος ενώ στηρίζεται από την «Αθήνα: Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου 2018».

 Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 07 Φεβρουαρίου 2019

Read 559 times