Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2019 09:31

Μελέτη IHS Markit: Οι τρεις κλάδοι που μπορούν να απογειώσουν την ελληνική οικονομία

Written by

Με επιτυχία παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη η μελέτη για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, η οποία εκπονήθηκε από την IHS Markit (Nasdaq: INFO), κορυφαία εταιρεία οικονομικών πληροφοριών και αναλύσεων στον κόσμο.

Η έκθεση συντάχθηκε από ομάδα οικονομολόγων της IHS Markit με επικεφαλής την κα ElisabethWaelbroeck-Rocha (Επικεφαλής τομέα Διεθνών Οικονομικών) η οποία παρουσίασε την μελέτη αναλυτικά, καθώς και τα συμπεράσματά της.

Η συγκεκριμένη έρευνα εκπονείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις για τη γρήγορη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας καθώς και νέους υποσχόμενους κλάδους για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα μας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα δημοσιονομικά μέτρα όπως η αυξομείωση των φόρων δεν επαρκούν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα:

• Για να μετατοπιστεί η οικονομία σε μια ταχύτερη αναπτυξιακή πορεία, είναι απαραίτητες οι ξένες επενδύσεις για να αλλάξει η παραγωγική δομή της χώρας.
• Η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων σε επιλεγμένες βιομηχανίες θα επιλύσει το θέμα της χρηματοδότησης. Το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει όταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατευθύνονται σε βιομηχανίες όπου η ζήτηση είναι ισχυρή, η ένταση κεφαλαίου είναι μέτρια και η χώρα μπορεί να προσφέρει το μείγμα δεξιοτήτων που απαιτούν οι ξένοι επενδυτές.
• Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων απαιτεί ένα μίγμα ρυθμιστικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
• Η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων κατά 2δις το χρόνο, η οποία συνοδεύεται από τις προτεινόμενεςμεταρρυθμίσεις, θα βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, με πραγματικό ΑΕΠ 9% υψηλότερο από ό, τι στο βασικό σενάριο και την ανεργία σε χαμηλότερα επίπεδα μετά από λίγα χρόνια.
• Τα οικονομικά οφέλη θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότερα από τα προβλεπόμενα ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων από την αυξημένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Συμπεράσματα

Η μελέτη τονίζει ότι οι δύο σημαντικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, που είναι η γεωργία και το τουρισμός δεν επαρκούν . Θα πρέπει να αναπτυχθούν κι άλλοι κλάδοι με περιορισμένη κεφαλαιακή ένταση και μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο. Οι κλάδοι που σύμφωνα με την μελέτη ικανοποιούν όλα τα κριτήρια για να γίνουν οι επόμενες ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας είναι η κατασκευή αεροσκαφών και εξοπλισμού αεροναυτικής και διαστήματος, η ναυπήγηση σκαφών αναψυχής και κρουαζιερόπλοιων και η κατασκευή μηχανημάτων εξοπλισμού και ρομποτικής. Εάν η Ελλάδα καταφέρει να έχει σε αυτούς στους κλάδους αύξηση των επενδύσεων κατά 2 δις το χρόνο, το κατά κεφαλή εισόδημα των Ελλήνων θα φτάσει τα προ κρίσης επίπεδα σε λιγότερο από δέκα χρόνια.


Η μελέτη ποσοτικοποιεί τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας με βάση τις ισχύουσες πολιτικές και αποτυπώνει αν μία αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που βασίζεται σε μια μείωση της φορολογίας και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων θα επανέφερε την Ελλάδα σε τροχιά της υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ανάλυση βασίζεται σε ένα οικονομετρικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας που λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα της οικονομίας, τις σχέσεις ανάμεσα στις συνθήκες ζήτησης και προσφοράς, τις διασυνδέσεις ανάμεσα σε κλάδους και τις αλληλεξαρτήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Οδηγεί σε εκτιμήσεις της παραγωγής, της κατανάλωσης, των επενδύσεων, του εμπορίου, των τιμών και των μισθών, της ανταγωνιστικότητας, των δημόσιων οικονομικών και του χρέους.

Εκατοντάδες μεταβλητές

Επίσης το μοντέλο δίνει τη δυνατότητα για ποσοτικοποίηση των επιδράσεων σε 65 κλάδους που θα έχει μία μεταβολή της ζήτησης σε έναν οποιονδήποτε από αυτούς τους κλάδους. Επίσης παρέχει εκτιμήσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες του δημόσιου τομέα, για τις κατηγορίες που χρησιμοποιεί το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, και την ανάλυση των επιδράσεων των μεταβολών της πολιτικής σε διάφορα εισοδηματικά κλιμάκια.

Στην παρουσίασή της, η κα ElisabethWaelbroeck-Rocha, τόνισε ότι: «Αν εφαρμοστεί μία επιτυχής πολιτική προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων, οι θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερες από εκείνες που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση χάρη στην αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και στις θετικές επιπτώσεις που θα έχουν οι βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην παραγωγικότητα και τη δυνητική ανάπτυξη.»

Την εκδήλωση, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον πλήθος κόσμου, προλόγισε ο κος Θεόφιλος Πριόβολος, εκ μέρους της εκτελεστικής επιτροπής του Global Citizen Foundation (GCF)(Παγκόσμιο Ίδρυμα Πολιτών -www.gcf.ch-) ,που χρηματοδότησε την μελέτη
Τα ευρήματα της έρευνας, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας , καθώς και τον ρόλο των άμεσων ξένων επενδύσεων σχολίασαν σε πάνελ οι κκ Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος ΣΕΒ, Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρώην Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και oι Kenneth Wattret,Chief European Economist. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κος Νίκος Κωνσταντάρας, Δημοσιογράφος της Καθημερινής

Η έκθεση συντάχθηκε μετά από αίτηση του Global Citizen Foundation (GCF) (Παγκόσμιο Ίδρυμα Πολιτών -www.gcf.ch-) στο πλαίσιο του πονήματός του για το μέλλον του πολίτη της Ευρώπης, που επιδιώκει να διατυπώσει ένα νέο όραμα για την Ευρώπη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σύστημα που θα μπορεί καλύτερα να ανταποκριθεί στις επιθυμίες και τις προσδοκίες των πολιτών των χωρών-μελών, ενώ παίρνει υπόψη την κληρονομιά τους, τη διαθεσιμότητα των πόρων και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν.

Περισσότερες πληροφορίες για την μελέτη μπορείτε να δείτε: www.grigorianaptyxi.gr

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 2/2/2019

Read 594 times