Print this page
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 08:06

ΗΠΑ: Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να ενεργοποιήσει κι άλλες θετικές εξελίξεις στα Βαλκάνια

Written by

Την υποστήριξή τους στην συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασαν για μια ακόμη φορά οι ΗΠΑ διά στόματος ανώτερου αξιωματούχου σε άτυπη ενημέρωση δημοσιογράφων στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τονίστηκε η σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία των Πρεσπών από την άποψη ότι βοηθά την Ελλάδα να είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και από την άποψη της δυνατότητας που δίνει η συγκεκριμένη συμφωνία να ενεργοποιηθούν πολύ πιο φιλόδοξα οράματα των ΗΠΑ και της Ελλάδας για τα δυτικά Βαλκάνια.

Η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών φέρνει όχι μόνο κέρδη στην Ελλάδα αλλά δημιουργεί μια δυναμική που θα μπορεί ενεργοποιήσει πολλές θετικές εξελίξεις, που μπορεί να αφορούν την Αλβανία, το Κόσσοβο, τη Σερβία αλλά και την κοινή δέσμευση ΗΠΑ και Ελλάδα όπως εκφράστηκε στην στρατηγικό διάλογο των δύο χωρών για την βοήθεια προς όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων να κινηθούν προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, ο μεγαλύτερος κερδισμένος από τη συμφωνία των Πρεσπών είναι η Ελλάδα και τη βοηθά να επαναπροσδιορίσει τη θέση της και την αντίληψη που έχουν οι ΗΠΑ για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή και να γίνει το πιο σημαντικός σύμμαχος της “Βόρειας Μακεδονίας”.


Η Ελλάδα, όπως είπε, δεν είναι μόνο το ένα από τα δύο μέρη της συμφωνίας αλλά και μια χώρα που έχει ένα σημαντικό οικονομικό ρόλο στην περιοχή. Στους τομείς της ενέργειας, στον τραπεζικό τομέα, στον τουρισμό και αυτό είναι κάτι που συζητήθηκε αρκετά στην τελευταία ΔΕΘ όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα. Η συμφωνία των Πρεσπών θα δώσει στη Θεσσαλονίκη τον ιστορικό της ρόλο ως σταυροδρόμι πολιτισμών και ως πύλη για τα δυτικά Βαλκάνια. Για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ βλέπουν τη συμφωνία ως ένα σημαντικό οικονομικό momentum, κατέληξε.

Σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θέσει βέτο στο Συμβούλιο ασφαλείας για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι από τη στιγμή που θα εγκριθεί και τεθεί σε εφαρμογή, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τη Βόρεια Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι αυτό θα κάνει και η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών.


Αναφορικά με την διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συμφωνία των Πρεσπών ο ίδιος αξιωματούχος απέφυγε να αναφερθεί στο ελληνικό πολιτικό τοπίο όπως είναι τώρα αλλά και μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές τονίζοντας ότι δίνει βάση στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την πρόθεσή του να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αν αυτή εγκριθεί και εφαρμοστεί.

Υπενθυμίζεται ότι εκτεταμένη αναφορά στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών έκανε σε πρόσφατα συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή ο βοηθός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ λέγοντας ότι “η συμφωνία αυτή επικύρωσε τη θέση μας για τη στρατηγική επένδυσή μας στην Ελλάδα: Ότι η Ελλάδα είναι μια ηγέτιδα χώρα. Και έχει τη δυνατότητα να εξάγει σταθερότητα.”

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 15 Ιανουαρίου 2019

Read 554 times