Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Σάββατο, 28 Ιουλίου 2018 09:34

Χαλκιδική: Μια βόλτα στο Άλσος Αριστοτέλη

Written by

Η Χαλκιδική φημίζεται μεν για τις παραλίες της αλλά η ενδοχώρα της είναι αυτή η συμπληρώνει την ομορφιά της. Από τη στιγμή που θα βρεθείτε στη Χαλκιδική αξίζει μια επίσκεψη στο Άλσος Αριστοτέλη το μοναδικό θεματικό πάρκο του νομού.

Με το CNN Greece βρεθήκαμε πρόσφατα στο Άλσος του Αριστοτέλη στο πλαίσιο των δράσεων του Action in Greece και είχαμε τη χαρά να δούμε από κοντά τα διαδραστικά όργανα αλλά να έχουμε και μια ξενάγηση από τον αρχαιολόγο Κώστα Σισμανίδη.

Το Άλσος Αριστοτέλη βρίσκεται στο ιστορικό χωριό των Σταγείρων σε υψόμετρο 500 μέτρων σε μια τοποθεσία με θέα τον κόλπο της Ιερισσού και το δάσος των Σκουριών.

Από τον Πολύγυρο έχετε δύο βασικές επιλογές για να φτάσετε στα Στάγειρα. Είτε από τον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης Ιερισσού είτε από τον επαρχιακό δρόμο Πολύγυρου – Ιερισσού που και οι δύο είναι πολύ καλοί δρόμοι. Υπάρχουν βέβαια και οι επαρχιακοί δρόμοι μέσα από τον Χολομόντα ή από τον δήμο Παναγιάς για αυτούς που θέλουν να δουν και λίγο φύση στην διαδρομή τους και δεν βιάζονται.

Το άλσος στην περιοχή προϋπήρχε και το 1956 επιλέχθηκε για να γίνει εκεί το θεματικό πάρκο για να τιμηθεί ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος.

Εκεί στήθηκε και το άγαλμα του Αριστοτέλη, έργο του γλύπτη Νικόλα το οποίο έγινε με χρήματα που συγκεντρώθηκαν με τη μορφή εράνου από τους κατοίκους της Χαλκιδικής. Στο πάρκο θα δείτε πρωτότυπα διαδραστικά όργανα που λειτουργούν βάση των φυσικών νόμων που περιέγραψε στα έργα του ο Αριστοτέλης και ιδιαίτερα στο έργο του “Τα φυσικά”.

Στο πάρκο σώζεται ακόμη και ένα μέρος από τον πύργο του Μαδέμ Αγά που ήταν επί τουρκοκρατίας το διοικητικό κέντρο των μεταλλείων της περιοχής. Όπως μας είπε ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης, ο οποίος ανέσκαψε τα αρχαία Στράγειρα, το άγαλμα του Αριστοτέλη στήθηκε σε αυτήν την περιοχή και σε αυτό το άλσος γιατί μέχρι ένα χρονικό σημείο πιστευόταν ότι εκεί βρίσκονταν τα αρχαία Στάγειρα.

Μερικά από τα διαδραστικά όργανα που θα δείτε εκεί είναι:

• Η πυξίδα πάνω στην οποία μπορείτε να δείτε την απόσταση των πιο γνωστών πόλεων στον κόσμο με σχέση με το άλσος.
• Τηλεσκόπια με τα οποία μπορείτε να παρατηρήσετε λεπτομέρειες της θέας του κόλπου της Ιερισσού και του Αγίου Όρους.
• To πρίσμα που δίνει το φάσμα των «χρωμάτων της ίριδας», αφού κάθε ακτινοβολία διαφορετικού μήκους κύματος εξέρχεται με διαφορετική γωνία εκτροπής.
• Το ηλιακό ρολόι που δείχνει τον ακριβή χρόνο στο σημείο όπου βρίσκεστε. Το καλοκαίρι υπάρχει διαφορά 1 ώρας και 25 λεπτών με την τρέχουσα ώρα, ενώ το χειμώνα η διαφορά είναι 25 λεπτά.
• Το φακό που συγκεντρώνει τις ηλιακές ακτίνες
• Το πεντάφωνο το οποίο από πέντε μεγάλα κομμάτια γρανίτη τα οποία έχουν υπολογιστεί έτσι ώστε με την κρούση να παράγουν το καθένα μια διαφορετική ηχητική συχνότητα.
• Τους οπτικούς δίσκους που επιβεβαιώνουν την ιδιότητα του ματιού να διατηρεί την είκόνα που βλέπει για 1/16 του δευτερολέπτου το γνωστό μετείκασμα. Στο μετείκασμα στηρίχθηκε και ο κινηματογράφος. Ο κινηματογράφος στηρίζεται ουσιαστικά στην «αδυναμία» του ματιού να δει περισσότερες από 24 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο.
• Στο πάρκο μπορείτε ακόμη να δείτε το εκκρεμές, τον υδροστρόβιλο, τις σφαίρες αδράνειας και τα παραβολικά κάτοπτρά. Για κάθε μηχανισμό υπάρχουν επεξηγήσεις και οδηγίες για της χρήση τους

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 28 Ιουλίου 2018

Read 552 times