Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 09:32

Χολομώντας: ο παράδεισος των αισθήσεων στην ορεινή Χαλκιδική

Written by

Για τους περισσότερους η Χαλκιδική έχει συνδυαστεί με τις καλοκαιρινές διακοπές ή τις μικρές αποδράσεις, τουλάχιστον για τους βορειοελλαδίτες, στις υπέροχες παραλίες της. Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και νυχτερινή ζωή για όσους επιλέξουν την Κασσάνδρα ή όπως συνηθίζουμε να το λέμε, “το πρώτο πόδι” πιο ήρεμες διακοπές με λιγότερο κόσμο και φυσική ομορφιά στη Σιθωνία, το μεσαίο πόδι, και οι περιοχές κοντά στο Άγιο Όρος για όσους θέλουν το κάτι διαφορετικό σε συνδυασμό με θρησκευτικό τουρισμό.

Όμως η Χαλκιδική είναι και η ενδοχώρα της και το δάσος του Χολομώντα είναι το στολίδι της.
Το δάσος που διάλεξε για να περάσει μερικά χρόνια της ζωής του ο Αριστοτέλης, προσφέρει μαγευτικές διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα έλατα και φημίζεται για την ηρεμία του και τα μονοπάτια του. Στο πλαίσιο των δράσεων Action in Greece βρεθήκαμε πρόσφατα με το CNN Greece στον Χολομώντα για να απολαύσουμε αυτή την ηρεμία του και τις διαδρομές του.

Ακόμη και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες - πολλοί θα σας πουν, κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες- πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα από τις παραλίες για να γνωρίσετε τον Χολομώντα και τα γύρω χωριά του. Ταξιάρχης, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι, Στανός και κυρίως η πανέμορφη Αρναία με τα παραδοσιακά σπίτια και την πλατεία της με τον πλάτανο.
Τις διαδρομές και τους περιπάτους μέσα και γύρω από τον Χολομώντα αξίζει να τις κάνετε ξανά και ξανά.

Ο Χολομώντας είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Χαλκιδικής μετά τον Άθω και το δάσος του έχει εντυπωσιακή βλάστηση, και πλούσια πανίδα.
Ζαρκάδια αγριόχοιροι, λαγοί, αλεπούδες, κουνάβια και άλλα μικρά ζώα βρίσκουν καταφύγιο στο δάσος ενώ η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως σημαντική για την ορνιθοπανίδα καθώς εκεί αναπαράγονται πολλά B.

Γι αυτούς που αγαπούν τους περιπάτους ο Χολομώντας είναι διάσημος για τα μονοπάτια και τις διαδρομές του και μπορείτε να δείτε κόσμο να τις περπατάει όλες τις εποχές του χρόνου. Τα μονοπάτια ξεκινούν από τον Πολύγυρο, το Παλαιοχώρι ή τον Ταξιάρχη και ο καθένας επιλέγει ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Για εσάς που κάνετε τις καλοκαιρινές διακοπές σας σε κάποια παραλία της Χαλκιδικής αξίζει μια ημερήσια (ή και για παραπάνω μέρες) εκδρομή στο Χολομώντα. Το υψόμετρο έχει το πλεονέκτημα να απολαμβάνετε χαμηλότερες θερμοκρασίες σε ένα μαγευτικό τοπίο.
Ξεκινώντας από τον Πολύγυρο έχετε δύο κύριες επιλογές για διαδρομές. Είτε μέσω Παλαιοκάστρου, είτε από την επαρχιακή Πολυγύρου Ιεριδσού και να κόψετε στη διασταύρωση για Ταξιάρχη. Εκτός από αυτές όμως υπάρχουν κι άλλες διαδρομές από επαρχιακές οδούς μέσα από το δάσος.
Βάλτε το GPS και οδηγήστε άφοβα. Οι δρόμοι γενικά είναι καλοί και όσο λιγότερο βιάζεστε στη διαδρομή τόσο περισσότερο την απολαμβάνετε.

Αν κάνετε στάση στον Ταξιάρχη θα θαυμάσετε τα διατηρητέα κτίρια και τον Ιούλιο γίνονται αρκετά πανηγύρια με την τήρηση παραδοσιακών εθίμων. Η Αρναία είναι το επόμενο κεφαλοχώρι που θα συναντήσετε. Πλακόστρωτα, αυλές, σπίτια με τα παραδοσιακά μπαλκόνια, ανακαινισμένα αρχοντικά, συνθέτουν έναν μοναδικό παραδοσιακό οικισμό.
Στην πλατεία με τον πλάτανο απολαύστε τον καφέ σας ή το φαγητό σας σε μια από τις ταβέρνες της.
Συνεχίστε τη διαδρομή περνώντας από το Παλαιοχώρι και το Νεοχώρι και αν έχετε όρεξη και χρόνο φτάστε μέχρι τη Βαρβάρα.
Τα χιλιόμετρα δεν είναι πολλά και ο δρόμος είναι καλός. Στη Βαρβάρα υπάρχει και ο αγροτουριστικός συνεταιρισμός των γυναικών Βαρβάρας όπου μπορείτε να πάρετε γλυκά και τοπικά προϊόντα.

Ο Χολομώντας έχει άλλη μια ιδιαιτερότητα. Είναι από τα πιο πλούσια δάση σε βότανα όπως μας είπε η βοτανολόγος κ. Βασιλική Χασιώτη, με μεγάλη ποικιλία αν και όχι σε ποσότητα και γι αυτό χρίζει προστασίας από όσους μαζεύουν βότανα για επαγγελματική χρήση.

Ολοκληρώστε την εκδρομή σας στον Χολομώντα σε μια από τις παραδοσιακές ταβέρνες του. Η περιοχή φημίζεται για το μοσχαρίσιο κρέας, τα τυριά και τις πίτες της.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 5 Ιουλίου 2018

Read 529 times