Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 16 Μαϊος 2018 13:32

Η αγορά ακινήτων ανακάμπτει, το συμπέρασμα του 13ου RED Business Forum

Written by

Με συμμετοχή σημαντικών προσώπων από την αγορά ακινήτων, με ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών και τέλος με χρήσιμα συμπεράσματα, ολοκληρώθηκε το 13ο RED Business Forum που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν ξανά την Ελλάδα ως ευκαιρία για τοποθετήσεις στα ακίνητα και όπως είπε η κυρία Σαμπίνα Τζιούρμαν, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την Ελλάδα και την Κύπρο, "η χρηματοδότηση της περυσινής χρονιάς ξεπέρασε κατά πολύ εκείνης του 2016, ενώ εφέτος αναμένεται να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ" συμπληρώνοντας ότι "η EBRD θα επενδύσει στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2020".

"Εχει αρχίσει να αλλάξει το κλίμα και γίνονται πιο αισιόδοξα τα πράγματα. Το πρόγραμμα της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί με καθαρή ή όχι έξοδο. Φαίνεται ότι καλύτερες μέρες θα υπάρξουν στο μέλλον. Είμαστε εδώ να σας υποστηρίξουμε" κατέληξε η κ. Τζιούρμαν.

Από την πλευρά του ο εκδότης του RED Magazine που διοργάνωσε τη διημερίδα, Γιάννης Παπαδομαρκάκης, είπε ότι η Ελλάδα σήμερα πραγματοποιεί μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τόσο σε φυσικό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Όπως είπε ο κύριος Παπαδομαρκάκης "η αισιοδοξία της επικείμενης εξόδου από τις υποχρεώσεις του μνημονίου αντισταθμίστηκε από πράξεις που κινήθηκαν στα όρια του εξωπραγματικού. Οι 50 μεγαλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων "σήκωσαν το πρώτο τρίμηνο του έτους 333,75 δισεκατομμύρια δολάρια (δηλαδή 20% περισσότερα από πέρυσι) αποκαλύπτοντας την πρόθεση των θεσμικών επενδυτών να κυνηγήσουν αποδόσεις αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο ρίσκο".

Τα ακίνητα αποτελούν έναν από τους ηγετικούς κλάδους στις παγκόσμιες χρηματαγορές με μεγάλο φάσμα επιλογών και στην Ελλάδα οι εισηγμένες εταιρίες δημιουργούν έναν τομέα που είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με άλλες χώρες αντιπροσωπεύοντας το 7,2%, έναντι 3,2% του μέσου όρου στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και 2,1% του μέσου όρου στις αναδυόμενες αγορές.

Όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος του EPRΑ (του ευρωπαϊκού συνδέσμου των εταιριών που ασχολούνται με το Real Estate) Ντομινίκ Μόρενχουτ, που ήταν και κεντρικός ομιλητής του 13ου RED Business Forum, "η Ελλάδα από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ανέπτυξε τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) από το 1999 και πολλές οικονομίες της Ευρώπης ακολούθησαν αρκετά χρόνια μετά".

Στην παρέμβασή της η βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, είπε μεταξύ άλλων ότι “το κλειδί, είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα χώρα επενδυτών. Για να το πετύχουμε, χρειάζεται να θεραπευτούν και οι χρόνιες παθήσεις. Μία από αυτές είναι η περιορισμένη αναμόχλευση του παλιού κτηριακού αποθέματος. Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τις αναπλάσεις των κτηρίων, με ταυτόχρονες επενδύσεις σε έργα υποδομής και τεχνολογίας στο δημόσιο χώρο. Μόνον έτσι θα αυξήσουμε την εξωτερική ζήτηση και θα προσελκύσουμε πολύτιμα κεφάλαια που θα ζωντανέψουν ξανά την αγορά ακινήτων.”

Πολύς λόγος έγινε ακόμη για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στο σημείο αυτό η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, είπε ότι “μετά από έξι χρόνια νομοθετικής απραξίας, σήμερα στην Ελλάδα, υπάρχει ένα ικανό νομοθετικό πλαίσιο για την ανάκτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η πώληση και διαχείριση δανείων.

Η κ. Απαλαγάκη είπε ότι μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, περίπου το 1/3 του συνολικού αριθμού των δανειοληπτών προσέρχεται οικειοθελώς να ρυθμίσει τις οφειλές του μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την περιουσία του.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είπε ότι είναι ένα εξαιρετικό νομοθέτημα που μπορεί μέχρι σήμερα να μην έχει φέρει αριθμητικά μεγάλα αποτελέσματα, αλλά θα αποδώσει στο μέλλον.”

Τέλος μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις ήταν αυτή του κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπουλου, επιστημονικού συμβούλου της Solum Property Solutions, τ. Ορκωτού εκτιμητή και Προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, για το «καυτό» ζήτημα των αντικειμενικών τιμών. Όπως είπε ο κ. Χαραλαμπόπουλος παρατηρείται επιβράδυνση στην πτώση των τιμών και παράλληλα αύξηση σε κάποιες περιοχές.
Η αναθεώρηση που γίνεται τώρα, αναφέρεται μόνο στις τιμές ζώνης και πουθενά αλλού. Άρα δεν αντιμετωπίζεται συνολικά το θέμα και τούτο σημαίνει ότι θα υπάρχουν σοβαρές αδικίες στους πολίτες, διότι θα φορολογούνται με αξίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 16 Μαίου 2018

Read 686 times