Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 05 Απριλίου 2018 21:16

Στέλιος Μπολάνος: Η συμμετοχή μας στην ESA οδήγησε στο να έχουμε διαστημική τεχνολογία

Written by

O κ. Στέλιος Μπολάνος συνιδρυτής και διευθυντής της Planetek Hellas που ασχολείται με τον τομέα της γεωπαρατήρησης και τις εφαρμογές της συλλέγοντας δορυφορικά δεδομένα (downstream) αλλά και της κατασκευής υλικού και λογισμικού, τονίζει ότι η συμμετοχή της χώρας μας στην ESA έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί ο κ. Μπολάνος η ESA διαθέτει δύο ειδών προγράμματα στα οποία μπορεί να συμμετάσχει η βιομηχανία. Τα υποχρεωτικά και τα προαιρετικά. Η συμμετοχή της εταιρίας του στα προαιρετικά προγράμματα ήταν αυτό που της έδωσε ώθηση και σήμερα όπως λέει είναι ανταγωνιστική στην Ευρώπη τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό συνέβη και με άλλες εταιρίες του κλάδου.

Τα προαιρετικά προγράμματα της ESA χτίζονται μαζί με τις χώρες μέλη, προς όφελος κυρίως της βιομηχανίας της χώρας και γι αυτό ήταν πολύ μεγάλη η ζημιά που υπέστη η βιομηχανία από τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στα προαιρετικά προγράμματα για τρία χρόνια, τονίζει. “Την τελευταία όμως προγραμματική περίοδο είχαμε την τύχη η Ελλάδα να επιστρέψει στα προαιρετικά προγράμματα της ESA με ένα προϋπολογισμό της τάξης των 8,2 εκατομμυρίων ευρώ.”

Ο κ. Μπολάνος λέει ακόμη ότι το διάστημα ως βιομηχανική και εμπορική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά συνυφασμένο με την κρατική πολιτική. “Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μπερδεύεις την ανάμιξη του κράτους στο διάστημα με το λεγόμενο κρατικό παρεμβατισμό σε άλλους τομείς της οικονομίας. Κρατική πολιτική και διάστημα στην Ευρώπη τουλάχιστον είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό συνδεδεμένα, δηλαδή είναι η κυβερνητική πολιτική αυτή που ορίζει σε ποιες θεματικές ενότητες η χώρα θα κινηθεί και έρχεται η βιομηχανία να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Αλλά επίσης το κράτος αποφασίζει σε ποιους τομείς θα κινηθούμε στη βάση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας που σχετίζονται με τις δυνατότητες που έχει το ανθρώπινό μας δυναμικό.”

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 05 Απριλίου 2018

Read 944 times