Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018 18:11

Από τη Δυτική Αττική ξεκινά η αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Written by

Με ένα νέο Πανεπιστήμιο ενισχύεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, η οποία μπαίνει σε μια ένα φάση αναδιάρθρωσης. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που προέρχεται από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, με πέντε σχολές και 26 Ακαδημαϊκά τμήματα από το Σεπτέμβριο θα βρίσκεται στα νέα μηχανογραφικά.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποτελεί το πρώτο βήμα για μια νέα φάση εξέλιξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευση στη χώρα με χαρακτηριστικά της μεταξύ άλλων τις συνέργειες μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και τις ευκαιρίες για επαγγελματική κατάρτιση μέσω διετών προγραμμάτων .

Σε ειδική εκδήλωση για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο πρωθυπουργός Aλέξης Τσίπρας μίλησε για νέο θεσμό που αποτελεί σημαντικό βήμα προς μια νέα εποχή για την ανώτατη εκπαίδευση"

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας “ η διαμόρφωση του νέου Πανεπιστημίου έγινε έχοντας ως γνώμονα ακαδημαϊκά κριτήρια, αντίθετα με λογικές επικαλύψεων, πολυδιάσπασης και υπερεξειδίκευσης.” Υπογράμμισε ότι “η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, που προστατεύεται σε αυτή τη χώρα από το ίδιο της το Σύνταγμα, αποτελεί καθολικό κοινωνικό αγαθό” ενώ άφησε αιχμές για όσους, όπως είπε, “θεωρούν ότι η γνώση, η έρευνα, η ακαδημαϊκή εξέλιξη, οφείλουν να υπόκεινται σε ταξικούς διαχωρισμούς."

Ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά λέγοντας μάλιστα ότι “τώρα αρχίζουν τα δύσκολα”
Έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης διετούς φοίτησης που θα ξεκινήσουν από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Τόσο ο πρωθυπουγός όσο και ο υπουργός παιδείας έρευνας και θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκαν στην ενίσχυση του προϋπολογισμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση me 52 εκατομμύρια ευρώ για πρώτη φορά μετά την έναρξης της κρίσης.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττική , Κωνσταντίνος Μουτζούρης μιλώντας στο CNN Greece έκανε λόγο για ένα “πρωτοποριακό εγχείρημα σε πανελλήνιο επίπεδο στο οποίο παύει ο διαχωρισμός μεταξύ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα. Η ίδια προσπάθεια γίνεται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας ώστε να μπορέσουν να ενοποιηθούν ΤΕΙ με Πανεπιστήμια”

Το νέο Πανεπιστήμιο θα έχει πέντε Σχολές και 26 ακαδημαϊκά Τμήματα. Ο πρώτος κύκλος σπουδών θα διαρκεί οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα και θα περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν σε 240 πιστωτικές μονάδες.
Το νεό ίδρυμα προβλέπεται να διοικείται από Διοικούσα Επιτροπή έως την 31 Δεκεμβρίου 2018, ενώ τα υπόλοιπα όργανα διοίκησης θα αναδειχθούν από εκλογές που θα διεξαχθούν έως την 1η Απριλίου 2018.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 13-3-2018

Read 1015 times