Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 10:10

Ρόμπιν Σούιλ: Ο γκουρού του ηλεκτρονικού εμπορίου εκπαιδεύει Έλληνες Startuppers

Written by

Πρόκειται για ένα φαινόμενο στο κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου και είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε το startup οικοσύστημα της Ολλανδίας.  Ο Ρόμπιν Σούιλ σε ηλικία μόλις 16 ετών δημιούργησε την πλατφόρμα αγγελιών πώλησης μεταχειρισμένων προϊόντων Marktplaats, και πέντε χρόνια μετά είχε την πιο πετυχημένη ιστοσελίδα στην Ολλανδία την οποία πούλησε στο ebay για σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια. Σε ηλικία μόλις 21 ετών ήταν εκατομμυριούχος και έτοιμος για νέες περιπέτειες.Μια από αυτές είναι και η Ελλάδα.

Αυτός ο χαρισματικός Ολλανδός διέκρινε ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει χώρος για νέες ιδέες και προοπτική και έτσι έστησε πριν λίγο καιρό στη χώρα μας το Vendora μια παρόμοια ιστοσελίδα με το Μarktlaats.

Πλέον βρίσκεται στην Ελλάδα για μία εβδομάδα κάθε μήνα καθώς μια από τις νέες του ιδιότητες είναι να εκπαιδεύει και να μανατζάρει Έλληνες Startuppers στo Orange groove τη θερμοκοιτίδα startups που έχει δημιουργήσει τη Ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα.
Ο Ρόμπιν είναι επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής του squeeze, του διαγωνισμού που κάνει κάθε τρεις μήνες το Orange groove και δίνει χρηματικό έπαθλο σε μια νέα startup.

Ο Ρόμπιν Σούιλ μίλησε στο CNN Greece για την “ελληνική του περιπέτεια” αλλά κυρίως μίλησε για το πως βλέπει με τα μάτια του ειδικού να εξελίσσεται η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου, τι θα πρέπει να περιμένουμε στα επόμενα χρόνια, και πως βλέπει τις προοπτικές για το επιχειρείν στη χώρα μας

Ερ: Τι κάνει ένας Ολλανδός επιχειρηματίας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;
Απ: Προσκλήθηκα στην Ελλάδα από το Orange groove ως μέλος της επιτροπής του squeeze. To Οrange groove είναι μια θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων την οποία δημιούργησε η ολλανδική πρεσβεία για να βοηθήσει τους νέους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν. Κάθε τρεις μήνες λοιπόν οργανώνει ένα διαγωνισμό, το squeeze ο οποίος έχει ένα χρηματικό βραβείο για έναν νέο επιχειρηματία. Προσκλήθηκα λοιπόν σαν μέλος της κριτικής επιτροπής και όταν ήρθα συνειδητοποίησα την πραγματική αποστολή του orange groove. Αναπτύξαμε μια σχέση και ξεκίνησα να έρχομαι για μία εβδομάδα κάθε μήνα για να δίνω συμβουλές στις επιχειρηματικές ομάδες.

Στη διάρκεια αυτή της διαδικασίας ανακάλυψα ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα ειδικά στον επιχειρηματικό τομέα που έχω αναπτύξει και στην Ολλανδία, τις αγγελίες μεταχειρισμένων ειδών και έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω μια επιχείριση στην Ελλάδα, το Vendora.

Ερ: Πες μου δύο λόγια για την εμπειρία σου με το Maktplaatz και πως καταφέρατε να φτάσετε με τους συνεργάτες σου στην τελική επιτυχία;
Απ: Ξεκινήσαμε τρεις άνθρωποι το 1999 την ιστοσελίδα Maktplaatz. Στην αρχή ήταν περισσότερο σαν χόμπι και όταν πλέον ξεκίνησε να δουλεύει, δουλέψαμε και εμείς μαζί με τους πελάτες μας, μαθαίναμε από αυτούς και προσπαθούσαμε να βελτιώσουμε το προϊόν μας μέρα με τη μέρα. Δεν ήμασταν οι πρώτοι που έφτιαχναν ένα προϊόν γι αυτή την αγορά στην Ολλανδία αλλά επειδή ακριβώς βασιστήκαμε στην εμπειρία των χρηστών, δημιουργήσαμε μία κοινότητα και το Maktplaatz έγινε γρήγορα η πιο δημοφιλής πλατφόρμα αγοράς μεταχειρισμένων στην Ολλανδία, και μία από τις πιο μεγάλες ιστοσελίδες της χώρας.

Ερ: Στην Ελλάδα ξεκίνησες μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει να κάνει με την On line αγορά μεταχειρισμένων. Όπως και αυτή η αγορά έχει να κάνει με την κατανάλωση που όπως ξέρεις έχει βυθιστεί στην Ελλάδα λόγω της κρίσης. Γιατί αποφάσισες να επενδύσεις σε μία αγορά που είναι, θα λέγαμε, προβληματική;
Απ: Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία. Νομίζω ότι η αγορά μεταχειρισμένων ειδών μπορεί να βοηθήσει σε ένα βαθμό στην ανάκαμψη της οικονομίας της. Αν δούμε τα τελευταία πέντε χρόνια, στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο αριθμός των ανθρώπων που αγοράζουν προϊόντα μέσω ίντερνετ έχει διπλασιαστεί. Το ηλεκτρονικό εμπόριο επίσης αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των χρηστών του διαδικτύου στην Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με χαμηλή διείσδυση του ίντερνετ και χαμηλές ταχύτητες συνδέσεων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης που έχει αυτή τη στιγμή η On line αγορά είναι ένας από τους υψηλότερους και πιστεύω ότι στην επόμενη πενταετία η Ελλάδα θα έχει κλείσει την ψαλίδα με την Ευρώπη.
Επίσης με την αγορά μεταχειρισμένων πρέπει να καταλάβουμε ότι η χώρα έχει πολλά να κερδίσει στην οικονομία αν ο κόσμος αγοράζει και πουλά μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας.

Αν εγώ αγοράσω μια μεταχειρισμένη κάμερα από εσένα, και οι δύο μας είμαστε κερδισμένοι. Εσύ παίρνεις πίσω ένα μέρος των χρημάτων που έδωσες για να την αγοράσεις και εγώ γλυτώνω τη διαφορά από μία κάμερα που θα αγόραζα καινούργια. Και δεν είναι μόνο αυτό. Καθώς η κάμερα παράγεται εκτός Ελλάδας, τα χρήματα που θα προορίζονταν για μια καινούργια κάμερα δεν φεύγουν από τη χώρα και μένουν στην τοπική οικονομία, που σημαίνει ότι η αγοραστική μας δύναμη αυξάνεται προς όφελος τη τοπικής οικονομίας

Ερ: Πόσους επισκέπτες έχετε αυτή τη στιγμή στο Vendora και θα μπορούσες να κάνεις κάποιες προβλέψεις για το πως θα εξελιχθεί αυτή η αγορά;
Απ: το προηγούμενο μήνα είχαμε 200.000 επισκέψεις στο Vendora και αυτό το μήνα φτάσαμε τα 10.000 προϊόντα στην πλατφόρμα μας. Ήδη έχουμε δει πολλούς χρήστες μας να κάνουν συναλλαγές μέσω της ιστοσελίδας μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε το Vendora στα επόμενα δύο χρόνια και να γίνουμε η μεγαλύτερή αγορά στην Ελλάδα. Τους πόσους επισκέπτες θα φτάσουμε μένει να το δούμε αλλά πιστεύω ότι θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο.

Ερ: Ποιά είνα μέχρι στιγμής η εμπειρία σου από την ελληνική αγορά και τους Έλληνες staruppers;
Απ: Δουλεύω εδώ μία εβδομάδα κάθε μήνα με τις start ups του orange groove για να τις βοηθήσω να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Μέχρι τώρα η μεγάλη διαφορά που βλέπω μεταξύ των startups στην Ολλανδία και αυτών στην Ελλάδα είναι ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες, φοβούνται λίγο περισσότερο στο να δοκιμαστούν την αγορά. Φοβούνται να βγουν στην αγορά χωρίς να έχουν το τέλειο προϊόν. Είμαι Οπαδός της μεθοδολογίας lean για τις startups. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείς ένα απλό πρώτο προϊόν και το βγάζει στην αγορά για να φτάσει αμέσως στα χέρια των πελατών πριν τελειοποιηθεί. Αυτός είναι ένας τρόπος για να μάθεις γρήγορα, τι χρειάζεται για να βελτιώσεις το προϊόν σου. Αυτό είναι κάτι που στην ελληνική αγορά δεν έχει γίνει αποδεκτό προς το παρόν.

Ερ: Τι είναι αυτό που σε ρωτούν περισσότερο οι Έλληνες staruppers;
Απ: Πως να βγουν στην αγορά, πως να ελκύσουν τους πελάτες του, πως να φτάσουν στους πελάτες τους και φυσικά πως να βρουν επενδυτές και να βρουν τα χρήματα που χρειάζονται για να προσλάβουν συνεργάτες

Ερ: Φοβούνται μην κάνουν λάθος επιλογές στις συνεργασίες τους με επενδυτές ή μήπως τους κλέψουν την ιδέα;
Απ: Όχι. Οι επενδυτές εδώ στην Ελλάδα στηρίζουν πολύ τους νέους επιχειρηματίες. Δεν ψάχνουν να κλέψουν ιδέες. Θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν. Αλλά με δεδομένη την οικονομική κρίση είναι πολύ δύσκολο να βρεις αυτή τη στιγμή τα αναγκαία κεφάλαια για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση με υψηλό ρίσκο. Ευτυχώς αυτό το χρόνο η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά καθώς το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Κεφάλαιο και το Ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών έχουν αποφασίσει να επενδύσουν 60 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα για την στήριξη νέων επιχειρήσεων. Περιμένω λοιπόν η κατάσταση να βελτιωθεί αρκετά αυτό το χρόνο και τα κεφάλαια για τις startups να μην είναι πλέον πρόβλημα.

Ερ: Πιστεύεις ότι αυτή είναι μια καλή στιγμή για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;
Απ: Ναι πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή στιγμή. Υπάρχου ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Η αγορά είναι πεσμένη και χρειαζόμαστε νέους επιχειρηματίες να επενδύσουν και να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Η ανάπτυξη είναι ήδη εδώ, η διείσδυση του ίντερνετ αυξάνει γρήγορα. Μπορεί η Ελλάδα να έμεινε λίγο πίσω τα προηγούμενα χρόνια λόγω της κρίσης αλλά αυτή τη στιγμή επιταχύνει γρηγορότερα από ποτέ και με τα νέα κεφάλαια που θα είναι διαθέσιμα περιμένω ότι θα έχει γρήγορη ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια.

Ερ: Πως βλέπεις το μέλλον της on line αγοράς;
Απ: Νομίζω ότι στα επόμενα χρόνια θα έχουμε πολλές εξελίξεις όσων αφορά της πληρωμές μέσω ίντερνετ. Θα γίνει πολύ πιο εύκολο να πληρώνεις τις επιχειρήσεις on line αλλά και να γίνονται πληρωμές απευθείας μεταξύ ιδιωτών. Αυτό το βλέπουμε να έχει ξεκινήσει ήδη στην ολλανδική αγορά και πιστεύω ότι αν κοιτάξουμε πιο βαθειά στο μέλλον, περιμένω πολλά από την τεχνολογία blockchain. Όχι ίσως στο βαθμό το bitcoin να αντικαταστήσει το σημερινό χρήμα, αλλά η τεχνολογία πίσω από το bitcoin το λεγόμενο blockchain, είναι κάτι που επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την on line αγορά. Μπορούμε λοιπόν να αποκεντρώσουμε την on line αγορά και να είμαστε σίγουροι ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση και θα μπορούν να αγοράζουν και να πουλούν ότι θέλουν

Ερ: Θα ήθελες να μου δώσεις λίγες περισσότερες λεπτομέρειες γι αυτή την νέα τάση των απευθείας συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών;
Απ: Μια περίπτωση είναι να μπορεί εύκολα μέσα από το κινητό τηλέφωνο να στέλνει χρήματα ο ένας ιδιώτης στον άλλο.
Αλλά περιμένω επίσεις διάφορες υπηρεσίες να γίνουν ευκολότερα προσβάσιμες οι οποίες θα βοηθήσουν να υπάρξει εμπιστοσύνη για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
Να μην χρειάζεται λοιπόν πρώτα να πληρώσουμε για ένα προϊόν και μετά να το περιμένουμε να φτάσει. Θα μπορούμε να περνάμε τα χρήματα μας σε έναν ενδιάμεσο σύστημα και όταν έρθει το προϊόν στα χέρια μας, τα χρήματα αυτόματα θα απελευθερώνονται και θα φτάνουν στον πωλητή. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε κάθε είδους απάτη στο διαδίκτυο, και όσο θα υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα κάνουν συναλλαγές on line.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 30 Ιανουαρίου 2018

Read 954 times