Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 23:28

Άνα Γκόμες: Κάποιοι στην ΕΕ μπλοκάρουν τις προτάσεις μας για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος

Written by

Η Αντιπρόεδρος της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για μαύρο χρήμα, τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, Ανα Γκόμες, ευρωβουλευτής και μέλος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, μίλησε στο CNN Greece για την νομοθεσία που στοχεύει στην καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, τις προτάσεις για ενίσχυση του νομικού πλαισίου αλλά και τα αναχώματα που θέτει επανειλημμένα το Συμβούλιο των Κρατών Μελών. Ως μέλος επίσης της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για την τρομοκρατία, η κυρία Γκόμες θέτει τις προτεραιότητες για την αντιμετώπιση του φαινομένου στα επόμενα χρόνια.

Ερ: Είσαστε αντιπρόεδρος της επιτροπής για τη διερεύνηση καταγγελιών για το μαύρο χρήμα, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Πρόσφατα είχαμε μια ακόμη αποκάλυψη για χιλιάδες λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους. Είναι επαρκής η νομοθεσία της ΕΕ για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος; Θα υπάρξει μελλοντικά αυστηρότερη νομοθεσία για το μαύρο χρήμα και τη φοροδιαφυγή;

Απ: Η ισχύουσα ισχύουσα νομοθεσία, είναι η τέταρτη οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμικών οργάνων, για την αναθεώρηση αυτού του μέσου και ενδεχομένως, για τη βελτίωσή του.
Δεδομένου ότι οι εταιρίες - βιτρίνα και τα ιδρύματα είναι συνήθεις τρόποι για να αποφεύγουν κάποιοι τους φόρους και να αποκρύπτουν ή να ξεπλένουν τα έσοδα από εγκληματικές πράξεις, ένα από τα κρίσιμα σημεία και απαίτηση του Κοινοβουλίου είναι η δημιουργία κεντρικών μητρώων πραγματικών δικαιούχων εταιρειών και ιδρυμάτων, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες.
Το Κοινοβούλιο πρότεινε επίσης οι ξένες εταιρίες (δηλαδή οποιαδήποτε υπεράκτια εταιρία) που εισέρχονται σε επιχειρηματικές σχέσεις στην ΕΕ να γνωστοποιούν και να καταχωρούν τον πραγματικό τους ιδιοκτήτη στα κεντρικά μητρώα. Δυστυχώς, και τα δύο αυτά αιτήματα εξακολουθούν να απορρίπτονται από το Συμβούλιο των κρατών μελών.
Επιπλέον, εργαζόμαστε σε διάφορα μέτωπα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής. Το Κοινοβούλιο εξακολουθεί να αγωνίζεται για την υποβολή εκθέσεων ανά χώρα για τις μεγάλες πολυεθνικές, κάτι που επίσης έχει μπλοκαριστεί από το Συμβούλιο, και η Επιτροπή έχει υποβάλει πολλές νομοθετικές προτάσεις, τις οποίες το Κοινοβούλιο σίγουρα θα υποστηρίξει (από την υποχρέωση των μεσαζόντων να αποκαλύπτουν περίπλοκα φορολογικά σχήματα, μέχρι καθεστώτα φορολογικών διοικήσεων στην πρόταση για την Κοινή Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας εταιριών.)

Ερ: Οι διαφορές στα φορολογικά συστήματα μεταξύ των χωρών της ΕΕ δημιουργούν προϋποθέσεις για φοροδιαφυγή και για χρήση πολύπλοκων σχημάτων με σκοπό τη φοροαποφυγή. Γιατί δεν προχωρά η φορολογική εναρμόνιση στην ΕΕ και τι θα γίνει στα επόμενα χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;

Απ: Η φορολογική εναρμόνιση δεν προχωρά επειδή τα κράτη μέλη δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν την αποκλειστική τους αρμοδιότητα σε φορολογικά θέματα, πολλά δεσμεύονται από οργανισμούς που παρέχουν αυτού του είδους τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και πολλά επωφελούνται από αυτόν τον φορολογικό ανταγωνισμό εντός της ΕΕ.
Δεν καταλαβαίνουν όμως, ότι μακροπρόθεσμα, αυτό το σκεπτικό βλάπτει την εσωτερική αγορά, τη σύγκλιση των οικονομιών μας και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Τρομοκρατία

Ερ: Η τρομοκρατία είναι μια πραγματική απειλή για την ΕΕ. Να περιμένουμε στο επόμενο διάστημα αυστηρότερη νομοθεσία για την τρομοκρατία και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα;

Απ: Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω νομοθεσία για την τρομοκρατία. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η εφαρμογή συνεκτικών διατομεακών πολιτικών στα εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κοινωνικής ένταξης για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης. Πολιτικές που πρέπει να καθοριστούν και να συντονιστούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και η ενίσχυση της ποιότητας της ανάλυσης πληροφοριών, απαιτούν καλύτερα εξοπλισμένες υπηρεσίες, που θα είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του κυβερνοχώρου, σεβόμενες ταυτόχρονα τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό.
Η διασφάλιση ελέγχων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ώστε τα οικονομικά και φορολογικά κενά της ΕΕ να μην γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης για τρομοκρατικούς σκοπούς, πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα μας. Όλα αυτά απαιτούν πολιτική βούληση εντός του νομοθετικού πλαισίου που έχουμε ήδη.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 23-11-2017

Read 883 times