Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 12:28

Μας κακομαθαίνετε κύριε πρέσβη μου

Written by
Μας κακομαθαίνετε κύριε πρέσβη μου Photo by Külli Kittus on Unsplashlash

Πολύς ντόρος δημιουργήθηκες τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τη συνέντευξη του Ισπανού πρέσβη κυρίου Ενρίκε Βιγκέρα, στην εφημερίδα Τύπος της Κυριακής με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας για το ότι η ισπανική κυβέρνηση όπως λέει, δεν έλαβε τη στήριξη που θα ήθελε από την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της Καταλονίας.

Για να μην παραθέτουμε link και σας αποσυντονίζουμε αυτό είναι το απόσπασμα που προκάλεσε περισσότερο την δυσφορία του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.
“Εγώ έλαβα άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία. Μίλησα προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας. Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση. Προφανώς απουσιάζουν δηλώσεις για αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας”.

Τα παραπάνω προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου εξωτερικών που εγκάλεσε τον πρέσβη αλλά και του Ισπανικού υπουργείου εξωτερικών που στην ουσία “άδειασε” τον πρέσβη του στην Ελλάδα προκειμένου να ξεχαστεί γρήγορα η παρεξήγηση.
Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους δεν πρόκειται για παρεξήγηση. Στην παρούσα μίνι διπλωματική κρίση είχαμε να κάνουμε με ένα σοβαρό “διπλωματικό ατόπημα” αν ο πρέσβης είχε πλήρη γνώση του τι έκανε, ή με ένα σοβαρό λάθος προϊόν ελλιπούς ενημέρωσης και ανοργανωσιάς. Η μίνι διπλωματική κρίση είχε δύο θύματα στα οποία δεν περιλαμβάνεται το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών.
Πρώτο θύμα ο Ισπανός Πρέσβης κι αυτό γιατί:

α) Όταν μιλάς στα Μέσα Ενημέρωσης πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στο τι λες και πως το λες. Κάθε Μέσο ενημέρωσης έχει τη δική του πολιτική άποψη, δικαιούται να την έχει και αν θέλετε, οφείλει να την έχει. Το ότι το συγκεκριμένο μέσο πρόβαλε το απόσπασμα που αναφέραμε παραπάνω είναι δικαίωμά του, από τη στιγμή που ο κ. Πρέσβης τα είπε. Το αν παρερμηνεύτηκαν οι απόψεις του όπως είπε στην κατόπιν εορτής ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία, αυτό δεν εξωραΐζει την κατάσταση και τον “διπλωματικό τραμπουκικσμό” ας μας επιτραπεί η έκφραση. Αν δεν τα είπε ασ’ το αποδείξει. (θα συμβουλεύαμε τον κύριο πρέσβη την επόμενη φορά που θα δώσει συνέντευξη να την ηχογραφεί και αυτός.)
β) Ο κ. πρέσβης αξίωνε με τα λεγόμενά του ανοιχτή στήριξη από την Ελλάδα στο θέμα της Καταλονίας. Πιθανότατα να μην θυμόταν τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Τζανακόπουλου την 4η Οκτωβρίου στο πρες ρουμ.

Τις παραθέτουμε:

Τζανακόπουλος: “Εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω δηλώσεις κανενός Ευρωπαίου αξιωματούχου, όπως και δεν θα σχολιάσω δηλώσεις κανενός αρχηγού κράτους. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, αλλά και στο πλαίσιο της λειτουργίας της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό το οποίο οφείλουμε να πούμε σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στην Καταλονία, είναι ότι εμείς τα βλέπουμε από τη σκοπιά μιας χώρας κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, ωστόσο, βρίσκεται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή και παίρνει εξαιρετικά σοβαρά, ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την αρχή της μη αλλαγής των συνόρων. Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, οι εικόνες που είδαμε το προηγούμενο σαββατοκύριακο είναι εξαιρετικά θλιβερές και θα μπορούσε κανείς να πει, ότι ενισχύουν αποσχιστικά αλλά και εθνικιστικά κινήματα, θέτοντας σε διακινδύνευση την ίδια την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.”

Αν δεν τις θυμόταν κακώς. Αν τις θυμόταν και είπε αυτά που είπε κάκιστα. Η Ελλάδα λειτουργεί στο πλαίσιο της ΕΕ και έχει το δικαίωμα να εκφραστεί όπως νομίζει, σε χρόνο που αυτή νομίζει και με τον τρόπο που θέλει. Αλλά οι δηλώσεις Τζανακόπουλου δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Τώρα αν δεν του άρεσαν του κ. πρέσβη και ήθελε κάτι πιο βαρύγδουπο κακώς. Σιγά μην υποδείξει κιόλας στην ελληνική κυβέρνηση το πως θα εκφραστεί.
γ) Ο κ. πρέσβης από τη στιγμή που ανέλαβε τη θέση αυτή στην Ελλάδα θα έπρεπε να ξέρει σε ποια χώρα ήρθε. Να γνωρίζει ότι η Ελλάδα με το Κυπριακό ανοιχτό και με μια μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη μεγάλο κομμάτι της οποίας κακά τα ψέματα έχει τουρκική εθνική συνείδηση, είναι αντίθετη και πολύ προσεκτική σε ζητήματα που αφορούν αλλαγές συνόρων. Να υπενθυμίσουμε στον κύριο πρέσβη ότι η Ελλάδα και η Ισπανία αντιτάχθηκαν στην ανεξαρτησία του Κοσόβου , ακολουθώντας κοινή γραμμή και μέχρι σήμερα δεν το έχουν αναγνωρίσει. Ας σκεφτεί ο κ. Πρέσβης. Για ποιο λόγο τώρα η πάγια στάση της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει για χάρη της Καταλονίας.
4) Η όλη κατάσταση έδειξε ανοργανωσιά και έναν κακό συντονισμό στις ισπανικές διπλωματικές αρχές. Είναι λογικό σε αυτή την φάση που υπάρχει ένα σοβαρό εθνικό ζήτημα να υποθέσουμε ότι η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε από τους διπλωμάτες της να μιλήσουν και να υποστηρίξουν την ενότητα της Ισπανίας. Αυτό όμως θα έπρεπε να γίνει με ένα συντονισμό. Υποθέτουμε με το να ακολουθήσουν οι διπλωμάτες μια βασική επιχειρηματολογία και γραμμή. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο κ. πρέσβης είχε γραμμή από τη Μαδρίτη να πει αυτά που είπε. Μπορεί να μην πήρε κατευθυντήριες γραμμές. Και πάλι όμως το λάθος είναι δικό του γιατί σαν έμπειρος διπλωμάτης θα έπρεπε να ξέρει που να σταματήσει.
Χθες ο κ. Βιγκέρα και μετά τη σοβαρή παρατήρηση που δέχθηκε από το ισπανικό υπουργείο εξωτερικών, ανασκεύασε με μια δήλωση που αφήνει αιχμές για ερμηνείες των δηλώσεων του προφανώς δυσαρεστημένος από τον τρόπο που παρουσιάστηκε το θέμα. Αν πάντως δεν είπε αυτά που του καταλογίζονται οφείλει να το αποδείξει.

Ιδού η δήλωση:

Η Πρεσβεία της Ισπανίας εκφράζει τις ευχαριστίες της για την δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών το περασμένο Σαββατοκύριακο υπέρ της ισπανικής εδαφικής ακεραιότητας και απορρίπτοντας μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων.
Σε σχέση με τις δηλώσεις του πρέσβη της Ισπανίας το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης, ο ίδιος λυπάται που έδωσαν αφορμή σε ερμηνείες οι οποίες ουδόλως αντιστοιχούν με την πραγματικότητα, όπως και με την επιθυμία του να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο για μια στενή σχέση εγγύτητας με τις ελληνικές Αρχές.
Οι δύο σύμμαχοι και φίλες χώρες μας είναι ενωμένες με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και πολιτισμού, και η Πρεσβεία της Ισπανίας θα προσπαθήσει σε υπέρτατο βαθμό να εμβαθύνει την εξαιρετική αυτή σχέση που μας ενώνει.
Προφανώς η ισπανική πλευρά έχει αναγνωρίσει της “πατάτα” που έκανε και θέλει να ξεχαστεί το θέμα μια ώρα αρχύτερα. Ο κ. Βιγκέρα πάντως θα το θυμάται για πολύ καιρό.

Στην αρχή είπαμε για δύο θύματα. Το ένα ήταν ο κ. Βιγκέρα αλλά το δεύτερο;

Το δεύτερο είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βιάστηκε να υιοθετήσει την άποψη του κ. Βιγκέρα.
Η Νέα Δημοκρατία νόμιζε ότι θα μπορούσε να σπεκουλάρει πολιτικά στη μίνι διπλωματική κρίση αλλά δεν της βγήκε. Το ρεζιλίκι του πρέσβη με το άδειασμα από το ισπανικό υπουργείο εξωτερικών την αγγίζει και κάποιοι στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και στο Μαξίμου θα χαμογελούν όλο ικανοποίηση.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 1-11-2017

Read 1029 times