Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017 12:25

Ένας «υποψήφιος βουλευτής» ετών 150

Written by

Μια ιστορική μέρα για ελληνικό λυρικό θέατρο και τη μουσική παράδοση της Κέρκυρας θα είναι η 4η Νοεμβρίου καθώς θα αναβιώσει στον τόπο που γεννήθηκε, η πρώτη ελληνική όπερα. Ο “Υποψήφιος Βουλευτής” του Σπυρίδωνα Ξύνδα που πρωτοπαίχτηκε το 1867 στο θέατρο Σαν Τζιάκομο της Κέρκυρας, θα παρουσιαστεί σε δύο παραστάσεις υπό τη μουσική διεύθυνση και επιμέλεια του Άλκη Μπαλτά και με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής της Κέρκυρας.

Ο Yποψήφιος Βουλευτής, μια όπερα διανθισμένη με φολκλορικά στοιχεία από την επτανησιακή και ηπειρώτικη μουσική παράδοση, αλλά και γεμάτη με έντονη κοινωνική κριτική, είναι το πρώτο μελόδραμα που γράφτηκε από Έλληνα συνθέτη σε ελληνικό λιμπρέτο, το κείμενο του οποίου είχε γράψει ο Ιωάννης Ρινόπουλος.
Τα δύο αυτά στοιχεία την καθιστούν μια πρωτοποριακή όπερα όπως είπε ο κ. Κώστας Καρδάμης, διευθυντής του μουσικού αρχείου της Παλαιάς Φιλαρμονικής της Κέρκυρας.

Το έργο θα παρουσιαστεί στην αυθεντική του μορφή, όπως το συνέθεσε το Ξύνδας χωρίς τις περικοπές που έγιναν μετά το 1888, χρονιά κατά την οποία πρωτοπαίχτηκε το έργο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Θέατρο Μπούκουρα.
Η πρώτη τότε παρουσίασή του στην Αθήνα χαρακτηρίστηκε μεγάλο γεγονός και αποτέλεσε την αφορμή για να δημιουργηθεί ο πρώτος ελληνόφωνος οπερετικός θίασος, που ήταν ο πρόγονος της μετέπειτα Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Όπως λέει στο CNN Greece ο σκηνοθέτης της όπερας Πέτρος Γάλλιας, “ο υποψήφιος βουλευτής είναι ένα επίκαιρο έργο, βαθιά πολιτικό που καυτηριάζει το αιώνιο πρόβλημα της Ελλάδας που δεν μπορεί να διαχειριστεί την εξουσία”

Η αποκατάσταση της όπερας στην αρχική της μορφή έγινε από τους συνεργάτες της Παλαιάς Φιλαρμονικής με το πλήρες και αυθεντικό μουσικό κείμενο.
Οι παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν μετά το 1888 άλλαξαν ριζικά την αρχική κοινωνικοπολιτική στόχευση του έργου και το αποτέλεσμα ήταν πολύ διαφορετικό αφαιρώντας τη δυναμική που είχε η πρωτότυπη σύνθεση του Ξύνδα.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο εξωαστικό περιβάλλον της Κέρκυρας το 1857 και θίγει τα προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού, καθώς και την ανεντιμότητα των πολιτικών.
Το σημαντικό της υπόθεσης είναι ότι ο ανέβασμα της όπερας θα γίνει σχεδόν αποκλειστικά με το δυναμικό της Κέρκυρας, ενώ έχουν ξεκινήσει επαφές για να πάει το έργο το χειμώνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις Κέρκυρα θα δοθούν δύο παραστάσεις, στις 4 και 5 Νοεμβρίου.

Πρωταγωνιστές του έργου είναι η Ρόζα Πουλημένου, ο Αντώνης Κορωναίος, ο Παντελής Κοντός, ο Σωτήρης Τριάντης, ο Πέτρος Καρύδης και ο Άρης Προσπαθόπουλος.
Τα Χορωδιάκα μέρη θα αποδώσει η Χορωδία Κερκύρας (προετοιμασία Χριστίνα Καλλιαρίδου) και το Φωνητικό Σύνολο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (προετοιμασία Μιράντα Καλδή).
Τη μουσική προετοιμασία έχουν η Βίκυ Στυλιανού και η Μαριλένα Ελούλ.Τη σκηνοθεσία ,την κίνηση και τους φωτισμούς υπογράφει ο Πετρος Γάλλιας, τα κουστούμια η Πένυ Μάμαλου και τα σκηνικά ο Ακης Χειρδάρης.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 29-10-2017

Read 921 times