Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017 10:35

Ούλριχ Στoρκ: Πιο πιθανός ο Μεγάλος Συνασπισμός αν το SPD δεν πέσει κάτω από 23%

Written by

Την εκτίμηση ότι θα έχουμε συνέχεια του μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία με την προϋπόθεση ότι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα πέσουν κάτω από το 23% κάνει ο κ. Ούλριχ Στόρκ, διευθυντής του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στην Αθήνα. Το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ είναι το αρχαιότερο πολιτικό ίδρυμα στη Γερμανία συνδεμένο με τη Σοσιαλδημοκρατία και το SPD.

Ο κ. Στορκ μιλώντας στο CNN Greece τόνισε ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων βλέπουν με καλό μάτι τη συνέχιση του Μεγάλου Συνασπισμού ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τη βάση. Ειδικότερα ο κ. Στορκ επισημαίνει ότι αν το SPD πέσει κάτω από το 23% αυτό θα σημάνει εξελίξεις για την αναδιοργάνωση του κόμματος
Εκτιμά ότι ο συνασπισμός “Τζαμάικα”, δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, κρύβει πολλά ρίσκα για την κ. Μέρκελ γιατί αφενός οι Φιλελεύθεροι δεν διαθέτουν εμπειρία και ικανά στελέχη να κυβερνήσουν και αφετέρου οι Πράσινοι είναι διχασμένοι στο αν θα πρέπει να συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Χωρίς μεγάλες αλλαγές

Σε περίπτωση Μεγάλου Συνασπισμού δεν θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικές αλλαγές εκτιμά ο κ. Στoρκ:
“Αν συνεχιστεί ο Μεγάλος συνασπισμός δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην πολιτική που ασκείται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, ή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν τις θέσεις τους τις οποίες ήδη γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια.
Ίσως να έχουμε μια μικρή στροφή καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες θα νιώθουν σίγουρα μεγαλύτερη ανασφάλεια από ότι είχαν την προηγούμενη τετραετία, και οι Χριστιανοδημοκράτες θα θέσουν και αυτοί σίγουρα επί τάπητος τις θέσεις της Άνκγελα Μέρκελ. Θα είναι σίγουρα ένας συνασπισμός που κρύβει κάποιους κινδύνους αλλά παρόλα αυτά δεν περιμένω μεγάλες αλλαγές.”

Αναφορικά με την άνοδο της Ακροδεξιάς ο κ. Στορκ θεωρεί ότι “η Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι η γερμανική εκδοχή του φαινομένου του λαϊκισμού σε πανευρωπαϊκή κλίμακα” και ότι το ποσοστό των απογοητευμένων Γερμανών είναι μεγαλύτερο από το 10% που εκτιμάτε ότι θα πάρει το κόμμα στις εκλογές. Τέλος επισημάνει ότι και μόνο η είσοδος της Ακροδεξιάς στη Βουλή θα στρέψει την ατζέντα προς τα δεξιά δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στα άλλα κόμματα.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 24 Σεπτεμβρίου 2017

Read 972 times