Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 21:40

Ιρίνα Μπόκοβα: Η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό

Written by

Με δύο ενδιαφέροντα πάνελ και μια εξαιρετική παρουσίαση για το ρόλο της γελοιογραφίας στη πληροφόρηση και στην πολιτική κριτική ολοκληρώθηκε σήμερα στη Ζάππειο ο πρώτος κύκλος του 5ου New York Times Athens Democracy Forum.

Στη συζήτηση με θέμα τη γεφύρωση του χάσματος των γενεών και τη μείωση του ενδιαφέροντος των νέων ανθρώπων για τις δημοκρατικές διαδικασίες, η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα έκανε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση για την εκπαίδευση στη σύγχρονη εποχή , λέγοντας ότι η παιδεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό και ότι θα πρέπει να παραμείνει στο κράτος η δυνατότητα να παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στους πολίτες της. “Χωρίς να είμαι κατά της ιδιωτικής παιδείας πιστεύω ότι η εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό” είπε η κυρία Μπόκοβα και έφερε ως παράδειγμα την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010, όταν καταστράφηκαν σχεδόν όλες οι εκπαιδευτικές υποδομές και μόνο το κράτος ήταν σε θέση να παράσχει παιδεία στους πολίτες.


Η μέρα ξεκίνησε με μια συζήτηση με αρχισυντάκτες των New York Times στη βάση ερωτήσεων που είχαν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του φόρουμ οι συμμετέχοντες. Μια συζήτηση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για όσους ασχολούνται με την πληροφορία και τη διαχείρισή της αλλά και γενικότερα.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η παρουσίαση από τα media της προεδρίας του Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ, το “τσουνάμι” των ψευδών ειδήσεων (fake news) και το πως το αντιμετωπίζουν τα παραδοασιακά μέσα ενημέρωσης, την έξαρση του λαϊκισμού, το διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πιο ευχάριστη νότα της ημέρας ήταν η παρουσίαση του Πάτρικ Τσαπάτε, σκιτσογράφου των New York Times, για το πως οι σκιτσογράφοι μεταφέρουν με το πενάκι τους την πολιτική επικαιρότητα αλλά και τις πιέσεις ή διώξεις που δέχονται από το πολιτικό σύστημα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Τουρκία και στις διώξεις των Τούρκων δημοσιογράφων και σκιτσογράφων για την κριτική που ασκούν στον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο φετινός τίτλος τους φόρουμ είναι “Λύσεις για έναν κόσμο που αλλάζει” και από τα πάνελ του Ζαππείου και των υπολοίπων χώρων που φιλοξένησαν τις εκδηλώσεις,
πέρασαν ομιλητές διεθνούς κύρους μεταξύ αυτών η Μάργκοτ Βάλστρομ, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ και η υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Κένυας Αμίνα Μοχάμεντ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλεθ, και πολλοί δημοσιογράφοι και στελέχη των New York Times.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το σαββατοκύριακο η συζήτηση στο Costa Navarino όπου οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν στη σχέση του κινηματογράφου με την Δημοκρατία. Ομιλητές στο Costa Navarino θα είναι ο Βρετανός δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής Πολ Μέισον, ο αρθρογράφος New York Times Ρότζερ Κοέν και ο παραγωγός Αλί Χοσαϊνί.
Μία από τις σημαντικές στιγμές του φόρουμ ήταν η βράβευση του Φελίπε Γκονζάλεθ από τον Δήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Καμίνη, με το “βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών”.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 15-9-2017

Read 835 times