Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 21:38

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κόφι Ανάν για το New York Times Athens Democracy Forum

Written by

Με κάθε επισημότητα και με υψηλούς προσκεκλημένους ξεκίνησε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο το 5ο New York Times Athens Democracy Forum και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Η σημαντική αυτή ετήσια συνάντηση οργανώνεται από τους The New York Times, σε συνεργασία με το Ταμείο για τη Δημοκρατία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Δήμο Αθηναίων, την εφημερίδα «Η Καθημερινή» και έχει την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σε μια λαμπρή τελετή παρουσία πολιτικών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

O πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσίο του New York Times Athens Democracy Forum. Πηγή CNN Greece
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για τις αξίες του σύγχρονου πολιτισμού που έχουν όπως είπε τις ρίζες τους στην Αρχαία Ελλάδα, το Ρωμαϊκό πολιτισμό και τον χριστιανισμό και που στο επίκεντρό τους είναι ο άνθρωπος και η αλληλεγγύη. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η αλληλεγγύη είναι η βασική αξία στην ιδρυτική διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία και στηρίζεται η αρχή της Eνωμένης Ευρώπης.

Οι απειλές για τον πολιτισμό μας

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε επίσης ότι ο πολιτισμός σήμερα αντιμετωπίζει τρεις σοβαρές απειλές.
Πρώτον την τρομοκρατία, δεύτερο το φασισμό και το λαϊκισμό τα οποία είναι συχνά αποτελέσματα της κρίσης και που μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ότι τα φαντάσματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν έχουν εξαφανιστεί, και τρίτον την επικυριαρχία του οικονομικού στοιχείου επί του θεσμικού. Η λογική ότι οι αγορές μπορούν να κάνουν ότι θέλουν χωρίς κανένα φραγμό, δημιουργούν κίνδυνο για το κοινωνικό κράτος και υπονομεύουν τον κοινωνικό ιστό, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Το New York Times Athens Democracy Forum μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε όλα αυτά και να υπερασπιστούμε τον πολιτισμό μας, κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Στην ομιλία του ο κ. Κόφι Ανάν είπε πως πρέπει να παραδεχθούμε ότι η δημοκρατία παγκοσμίως σήμερα, δέχεται αμφισβήτηση και υποχωρεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στους θεσμούς και στις κυβερνήσεις. “Η οικονομική κρίση έχει δώσει στους πολίτες την αίσθηση ότι οι δημοκρατικές κυβερνήσεις απειλούνται από τα οικονομικά συμφέροντα” είπε ο κ. Ανάν. Στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας θα πρέπει να κάνουμε τις δημοκρατίες μας πιο αποτελεσματικές με λιγότερη γραφειοκρατία, να σταματήσουμε τη διεύρυνση των ανισοτήτων και να δώσουμε χώρο στους νέους ανθρώπους και στις μειονότητες και τέλος να καταστήσουμε τη δημοκρατία νικήτρια σε αυτή τη μάχη κατά την οποία οι εχθροί της ξοδεύουν εκατομμύρια.

Λύσεις για έναν κόσμο που αλλάζει

Ο φετινός τίτλος τους φόρουμ είναι “Λύσεις για έναν κόσμο που αλλάζει” και από τα πάνελ αρχικά στο Ζάππειο και το Σαββατοκύριακο στο ξενοδοχείο Costa Navarino στη Μεσσηνία θα περάσουν ομιλητές διεθνούς κύρους μεταξύ αυτών η Μάργκοτ Βάλστρομ, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ και η υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Κένυας Αμίνα Μοχάμεντ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλεθ, η γενική γραμματέας της Unesco, Ιρίνα Μπόκοβα κα. Συντονιστές των συζητήσεων θα είναι δημοσιογράφοι των New York Times ενώ τα βασικά θέματα στα πάνελ θα είναι το μέλλον της Ευρώπης, η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και η πολιτική ζωή στις ΗΠΑ, η πληροφόρηση και τα fake news, ο λαϊκισμός στην πολιτική ζωή.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η συζήτηση στο Costa Navarino όπου οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν στη σχέση του κινηματογράφου με την Δημοκρατία. ενώ σε ειδικό πάνελ με προσκεκλημένους από χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης θα συζητηθεί η ποιότητα της Δημοκρατίας στις χώρες αυτές.

Μία από τις κορυφαίες στιγμές του φόρουμ θα είναι η βραύευση του Φελίπε Γκονζάλεθ από τον Δήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Καμίνη, με το “βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών”. Η βράβευση θα γίνει σε ειδική τελετή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Είναι η δεύτερη χρονιά του νέου θεσμού, ενώ πέρυσι είχε βραβευθεί ο Κένεθ Ροθ, εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch).

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 13-9-2017

Read 861 times