Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016 09:25

Έμποροι Μοδιάνο: “Η πώληση ίσως να είναι η καλύτερη λύση”

Written by

Για σχεδόν έναν αιώνα, η αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης ήταν σημείο αναφοράς για την πόλη. Το υπόστεγο της ήταν όχι μόνο μια αγορά που οι Θεσσαλονικείς πήγαιναν για να κάνουν τα ψώνια για το σπίτι τους, αλλά ήταν και σημείο συνάντησης του κόσμου, με πολιτικούς, τοπικούς άρχοντες και τους ανθρώπους του πολιτισμού. Στο Μοδιάνο, γυρίστηκαν ταινίες, έγιναν συναντήσεις που άφησαν ιστορία, μέχρι και εξώφυλλα δίσκων έγιναν κάποιες γωνιές της.

Πριν από μερικές ημέρες στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 43,64% του ακινήτου, προτιμητέος επενδυτής ανακηρύχθηκε η εταιρία One Outlet AE με προσφορά 1,9 εκατομμυρίων ευρώ και αυτό που αναμένεται τώρα είναι να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της αγοράς. Το υπόλοιπο 56% ανήκει σε 59 συνιδιοκτήτες και το ερώτημα τώρα είναι πώς θα προχωρήσει ο επενδυτής με την αξιοποίηση του Μοδιάνο με τόσους ιδιοκτήτες χωρίς να έχει τουλάχιστον το 51%.


Για σχεδόν 100 χρόνια το Μοδιάνο είναι σημείο αναφοράς για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Πηγή CNN Greece

Το να πείσεις πάντως κάποιον ότι η ιστορική αγορά της Θεσσαλονίκης χρειάζεται ανακαίνιση δεν είναι και δύσκολο. Μια βόλτα στη στοά πείθει τον καθένα ότι η αγορά βρίσκεται σε απόλυτη παρακμή, με μόλις το ένα πέμπτο των καταστημάτων να λειτουργεί και όλα τα υπόλοιπα να είναι κλειστά. Οι συνθήκες υγιεινής επίσης είναι προβληματικές όπως αναγνωρίζουν οι καταστηματάρχες λέγοντας συγκεκριμένα ότι “αν ανοίξει το υπόγειο, θα γεμίσει η Θεσσαλονίκη ποντίκια”...

Καταστηματάρχης μιλώντας στο CNN Greece παραδέχθηκε ότι το τελευταίο διάστημα έχει σταματήσει να πληρώνει μισθώματα και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του TAIΠΕΔ δεν είναι ο μόνος.
“Η παρακμή του Μοδιάνο είναι είναι κάτι τωρινό” μας λέει ο κ. Γιάννης Νοταράς που διατηρεί κατάστημα εντός της αγοράς. “Η παρακμή του Μοδιάνο ξεκίνησε εδώ και μια δεκαετία και ο κύριος λόγος ήταν τα υψηλά μισθώματα. Ο κόσμος δεν μπορούσε να πληρώσει, πλάκωσε και η κρίση και σιγά σιγά η αγορά άδειασε.”

 

Η παρακμή της αγοράς είναι ευδιάκριτη. Παντού κλειστά μαγαζιά. Πηγή CNN Greece

Σε ερώτησή μας αν φοβάται πως η αγορά θα αλλάξει χαρακτήρα και προσανατολισμό και αναγκαστεί να φύγει, ο Νοταράς μας είπε ότι προς το παρόν κανείς δεν γνωρίζει τα σχέδια του επενδυτή αλλά τόνισε πως το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο, γεγονός που θέτει πολλούς περιορισμούς.
“Αν έχει σκοπό να κάνει μια αναπαλαίωση και να γίνει η αγορά στα πρότυπα άλλων αγορών όπως του Λονδίνου, της Βαρκελώνης ή της Κωνσταντινούπολης, αυτό θα είναι κάτι πολύ θετικό και για εμάς και για όλη την πόλη. Θα ξαναγίνει το στολίδι της Θεσσαλονίκης”.


Θα πρέπει στο σημείο αυτό να πούμε ότι η Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ είχε εκπονήσει μελέτη του 2010 για την αποκατάσταση της στοάς με ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του μνημείου αλλά και τον παράλληλο εκσυγχρονισμό της για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της. Στην τότε μελέτη προτεινόταν να επαναλειτουργήσει το υπόγειο της στοάς ως χώρος αποθήκευσης αλλά και ως χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων.


Οι Θεσσαλονικείς με τους οποίου μιλήσαμε ελπίζουν σε μια ανακαίνιση που θα ξαναδώσει ζωή στην αγορά. Πηγή CNN Greece

Ωστόσο οι περισσότεροι έμποροι σήμερα με τους οποίους μιλήσαμε διαφωνούν. Όπως μας λέει ο κ. Θανάσης Τσίτσας, που έχει εστιατόριο στη στοά, “αυτό που χρειάζεται είναι να μετατραπεί το υπόγειο σε πάρκινγκ. Η αγορά βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αυτό δυσκολεύει τον κάτοικο να έρθει να ψωνίσει. Είχαμε ζητήσει από παλιά να γίνει πάρκινγκ το υπόγειο αλλά δεν μας άκουσαν”.

“Αν ο κόσμος από τα προάστια ξέρει ότι θα μπορεί να έρθει με άνεση στο Μοδιάνο, θα καταστήματα θα δουλέψουν ξανά και τότε τα ενοίκια θα έχει νόημα να είναι ψηλότερα”, μας λέει ο κ. Νοταράς. “Τώρα αν για όσο διάστημα διαρκέσει μια πιθανή ανακαίνιση εμείς θα πρέπει να φύγουμε από εδώ αυτό δεν είναι και μεγάλο πρόβλημα. Θα τα βολέψουμε”.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 29 Οκτωβρίου 2016

 

Read 939 times