Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 19:53

Τσακαλώτος: να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% (vid)

Written by

Με κύριο άξονα την θέση της Ελλάδας στο διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο το 27ο συνέδριο με τίτλο "Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας" που οργανώνει το Ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο.Στις σημερινές εργασίες του συνεδρίου ξεχώρισε η τοποθέτηση του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος έκανε δύο σημαντικές παρεμβάσεις.

Πρώτον εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% στο 2,5% και η διαφορά να διατεθεί ώστε να μειωθούν εισφορές και φόροι και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και δεύτερον έβαλε κατά του ΔΝΤ για τα επιπλέον μέτρα που ζητά αλλά και κατά της ΕΕ για τη δυσαρμονία απόψεων με το Ταμείο.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ στην ομιλία του δεν έκανε κάποια αποκάλυψη, ωστόσο εμμέσως υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας των τραπεζών. Είπε επίσης ότι οι παρεμβάσεις έχουν αρχίσει να λειτουργούν στην ελληνική οικονομία και ότι ο μόνος δρόμος είναι η εφαρμογή του προγράμματος και οι μεταρρυθμίσεις.
Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει πιστή στο πρόγραμμα και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι "η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της ΕΕ".

Στην ανάγκη στήριξης της πραγματικής οικονομία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει οι πλευρές που διαπραγματεύονται να εμμένουν δευτερεύοντα θέματα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας είπε ότι ο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η αναδιανομή του πλούτου αλλά η δημιουργία πλούτου και ότι χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα ξεπερνά το παρελθόν: "Η μάχη σήμερα δεν γίνεται μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς αλλά μεταξύ ανοιχτών αγορών και κλειστών αγορών.
Η Μόνη ανοιχτή αγορά στην περιοχή μας είναι η ΕΕ και σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί και να βγει από την κρίση".

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 28 Νοεμβρίου 2016v

Read 1030 times