Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 01 Ιανουαρίου 2012 02:00

Alimentaria 2012. H στρατηγική των Ισπανών στην αγορά τροφίμων

Written by

Η Alimentaria, η έκθεση Τροφίμων και Ποτών που γίνεται κάθε δύο χρόνια στη Βαρκελώνη της Ισπανίας δεν είναι από τις μεγαλύτερες αλλά ούτε και από τις πλέον γνωστές εκθέσεις του κλάδου.  Θυμηθείτε όμως αυτό το όνομα και ελάτε να τα ξαναπούμε σε μερικά χρόνια. Με την επιμονή των Ισπανών και με μια συντονισμένη και καλά σχεδιασμένη επιθετική εκστρατεία τολμούμε να προβλέψουμε ότι μέσα στη δεκαετία που διανύουμε η Alimentaria θα γίνει μία από τις κορυφαίες εκθέσεις του κλάδου και σημείο αναφορά για τα μεσογειακά προϊόντα.
Με το "Τ&Π" βρεθήκαμε πριν μερικές εβδομάδες στην εκδήλωση για την προώθηση της έκθεσης που θα γίνει τον Μάρτιο του 2012 και παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική παρουσίαση τόσο για τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου στη χώρα όσο για το ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει στη διεθνή αγορά τροφίμων και ποτών.

Το σημαντικότερο στοιχείο που αποκομίσαμε από την παρουσίαση δεν είναι τα χαρακτηριστικά της έκθεσης αλλά η λογική με την οποία λειτουργούν οι Ισπανοί επαγγελματίες. Και αυτή η εμπειρία είναι κατά την άποψή μας το σημαντικότερο στοιχείο που θα έπρεπε να μεταφέρουμε στους εδώ επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις, που παλεύουν σε ένα αντίξοο οικονομικό περιβάλλον και με μόνη επιλογή επιβίωσης που τους έχει απομείνει, την εξωστρέφεια.  Και φυσικά να μην παραβλέψουμε τους αρμόδιους φορείς για τις εξαγωγές μας και την προώθηση των προϊόντων μας στο εξωτερικό.
Με κάθε ειλικρίνεια και απόλυτη συναίσθηση, θεωρώ ότι έχουν να πάρουν μαθήματα από τους "ανταγωνιστές μας".
Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Πολ Ρίτσαρντσον, βρετανού δημοσιογράφου και συγγραφέα ο οποίος έχει ασχοληθεί σε βάθος με την μεσογειακή διατροφή και κουζίνα και ήταν ένα από τους βασικούς παρουσιαστές της εκδήλωσης.
Ο Ρίτσαρντσον βοηθήθηκε σημαντικά από τους Ισπανούς για τη συγγραφή και διάθεση των βιβλίων του που διαφημίζουν την ισπανική κουζίνα.
Μιλώντας με τον Βρετανό δημοσιογράφο Άντι Χάρις διαπίστωσα πόσο απέχουμε σαν λογική και σχεδιασμό με τους Ισπανούς.
Ο Χάρις δεν είναι τυχαίος δημοσιογράφος. Είναι ο διευθυντής του περιοδικού που εκδίδει ο Τζέιμι Όλιβερ και έχει πολυετή εμπειρία στο χώρο. Έχει ζήσει χρόνια στην Ελλάδα μιλάει ελληνικά και έχει γράψει τέσσερα βιβλία για την ελληνική κουζίνα.
"Αυτό που βλέπεις στην Ισπανία είναι το αποτέλεσμα δουλειάς δύο δεκαετιών. Σκέψου ότι εγώ έγραψα τέσσερα βιβλία για την ελληνική κουζίνα και δεν πήρα ποτέ καμία βοήθεια από ελληνικούς φορείς. Είναι κρίμα για τα προϊόντα σας τα οποία είναι άριστης ποιότητας να μην έχουν μια δυναμική προώθηση" θα μου πει.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αποκαλύφθηκε η στρατηγική των Ισπανών και την οποία θα μπορούσαμε να την κωδικοποιήσουμε με την εξής φράση.
"Έχουμε το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο και είμαστε οι βασικοί εκπρόσωποι της Μεσογειακής διατροφής".
Φυσικά και έχουν πολύ καλό ελαιόλαδο και φυσικά τρέφονται "Μεσογειακά" αλλά όταν αυτό το χρησιμοποιείς σαν αιχμή στην στρατηγική μάρκετινγκ που έχεις θα πρέπει να προβληματίσει. Και σίγουρα όχι τους Ισπανούς αλλά τους ανταγωνιστές τους δηλαδή εμάς.

Αυτό στο οποίο  θέλω να καταλήξω είναι ότι οι Ισπανοί δεν είναι μόνο ανταγωνιστές μας στη διεθνή αγορά. Θα μπορούσαμε να διδαχθούμε από αυτούς και να αξιοποιήσουμε το δίκτυό τους και τις προσβάσεις τους.
Η Alimentaria είναι μια πολύ καλή ευκαιρία.
Στη έκθεση που θα γίνει του χρόνου αναμένονται περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις και 140.000 επαγγελματίες επισκέπτες, το 25% εξ αυτών από το εξωτερικό. Μια δυνατή ελληνική παρουσία θα μπορούσε να κερδίσει
 τις εντυπώσεις.
Οι διοργανωτές έχουν κλείσει για την έκθεση που θα γίνει του χρόνου επτά περίπτερα εμβαδού 94.800 τετραγωνικών μέτρων τα οποία θα είναι χωρισμένα στις ακόλουθες κατηγορίες. Οικολογικά τρόφιμα, κατεψυγμένα, ποτά, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, προϊόντα κρέατος, γαλακτοκομικά, θαλασσινά, κρασί και αλκοολούχα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, ελαιόλαδο, μαζική εστίαση και μια γενική κατηγορία.

Η Alimentaria αποτελεί το όχημα των Ισπανών για τις αναδυόμενες αγορές. Αν κάτι έχει σώσει προς το παρόν την Ισπανία από την ύφεση αυτό είναι οι εξαγωγές της που συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά. Η συγκεκριμένη έκθεση δίνει πολύ μεγάλη σημασία στις ασιατικές αγορές. Η Κίνα για παράδειγμα έχει διπλασιάσει τον εκθεσιακό της χώρο ενώ και άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία η Ταιλάνδη και το Βιετνάμ ξεκίνησαν να συμμετέχουν
Αναμένονται 1300 ξένες επιχειρήσεις και από τους 140.000 επισκέπτες που θα βρεθούν το Μάρτιο στη Βαρκελώνη οι 35.000 θα είναι από το εξωτερικό. Είναι προφανές ότι αυτό το όχημα που δημιούργησαν οι Ισπανοί μπορεί να μεταφέρει πολύ περισσότερους επιβάτες και στις πρώτες θέσεις θα πρέπει να κάθονται οι κύριοι εκπρόσωποι της μεσογειακής διατροφής.
Όσο για την κρίση, ναι υπάρχει αλλά σε σχέση με δύο χρόνια πριν οι προβλέψεις των οργανωτών είναι ελαφρώς ευνοϊκότερες αναφορικά με τη συμμετοχή. Οι εταιρίες από το εξωτερικό θα έχουν στη διάθεσή τους 10.000 τετραγωνικά μέτρα και τιμώμενη χώρα θα είναι το Μεξικό, μια αγορά σχεδόν 100 εκατομμυρίων κατοίκων.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Τρόφιμα και Ποτά, τον Ιανουάριο του 2012

Read 1457 times