Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 13:08

Πρέσβης του Ιράκ στην Αθήνα: Η απελευθέρωση της Μοσούλης, μεγάλη ήττα για την τρομοκρατία

Written by

Ένα βήμα πιο κοντά στην τελική νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, βρίσκεται η ιρακινή κυβέρνηση μετά την ανακατάληψη της Μοσούλης, γεγονός που θα πυροδοτήσει εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή και φυσικά στη Συρία.
Η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης ξεκίνησε πριν από εννέα μήνες και η πτώση της πόλης ανακοινώθηκε στις 9 Ιουλίου, αν και ακόμη υπάρχουν στη μερικοί θύλακες αντίστασης από τους τζιχαντιστές.
Ο ISIS κατέλαβε στην ιστορική πόλη το 2014 και εγκαθίδρυσε πολιτική και στρατιωτική βάση από την οποία έλεγχε τις πετρελαιοπηγές, στρατολογούσε μαχητές και παράλληλα εξαπέλυε άγριες διώξεις κατά σιιτών και γιαζίντι στη γύρω περιοχή.
Σχετικά με το κόστος της σχεδόν τρίχρονης κατοχής της πόλης από τον ISIS και με το μέλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής, ο πρέσβης του Ιράκ στην Αθήνα κ. Γκάζι Ζεεμπάρε σε σχετική ενημέρωση τόνισε ότι το πρώτο μέλημα της ιρακινής κυβέρνησης είναι η επιστροφή των προσφύγων στην πόλη.

Από την κατάληψη της Μοσούλης και των γύρω περιοχών από τον ISIS, μέχρι σήμερα ο αριθμός των προσφύγων έχει φτάσει τα 2,5 εκατομμύρια, ενώ έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους περίπου 250.000 άνθρωποι. Η ανατολική πλευρά της πόλης έχει απελευθερωθεί πλήρως ενώ κάποιες εχθροπραξίες εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα στην δυτική πλευρά.
Το λυπηρό είναι, όπως είπε ο κ. Ζεεμπάρε, ότι οι τζιχαντιστές καθώς υποχωρούσαν κατέστρεφαν ιστορικά μνημεία της πόλης.
Η πλειοψηφία των ανταρτών του ISIS σκοτώθηκε στις μάχες ενώ έχουν συλληφθεί περίπου 1000 τζιχαντιστές οι οποίοι θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τους νόμους της χώρας. Ο κ. Ζεεμπάρε τόνισε ότι ο στρατός των τζιχαντιστών αποτελούνταν “από ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων που θα μπορούσαν δυνητικά να δράσουν σαν βόμβες έτοιμες να εκραγούν για τις κοινότητες τους”

Όπως είπε ο κ Ζεεμπάρε, η απελευθέρωση της Μοσούλης ήταν αποφασιστικής σημασίας αλλά η στην περιοχή κοντά στην πόλη υπάρχουν ακόμη πόλεις υπό των έλεγχο των τζιχαντιστών όπως η πόλη Ταλάφαρ η απελευθέρωση της οποίας θα είναι ο επόμενος στόχος του ιρακινού στρατού.


Ένα σημαντικό επίσης στοιχείο είναι ότι με την πτώση της Μοσούλης σταματά η παράνομη πώληση πετρελαίου καθώς οι πετρελαιοπηγές πέρασαν και πάλι στον έλεγχο της κυβέρνησης. Όπως είπε ο κ. Ζεεμπάρε, οι τζιχαντιστές πουλούσαν πετρέλαιο μέσω διαφόρων δικτύων λαθρεμπόρων ακόμη και στο συριακό καθεστώς, αλλά οι μεγαλύτερες ποσότητες κατευθύνονταν στην Τουρκία. “Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία ήταν ο βασικός εισαγωγέας πετρελαίου” είπε ο κ. Ζεεμπάρε. “Αυτό δεν σημαίνει ότι κατηγορούμε κάποια χώρα γι αυτό το παράνομο εμπόριο” κατέληξε.

Ο ISIS ελέγχει ακόμη κάποιες πετρελαιοπηγές στις πόλεις Αγκάρα και Αλχαουίτζα.
Σχετικά με την υποστήριξη που είχε η κυβέρνηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης ο κ. Ζεεμπάρε είπε ότι ο ιρακινός στρατός είχε στο πλευρό του μια συμμαχία 16 χωρών με επικεφαλής τις ΗΠΑ ενώ για την ανοικοδόμηση της πόλης έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Μ. Βρετανία και η Αυστραλία.

Ερωτηθείς τέλος ο κ. Ζεεμπάρε για το αν το Ιράκ υιοθετεί την στάση ομάδας αραβικών κρατών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία κατά του Κατάρ, χαρακτηρίζοντάς το χώρα που στηρίζει την τρομοκρατία, είπε ότι η χώρα του δεν υιοθετεί αυτή τη θέση και ότι έχει καλές σχέσεις με όλες τις αραβικές χώρες.

Read 1037 times