Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 02:00

Δύο ευρωβουλευτές από την Κύπρο μιλούν για τις εξελίξεις στο κυπριακό

Written by

 

Δύο αρκετά διαφορετικές απόψεις για τις εξελίξεις στο κυπριακό εξέφρασαν μιλώντας στο CNN Greece, δύο ευρωβουλευτές από την Κύπρο τους οποίους συναντήσαμε στις Βρυξέλλες.
Η κυρία Ελένη Θεοχάρους, που επιπλέον είναι και πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη στην Κύπρο και ο κύριος Τάκης Χατζηγεωργίου από το ΑΚΕΛ, στο μόνο σχεδόν που συμφωνούν είναι στο ότι δεν έχουμε προς το παρόν σαφή εικόνα των διαπραγματεύσεων.

Η κυρία Θεοχάρους υποστήριξε ότι ξεχάστηκαν οι παραχωρήσεις στο θέμα της διακυβέρνησης και του εδαφικού και το θέμα που έχει αναδειχθεί -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό – είναι το θέμα των εγγυήσεων. Στο συγκεκριμένο ζήτημα υποστήριξε ότι ακόμη και αν συμφωνήσει η Τουρκία να αποσύρει τον στρατό της, τίποτα δεν εξασφαλίζει στην Κύπρο ότι δεν μπορεί να τον επαναφέρει άμεσα, άποψη με την οποία διαφωνεί ο κ. Χατζηγεωργίου γιατί όπως λέει με λυμένο το κυπριακό και με την Κύπρο στην ΕΕ θα πρέπει να γίνουν κοσμοϊστορικές αλλαγές στην περιοχή για επαναληφθεί μια τουρκική εισβολή.

Το ρίσκο της “μη λύσης”

Ο κ. Χατζηγεωργίου υποστηρίζει ότι θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε το τελικό σχέδιο επίλυσης και κατόπιν να μπουν στη ζυγαριά το ρίσκο της “μη λύσης” και το βάρος της ευθύνης υλοποίησής του. “Αν μας παρέχει μια ευκαιρία να κινηθούμε μπροστά μαζί με τους Τουρκοκύπριους για να δημιουργήσουμε σε βάθος χρόνου μια κοινή πατρίδα, να δούμε τελικά ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη του ναι και ποιος του όχι” τόνισε.

Η κυρία Θεοχάρους υποστήριξε ότι η Αθήνα έχει κρατήσει παθητική στάση στο κυπριακό και ότι ακόμη και αν καταργηθούν οι εγγυήσεις οι ευθύνες της απέναντι στους Ελληνοκυπρίους δεν τελειώνουν. Η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με την κυρία Θεοχάρους μόνο αν στην διακυβέρνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι οι ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της λύσης. “Τι θα γίνει όμως αν αλλάξουν κάποια στιγμή οι πολιτικοί συσχετισμοί;” αναρωτιέται.

Λάθος που δεν ήταν ο Τσίπρας στη Γενέυη

Ο κ. Χατζηγεωργίου θεωρεί ότι η λύση θα κριθεί σε βάθος χρόνου και χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι δεν παρέστη στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης ο Έλληνας πρωθυπουργός γιατί αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να κερδίσει χρόνο. Αναφορικά με το ρόλο της ΕΕ ο κ. Χατζηγεωργίου, ο οποίος μαζί με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου κ. Παπαδημούλη απέστειλαν σχετική επιστολή στον κ. Γιούνκερ, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο με κατάθεση προτάσεων και παρεμβάσεις τις οποίες κανένας δεν μπορεί να της το απαγορεύσει.

Παρακολουθείστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους δύο ευρωβουλευτές στο σχετικό βίντεο.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 2017-01-31

Read 939 times