Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2016 03:00

Βόμβες - πακέτο: Το delivery του τρόμου...

Written by

Μπορεί οι τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια να μην έχουν την επιχειρησιακή ικανότητα που είχαν οργανώσεις του παρελθόντος, ή τις τεχνικές γνώσεις που είχαν και έχουν κρατικές μυστικές υπηρεσίες, θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι περνούν ολοένα και συχνότερα από τα τυφλά χτυπήματα (με τοποθέτηση βομβών) στην τακτική των στοχευμένων χτυπημάτων με βόμβες πακέτα ή βόμβες επιστολές. Η πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας εφέτη δικαστικού στην Ηλιούπολη με επιστολή που έκρυβε εκρηκτικό μηχανισμό και μάλιστα γεμάτο με ξυραφάκια για κάνει μεγαλύτερη ζημιά, είναι ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ του "ταχυδρομικού τρόμου".

Οι αστυνομικές αρχές κάνουν λόγο για ομοιότητες με ανάλογο πακέτο βόμβα που εστάλη στις αρχές Ιουνίου στην πρόεδρο Εφετών, η οποία έχει αναλάβει εκτός από την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και υποθέσεις τρομοκρατίας και συγκεκριμένα της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτίας". Για τις δύο αυτά χτυπήματα η μεθοδολογία παραπέμπει σε Πυρήνες της Φωτιάς αλλά δεν έχει αναληφθεί ακόμη ευθύνη.

Τα πακέτα βόμβες είμαι μια σχετικά νέα πρακτική σε μια χώρα που έχει μακρά ιστορία βομβιστικών επιθέσεων από τη μεταπολίτευση και μετά, αρκεί να θυμηθούμε τη 17 Νοέμβρη με δεκάδες χτυπήματα στο ενεργητικό της – οργάνωση η οποία υιοθέτησε ως βασικό της όπλο τις ρουκέτες και το σαρανταπεντάρι- και τον ΕΛΑ. Ο ΕΛΑ μάλιστα ήταν αυτός που εγκαινίασε τον "ταχυδρομικό τρόμο", με αποστολή πακέτων με εκρηκτικούς μηχανισμούς στους δημοσιογράφους Δημήτρη Ρίζο του Ελεύθερου Τύπου και Κυριάκου Διακογιάννη της Αυριανής το 1989. Σε προκήρυξή του τότε ο ΕΛΑ είχε κάνει λόγο για συμβολική πράξη, ενώ οι μηχανισμοί είχαν εξουδετερωθεί από την αστυνομία.

Η νέα γενιά τρομοκρατικών οργανώσεων είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρα αν και έχει πλούσια δράση (στους Πυρήνες της Φωτιάς μόνο, αποδίδονται τουλάχιστον 200 επιθέσεις) και χρησιμοποιεί ως κύριο όπλο της τις βόμβες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα τις βόμβες δι αλληλογραφίας. Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις των τελευταίων ετών ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη μετά τη βόμβα της περασμένης εβδομάδας στον εφέτη δικαστικό.

• Στις 2 Ιουνίου η πρόεδρος των εφετών Ισιδώρα Πόγκα έλαβε ένα δέμα που είχε μέσα ένα βιβλίο ιατροδικαστικής ύλης. Οι τρομοκράτες είχαν κόψει τις σελίδες του βιβλίου, δημιουργώντας ένα κενό χώρο εσωτερικά και είχαν τοποθετήσει μέσα τον εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος θα εκρήγνυται όταν η δικαστικός θα άνοιγε το σκληρό εξώφυλλο του βιβλίου. Για καλή της τύχη ένα από τα καλώδια του μηχανισμού εξείχε και της δημιούργησε υποψίες. Στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία και επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη βόμβας.

• Τον Ιούνιο του 2010 έγινε η πιο σοβαρή επίθεση με φάκελο βόμβα και μάλιστα μέσα στο κτίριο του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης (νυν υπουργείο προστασίας του πολίτη). Ένας φάκελος φτάνει στα χέρια του αστυνομικού διευθυντή Γιώργου Βασιλάκη, υπασπιστή του τότε υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο Βασιλάκης ανοίγει το φάκελο λίγα μέτρα από το γραφείο του υπουργού και η βόμβα εκρήγνυται σκοτώνοντας τον άτυχο υπασπιστή και ταρακουνώντας όλο τον 7ο όροφο του υπουργείου. Επειδή η ώρα ήταν περασμένη, δεν υπήρχαν άλλοι μέσα στο συγκεκριμένο γραφείο και γι αυτό δεν θρηνήσαμε άλλα θύματα. Αποστολέας του φακέλου φαινόταν ο "Χρήστος Καραβέλας" φυγόδικος για την υπόθεση της Siemens. Στόχος των τρομοκρατών ήταν ο ίδιος ο υπουργός, καθώς ο φάκελος αρχικά είχε πάει στο πολιτικό γραφείο του και η γραμματέας του, τον έστειλε στο γραφείο του στο υπουργείο. Την ευθύνη είχε αναλάβει ανώνυμη οργάνωση με επιστολή στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία η οποία έφερε υπογραφή "Θανάσης Κλάρας" (το όνομα του Άρη Βελουχιώτη). Λίγο καιρό αργότερα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στο φάκελο βρέθηκαν αποτυπώματα του διαβόητου δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο συγκεκριμένα, ο Χρυσοχοΐδης είχε γίνει πάλι στόχος με δέμα βόμβα, το οποίο είχε βρεθεί στις σκάλες ένα όροφο κάτω από το πολιτικό του γραφείο.

• Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς οι Πυρήνες της Φωτιάς κάνουν την πιο δυναμική εμφάνισή τους με την αποστολή 14 δεμάτων-βομβών, μέσω ταχυδρομικών εταιριών, σε διάφορες πρεσβείες. Οι φάκελοι εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν πλην ενός που εξεράγη στα χέρια υπαλλήλου της εταιρίας Swift mail και είχε προορισμό την πρεσβεία του Μεξικού. Ο φάκελος αυτός χτύπησε συναγερμό στο γραφεία της αντιτρομοκρατικής για να εντοπιστούν και οι υπόλοιποι , που εκτός από πρεσβείες είχαν παραλήπτες τον Τότε Γάλλον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, την Άγκελα Μέρκελ και τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Για την υποθεση είχαν συλληφθεί τότε δύο μέλη της οργάνωσης και στην τσάντα του ενός είχε βρεθεί ένα πιστόλι και τρεις γεμιστήρες. .

• Τον Ιούλιο του 2013 στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου, φτάνει ένα φάκελος με παραλήπτη τον πρώην διευθυντή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Δημήτρη Χωριανόπουλο. Την ώρα της διαλογής ο φάκελος έπεσε στο πάτωμα και πήρε φωτιά αλλά ο μηχανισμός, για καλή τύχη των εργαζομένων, δεν εξερράγη. Επικράτησε πανικός μέχρι να έρθει η αντιτρομοκρατική και να εξουδετερωθεί η βόμβα. Εκτιμάται ότι ο φάκελος αποτελεί μέρος σχεδίου για μια σειρά χτυπημάτων που ακολούθησαν με βάση το επονομαζόμενο "Σχέδιο Φοίνικας", που οργάνωσαν από κοινού οι "Πυρήνες της Φωτιάς" και η "Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία".

• Ένα μήνα αργότερα στο στόχαστρο των τρομοκρατών θα μπει ο εισαγγελέας αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και ειδικότερα για τους "Πυρήνες", Δημήτρης Μόκας. Ο φάκελος μεγέθους Α4 φαινόταν να έχει αποστολέα τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα και είχε τοποθετηθεί στο γραμματοκιβώτιο του εισαγγελέα. Τον φάκελο άνοιξε παρουσία του Μόκα μια γειτόνισσά του και μόλις τον είδε ο εισαγγελέας της είπε να τον πετάξει στο μπαλκόνι όπου και ανεφλέγη χωρίς να εκραγεί.

• Τον Απρίλιο του 2014 ένα παρόμοιο δέμα με αυτό που σκότωσε τον Βασιλάκη, έφτασε στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε "σκαμμένο βιβλίο" (όπως πρόσφατα στην Ισιδώρα Πόγκα) και αποστολέας φαινόταν ότι ήταν η ΜΚΟ Αποστολή, της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το δέμα κρίθηκε ύποπτο και μετά από επιχείρηση εξουδετερώθηκε ο μηχανισμός. Στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα είχε μεταφερθεί ο Αλβανός κακοποιός Ιλία Καρέλι ο οποίος είχε ξυλοκοπηθεί άσχημα από τους δεσμοφύλακες τους, γι αυτό μια από τις εκτιμήσεις που έγινε αρχικά, ήταν ότι η βόμβα εστάλη για αντίποινα. Την ευθύνη είχε αναλάβει λίγο αργότερα η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς αλλά λίγο μετά η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στον εκρηκτικό μηχανισμό είχε ανιχνευτεί και γενετικό υλικό του Χριστόδουλου Ξηρού κάτι που σύμφωνα με την αστυνομία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της ότι υπήρχε συνεργασία μεταξύ Ξηρού και Πυρήνων.

Ο κατάλογος των βομβών δι αλληλογραφίας περιλαμβάνει ακόμη μερικές περιπτώσεις όπως αυτή του Φεβρουαρίου του 2011 στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη με ευθύνη των Πυρήνων της Φωτιάς, του Ιουλίου του 2013 στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στην Ευελπίδων της ευθύνη της οποίας ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Ανυπότακτες Επιθυμίες" και τον Ιανουάριο του 2015 όταν φάκελος με βόμβα έφτασε στα γραφεία του Χρηματιστηρίου.
 
Read 687 times