Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 06 Απριλίου 2016 03:00

Έτοιμη για επαναπροωθήσεις μεταναστών η Ελλάδα

Written by
Όλα είναι σχεδόν έτοιμα για την επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει δρομολογηθεί με συνεργασία της Frontex και των τουρκικών αρχών. Προς το παρόν πάντως, το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής δεν έχει ενημερώσει για τις λεπτομέρειες τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές των νησιών, από όπου θα ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις, ούτε επιβεβαιώνει επίσημα ότι θα ξεκινήσει η επιχείρηση τη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στο CNN Greece είπε ότι " πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε η Δευτέρα τις επαναπροωθήσεις για τις εθνικότητες που προβλέπεται. Εφόσον ξεκινήσουν, αυτό θα γίνει από τη Μυτιλήνη. Προφανώς γιατί εκεί είναι και το μεγάλο πρόβλημα."

Πηγή του υπουργείου εσωτερικών σε επικοινωνία με το CNN Greece επανέλαβε ότι το σχέδιο για έναρξη των επαναπροωθήσεων τη Δευτέρα προχωρά κανονικά. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι στη συμφωνία της Frontex με την Τουρκία προβλέπεται η επαναπροώθηση Πακιστανών, Αφγανών και Μαροκινών αλλά όχι Σύρων, ασυνόδευτων παιδιών και ευπαθών ομάδων.

Καμιά ενημέρωση
Στην αστυνομική διεύθυνση Λέσβου πάντως δεν έχει αποσταλεί ακόμη καμία ενημέρωση με τον εκπρόσωπο τύπου κ. Β. Βερβέρη να δηλώνει στο CNN ότι η αστυνομία στο νησί είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.

Καμία ενημέρωση δεν έχουν για το τι πρόκειται να γίνει τη Δευτερά ούτε οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μυτιλήνη, ούτε η Υπάτη Αρμοστεία (UNHCR) με την όποια επικοινωνήσαμε και η οποία, σύμφωνα με τον υπεύθυνο για το νησί κ. Μπόρις Τσέσιρκοφ, έχει επιφυλάξεις για το πως μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο, εκτιμώντας ότι δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία.



Αντίθετα με την συσκότιση που επικρατεί στην Ελλάδα από την πλευρά των αρμοδίων οργάνων, ο τουρκικός τύπος επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι την Δευτέρα ξεκινά η επανεισδοχή 500 μεταναστών απευθείας από τα ελληνικά νησιά οι οποίοι πρόκειται να στεγαστούν σε στρατόπεδα κοντά στα τουρκικά παράλια. Η επανεισδοχή θα γίνει σε πέντε σημεία στην Τουρκία, στα οποία περιλαμβάνονται το Μπόντρουμ και το Δεκελί.

Θολό τοπίο
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο εσωτερικών η επαναπροώθηση των 500 μεταναστών αποτελεί συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας εντός της ευρύτερης συμφωνίας επαναπροώθησης και δεν έχει καμία σχέση με τη συμφωνία ένας προς έναν (η Τουρκία θα προωθεί προς την ΕΕ έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε έναν Σύρο που θα δέχεται πίσω από την Ελλάδα) η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου.

Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Νατάσα Μπερτό αρμόδιας για Θέματα Μετανάστευσης χθες από τις Βρυξέλλες σύμφωνα με τις οποίες, "παράλληλα με τις επαναπροωθήσεις θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ."

Την ίδια στιγμή ωστόσο ανακύπτει ένα νέο πρόβλημα και έχει να κάνει με τις αιτήσεις ασύλου. Οι πληροφορίες λένε ότι οι μετανάστες κάνουν μαζικά αιτήσεις ασύλου προκειμένου αποφύγουν ή να καθυστερήσουν όσο μπορούν την επιστροφή τους στην Τουρκία. Στη Μυτιλήνη για παράδειγμα αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 2.450 μετανάστες από διάφορες χώρες πλην Συρίας, στο κλειστό hot spot της Μόριας. Και όλοι αυτοί έφτασαν στο νησί μετά τις 20 Μαρτίου. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή έχουν κάνει αίτημα ασύλου 1.900 άτομα, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να σταλούν πίσω στην Τουρκία πριν εξεταστεί το αίτημά τους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στόχος είναι το αίτημα να εξετάζεται σε χρονικό διάστημα 14 ημερών, που σημαίνει ότι ακόμη και αν γίνει αυτό, για τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν θα μπορεί η Ελλάδα να στέλνει πίσω μετανάστες. Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι υπάλληλοι που βοηθήσουν στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου θα έρθουν την Τετάρτη.

Την ελληνική πλευρά πάντως την ενδιαφέρει να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα επαναπροώθησης ώστε να είναι και εντάξει στις υποχρεώσεις της, βάσει συμφωνίας και ας καθυστερήσει η επόμενη αποστολή.

Το σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο στα νησιά από όπου θα φύγουν τα πρώτα πλοία για την Τουρκία. Εκπρόσωποι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μόρια της Λέσβου μιλώντας στο CNN έκαναν λόγo για μια χαοτική κατάσταση όπου πλέον δεν υπάρχουν πτέρυγες κράτησης μεταναστών, είναι όλοι μαζί στον ανοιχτό χώρο του στρατοπέδου και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το πως θα γίνει η μεταφορά τους στα πλοία και μετά στην Τουρκία αφού είναι αδύνατο να συναινέσουν και θα κάνουν ότι μπορούν για να φύγουν από το hot spot.

Την ίδια στιγμή μετανάστες κάνουν μαζικά αιτήσεις ασύλου για να αποφύγουν την επαναπροώθηση.
Δημοσιεύθηκε στο cnn.gr 7-4-2016
Read 1046 times