Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 03:00

Η επιστήμη στη σκηνή

Written by
Όταν άκουσα πρώτη φορά για τους Science Reactors, το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν εκείνη η γνωστή φωτογραφία του Αϊνστάιν με τη γλώσσα έξω, που τη βλέπουμε συχνά σε αφίσες και μπλουζάκια.

Αν νομίζετε ότι η επιστήμη και οι πολύπλοκοι όροι της είναι μόνο για τα εργαστήρια, τις σοβαροφανείς διαλέξεις και τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων, η θεατρική ομάδα Science Reactors θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη.

Μια ομάδα επιστημόνων από διαφορετικούς κλάδους, υπό την καθοδήγηση της Ελένης Γραμματικοπούλου, ειδικής σε θέματα επικοινωνίας της επιστήμης, άφησαν για λίγο τα εργαστήρια και ανέβηκαν στο θεατρικό σανίδι.

Famelab, επικοινωνία και αλληλεπίδραση
Η ομάδα αποτελείται από νέους επιστήμονες, που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Famelab (διεθνής διαγωνισμός που διοργανώνεται από το British Council για την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της Επιστήμης) και «κτίζεται» σταδιακά τα τελευταία τρία χρόνια με στόχο να βγει η γνώση από την τάξη και το εργαστήριο και με τρόπο διασκεδαστικό και γοητευτικό να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την αγάπη των νέων για την επιστήμη και την τεχνολογία. Επίσης στην ομάδα ανήκουν και επαγγελματίες από τον χώρο του Stand up Comedy,οι οποίοι όμως είναι επιστήμονες.



"Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να ανοίξει η επιστήμη στο ευρύ κοινό" λέει στο CNN Greece η κυρία Γραμματικοπούλου. "Αυτό γίνεται είτε μέσα από το Famelab, είτε μέσα από διάφορες δραστηριότητες όπως είναι το φεστιβάλ επιστήμης ή η βραδιά του ερευνητή που είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Έχοντας ασχοληθεί όλα αυτά τα χρόνια σε όλους αυτούς τους χώρους και κυρίως ερχόμενη σε επαφή με πάρα πολλούς ομιλητές, έβλεπα ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να μεταφέρουν τη γνώση σε κοινό που δεν είναι επιστημονικό."

"Στην πραγματικότητα αυτό που κάνουμε συνδυάζει το ρόλο του επιστήμονα, ο οποίος πρέπει να έχει μια σοβαρότητα και μια σαφήνεια στις έννοιες που χρησιμοποιεί και προσπαθεί να μεταδώσει στο κοινό, αλλά ταυτόχρονα έχουμε και μια θεατρικότητα γιατί αλλιώς δεν μπορείς να το επικοινωνήσεις αυτό στο ευρύ κοινό", λέει στο CNN Greece o Νίκος Παπαδημητρίου, χημικός μηχανικός στο επάγγελμα, που συμμετέχει στην ομάδα.

"Ένα θετικό από όλες αυτές τις δράσεις είναι ότι και εμείς σαν επιστήμονες, αντιλαμβανόμαστε μέσω της αλληλεπίδρασής μας με το κοινό, ποιες ακριβώς είναι οι απορίες του, τί είναι αυτό που καταλαβαίνει ευκολότερα, δυσκολότερα, με ποιόν τρόπο πρέπει να επικοινωνήσεις το μήνυμα ώστε να γίνει κατανοητό και έτσι βελτιώνουμε και εμείς τη δυνατότητά μας να μεταφέρουμε την επιστήμη από το πανεπιστήμιο στην κοινωνία ", καταλήγει.

Η ομάδα των Science Reactors και του Stand-up science, αποτελείται από περίπου είκοσι άτομα, όλοι επιστήμονες, ενώ τη σκηνοθετική φροντίδα των παραστάσεων έχει αναλάβει ο Κώστας Βρεττός. Επίσης υπάρχει και μία αντίστοιχη ομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Αυτοσχεδιασμός με άρωμα... επιστημονικό
Τα μέλη των Science Reactors είναι πολύπλευρα ταλέντα και χρησιμοποιούν τις δεξιότητες τους σε πολλές δράσεις της ομάδας που έχουν στόχο την επικοινωνία της επιστήμης.

"Οι ιδιότητες όλων μας επειδή είναι πολυποίκιλες έχουν αξιοποιηθεί και στην επικοινωνία της επιστήμης", μας λέει η Άννα Χριστοδούλου, φυσικός, που γράφει και τα κείμενα των θεατρικών έργων ή των μονολόγων . "Ας πούμε ο Δημήτρης ο Μπουζιώτης είναι DJ και τώρα πρόσφατα στο Athens science festival κάναμε ένα "Astro-party" όχι όμως σαν τα συνηθισμένα που βγάζεις τηλεσκόπια και παρατηρείς τον νυχτερινό ουρανό. Έφτιαξε η ομάδα μας ένα πολύ ωραίο βίντεο με υλικό από το αστεροσκοπείο και ο Δημήτρης έβαλε τη μουσική και αυτοσχεδίασε πάνω σε ήχους του διαστήματος. Για παράδειγμα τον ήχο της σκοτεινής πλευράς της σελήνης, ήχους από μακρινούς γαλαξίες και από ραδιοαστέρες που μοιάζουν με τύμπανο...και έτσι ο κόσμος, χόρεψε, διασκέδασε, με τη μουσική και ήταν ένας διαφορετικός, βιωματικός τρόπος, επικοινωνίας της επιστήμης."

Η ομάδα έχει περάσει πλέον από το ερασιτεχνικό επίπεδο στο επαγγελματικό και σύντομα θα έχει παραστάσεις στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Η ανταπόκριση του κοινού είναι μάλιστα εντυπωσιακή.

"Έχω παρατηρήσει από το Stand-up Science, ότι το κοινό συμμετέχει πάρα πολύ, δηλαδή γελάει, παρακολουθεί και αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς" λέει ο Νίκος Παπαδημητρίου. "Θέλουμε να κρατήσουμε τον κόσμο και να παρακολουθήσει την παρουσίαση ώστε μέσα από τα αστεία και την διάδραση με το κοινό να γίνουν κατανοητές και οι επιστημονικές έννοιες που θέλουμε να μεταδώσουμε. Και είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι το κοινό συμμετέχει, δεν είναι ένα ακροατήριο που βαριέται και έχει έρθει να κάνει την αγγαρεία να παρακολουθήσει μια διάλεξη σε ένα συνέδριο. Και όσο πιο πολύ συμμετέχει τόσο περισσότερο ενθουσιασμό δημιουργεί και σε εμάς να βγάλουμε πιο πολύ ενέργεια και να το προχωρήσουμε όλο αυτό με πιο πολύ ζωντάνια."
Δημοσιεύθηκε στο cnn.gr 21-4-2016
Read 626 times