Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 09:48

Το πνεύμα του Αραράτ στην Αθήνα

Written by
Η ιστορία της Αρμενίας είναι στενά συνδεδεμένη με το Βυζάντιο και την Ελλάδα, μέσα από κοινή πορεία αλλά και τραγικά γεγονότα ειδικότερα τον τελευταίο αιώνα.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, παρουσιάζει αυτές τις μέρες την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ο αιώνα», που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα.
Όπως λέει στο CNN Greece η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κυρία Κατερίνα Δελαπόρτα " η έκθεση περιλαμβάνει 104 αντικείμενα, ξεκινά από την προϊστορική περίοδο, από την 2η χιλιετία, προχωρεί με ευρήματα τα οποία έχουν προκύψει από ανασκαφές της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου, υπάρχει ένα τμήμα του αναφέρεται στις σχέσεις της Αρμενίας με το Βυζάντιο, και στη συνέχεια παρουσιάζονται αντικείμενα από τη θρησκευτική ζωή και από την κοσμική ζωή καθώς και ψηφιακό υλικό από τη σύγχρονη ιστορία της Αρμενίας από τις καταστροφές των μνημείων και τη γενοκτονία."



Είναι η πρώτη φορά που αρχαιολογικοί θησαυροί της Αρμενίας παρουσιάζονται στην Ελλάδα και ο επισκέπτης θα διαπιστώσει την ιστορική σύνδεση των δύο χωρών. "Η Αρμενία συνδέεται πάρα πολύ στενά με την Ελλάδα, είναι μπορούμε να πούμε δύο παράλληλοι δρόμοι οι οποίοι κάποια στιγμή συναντώνται είτε στην περίοδο την ελληνιστική, και κυρίως στο Βυζάντιο εφόσον τόσοι Αρμένιοι είχαν γίνει αυτοκράτορες του Βυζαντίου, οι στρατιώτες επίσης επιλέγονταν από την Αρμενία και υπάρχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία και ιστορικά και αρχαιολογικά και εθνολογικά" τονίζει η κυρία Δελαπόρτα.

Οι Αρμένιοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση και την Άπω Ανατολή και τις Ινδίες και την Κίνα. Η γεωγραφική αυτή εξάπλωση των εμπορικών δικτύων τους, ιδιαίτερα προς τα ανατολικά, επηρέασε και τις πολιτιστικές τους προτιμήσεις, οι οποίες είναι εμφανείς σε αντικείμενα της συλλογής. Τα ιστορικά όμως γεγονότα των αρχών του 20ού αιώνα, τα οποία οδήγησαν στην καταστροφή και τον ολοκληρωτικό ξεριζωμό του αρμενικού λαού από τα πατρογονικά τους εδάφη, σήμαιναν ταυτόχρονα και το διασκορπισμό των κινητών μνημείων του.
Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 13-4-2016

 
Read 773 times