Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 03:00

Μαθητική ταινία για... Όσκαρ

Written by
Αν και ο ελληνικός κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει αρκετές καλές ταινίες και κάποιες επιτυχίες στο εξωτερικό, η αλήθεια είναι ότι του λείπουν δύο βασικά πράγματα. Χρήματα και εξωστρέφεια (που είναι επίσης σε ένα βαθμό αποτέλεσμα έλλειψης χρημάτων). Δεν του λείπουν όμως η θέληση για δημιουργία και τα ταλέντα.

Οι κινηματογραφιστές που θα οδηγήσουν τον ελληνικό κινηματογράφο τις επόμενες δεκαετίες, έχουν αρχίσει ήδη αυτό το μακρύ ταξίδι τους στα σχολεία της χώρας. Αν και η κινηματογραφική παιδεία στην Ελλάδα βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, οι μαθητές, με τη βοήθεια κάποιων οραματιστών καθηγητών, μαθαίνουν τα μυστικά της έβδομης τέχνης, φτιάχνουν ταινίες και βραβεύονται σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Όπως η κινηματογραφική ομάδα των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη από τη Θεσσαλονίκη που πρόσφατα πήρε το πρώτο βραβείο για την ταινίας της "Περίπατος", στον διεθνή διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους με τίτλο "ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ - ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ" , που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η ΕΡΤ και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.



Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής.

Η εμπειρία των παιδιών 
"Ήταν πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία, καταφέραμε να αφομοιώσουμε και να ανακαλύψουμε όλα τα μυστικά της τέχνης του κινηματογράφου,. Πιστεύω ότι, πιεστήκαμε αρκετά και κουραστήκαμε όσο απαιτεί, μια τέτοια διαδικασία αλλά πιστεύω ότι το αποτέλεσμα βγήκε καλό" μας λέει η Ελένη Γεροθανάση μαθήτρια γυμνασίου, που συμμετείχε στην παραγωγή του "Περιπάτου".
Η ταινία είναι μια αλληγορία πάνω στο εκπαιδευτικό σύστημα όπου οι μαθητές προκειμένου να αποκτήσουν γνώση, καλούνται να ξεπεράσουν μια σειρά από δοκιμασίες. Ένα ακραίο ψυχολογικό πείραμα με το όνομα "Περίπατος" καθορίζει τους λίγους που θα έχουν πρόσβαση στη μόρφωση. Μετά από πρόσκληση του κράτους, πέντε μαθητές θα βρεθούν αντιμέτωποι με το σύστημα αφού καταφέρουν και περάσουν τις πύλες του "Περιπάτου". Νικητής θα είναι μόνο ένας.

"Επιλέξαμε αυτό το θέμα, μια αλληγορία που διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό κόσμο. Προσπαθήσαμε να παραλληλίσουμε αυτό τον κόσμο, με το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα. Προσπαθήσαμε δηλαδή να δώσουμε στον κοινό να καταλάβει, ότι υπάρχουν λάθη και ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν" θα πει στο CNN Greece o μαθητής Λουκάς Παπαδημητρίου

Αρωγοί και καθοδηγητές των παιδιών σε αυτή την γνωριμία με την έβδομη τέχνη οι καθηγητές τους, που τα ενθαρρύνουν να ασχοληθούν με όλα τα στάδια της παραγωγής μιας ταινίας και να στείλουν τις δουλειές τους σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς.
"Τα τελευταία τέσσερα χρόνια συμμετέχουμε σε όλους τους κινηματογραφικούς διαγωνισμούς που γίνονται στην Ελλάδα, από το "Πάμε σινεμά" μέχρι σε διαγωνισμούς, σχετικούς με το ντοκιμαντέρ. Στον πρώτο και δεύτερο πανελλήνιο διαγωνισμό ντοκιμαντέρ που κάνει το ιστορικό περιοδικό, Νέα Παιδεία πάλι με συνδιοργανωτή την ΕΡΤ, καθώς επίσης και σε άλλους κινηματογραφικούς διαγωνισμούς που γίνονται στην Ελλάδα" μας λέει ο κ. Δημήτρης Χατζάκης, φιλόλογος και υπεύθυνος του κινηματογραφικού εργαστηρίου των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.
Το σχολείο έχει κερδίσει και ένα ακόμη βραβείο στο διαγωνισμό "Δεν ξεχνώ, διεκδικώ, δημιουργώ" με ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.
Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 8-4-2016
http://www.cnn.gr/premium/story/28056/mathitiki-tainia-gia-oskar
Read 1214 times