Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015 02:00

Κοινωνικά φροντιστήρια, αλληλέγγυα παιδεία

Written by
Τα κοινωνικά φροντιστήρια δεν είναι κάτι καινούργιο. Και προ κρίσης, κάποιοι καθηγητές σχολείων αφιέρωναν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους για να βοηθήσουν μαθητές που αντιμετώπιζαν δυσκολία με τα μαθήματα. Με την οικονομική κρίση όμως και την κατάρρευση των οικογενειακών εισοδημάτων, η ανάγκη για δωρεάν φροντιστηριακή βοήθεια των παιδιών αυξήθηκε κατακόρυφα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πολλές κρατικές δομές αντικαταστάθηκαν ή συμπληρώθηκαν από ομάδες πολιτών, έτσι και η εξωσχολική βοήθεια των παιδιών πέρασε σε ένα βαθμό, και όπως δείχνουν τα πράγματα αυτός ο βαθμός θα αυξηθεί, στα χέρια αλληλέγγυων καθηγητών που με τη βοήθεια των Δήμων κάνουν συμπληρωματικά μαθήματα στα παιδιά.

Από κοντά και οι γονείς που βοηθούν όσο μπορούν με γραμματειακή υποστήριξη τα σχολεία.

"Είμαι πολύ ευχαριστημένη", λέει στο CNN Greece η Γιολίτα, μαθήτρια τρίτης Λυκείου, στο κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Αθηναίων. "Οι καθηγητές είναι άνθρωποι που τους αρέσει η δουλειά τους, γι αυτό και το κάνουν εθελοντικά και μας προετοιμάζουν πάρα πολύ καλά. Εγώ έχω εμπειρία κιόλας γιατί ήμουν και σε κανονικό φροντιστήριο και μπορώ να τα συγκρίνω και είμαι πολύ πιο ευχαριστημένη εδώ"



Στο κοινωνικό φροντιστήριο που λειτουργεί στο 8ο Γενικό Λύκειο του Δήμου Αθηναίων, κάνουν μαθήματα 150 παιδιά, και όπως μας λέει η αντιδήμαρχος κυρία Μαρία Ηλιοπούλου, "κάθε μέρα έχουμε νέες εγγραφές.

Κάνουμε μαθήματα των τριών τάξεων του Λυκείου με έμφαση στην τρίτη τάξη του Λυκείου αλλά έχουμε και μαθήματα του γυμνασίου" συμπληρώνει η κυρία Ηλιοπούλου.

Δεκάδες δήμοι έχουν κοινωνικά φροντιστήρια
Στην Αττική είναι δεκάδες οι δήμοι που λειτουργούν αλληλέγγυα φροντιστήρια, πάντα με την εθελοντική προσφορά των καθηγητών και την ελάχιστη οικονομική βοήθεια που το μικρό ταμείο των δημοτικών αρχών μπορεί να προσφέρει. Κοινωνικά φροντιστήρια λειτουργούν στην Πεύκη, τον Βύρωνα, στη Δάφνη, στην Καισαριανή, στην Ηλιούπολη και αλλού αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Του Δήμου της Αθήνας είναι το φροντιστήριο που συγκεντρώνει τα περισσότερα παιδιά και για το λόγο αυτό η δημοτική αρχή σκοπεύει να ξεκινήσει και ένα δεύτερο φροντιστήριο σε άλλη περιοχή για να εξυπηρετούνται περισσότερα παιδιά.

"Στις προθέσεις μας και υπάρχουν ήδη και τα σχολεία που επιθυμούν, είναι να γίνει τουλάχιστον ένα ακόμη, σε άλλη περιοχή για να μπορεί να διευκολύνει και παιδιά που είναι από άλλες γειτονιές. Ο στόχος μας είναι να γίνει και ένα φροντιστήριο για παιδιά που είναι σε ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια) που είναι αν θέλετε τα παιδιά που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε εθελοντές γιατί είναι πάρα πολλές οι ειδικότητες."

Στη δυτική πλευρά της πόλης, και συγκεκριμένα στο Αιγάλεω, λειτουργεί αλληλέγγυο φροντιστήριο αλλά μόνο για παιδιά της τρίτης Λυκείου. Είναι η τέταρτη χρονιά που λειτουργεί. Σήμερα κάνουν μαθήματα 37 παιδιά και προετοιμάζονται για τις εξετάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. " Αυτή τη στιγμή έχουμε 15 καθηγητές και έχουμε και δέκα συνδημότες μας που ενισχύουν αυτή την προσπάθεια με γραμματειακή υποστήριξη, " λέει στο CNN Greece η κυρία Γιάννα Χριστόγλου αντιδήμαρχος του Δήμου Αιγάλεω.


Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, το οικονομικό πρόβλημα είναι αυτό που αναγκάζει τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους σε κοινωνικά φροντιστήρια.

Το οικονομικό σπρώχνει τους γονείς στα κοινωνικά φροντιστήρια
"Έρχομαι εδώ λόγω του οικονομικού προβλήματος που έχουμε αλλά δεν είμαι μόνο εγώ , το έχουν και πολλές άλλες οικογένειες" μας λέει η Γιολίτα, ενώ η Αναστασία, μαθήτρια τρίτης λυκείου στο Αιγάλεω, ξεκίνησε φέτος για πρώτη φορά σε αντίστοιχο φροντιστήριο.

"Πήγαινα φροντιστήριο κανονικά. Και πλήρωνα. Μέχρι πέρυσι. Φέτος δεν δουλεύει ο μπαμπάς, μπαίνουν πολύ λίγα λεφτά μέσα στο σπίτι και δεν θέλω να τα στερήσω από γονείς μου. Γι αυτό επέλεξα να έρθω στο αλληλέγγυο."

Ο δήμος Αιγάλεω δεν ζητά να δει τις φορολογικές δηλώσεις των μαθητών γιατί όπως λέει η κυρία Χριστόγλου "καθώς οι καθηγητές εργάζονται σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της περιοχής, τα παιδιά λίγο ως πολύ τα ξέρουμε. Ωστόσο είμαστε αυστηροί με τους κανόνες του φροντιστηρίου, θέλουμε παρουσίες και επιμελείς μαθητές".

Ο Δήμος Αθηναίων από την άλλη, με δεδομένο ότι είναι ένας πολύ μεγάλος δήμος έχει εισοδηματικά κριτήρια για να δεχθεί ένα παιδί.


Πως καλύπτονται όμως τα έξοδα ενός τέτοιο φροντιστηρίου;

Στην πραγματικότητα τα έξοδα είναι ελάχιστα. Αφού οι καθηγητές δεν πληρώνονται, το μόνο έξοδο είναι οι δαπάνες λειτουργίας των σχολείων, η γραφική ύλη και η φύλαξη. Στο Δήμο Αθηναίων μάλιστα τα έξοδα είναι πολύ λιγότερα γιατί το 8ο λύκειο είναι και εσπερινό, που σημαίνει ότι θα λειτουργούσε τις απογευματινές ώρες έτσι κι αλλιώς. Το κόστος περιορίζεται λοιπόν στη γραφική ύλη και σε ένα άτομο για γραμματειακή υποστήριξη. Στο Αιγάλεω, από την άλλη, ο δήμος αναλαμβάνει το κόστος της επιπλέον λειτουργίας του σχολείου και της φύλαξής του κατά την ώρα των μαθημάτων.

Το κοινωνικό φροντιστήριο, όπως και κάθε αλληλέγγυα δομή, είναι μια λύση σε καιρούς κρίσης, λειτουργεί με καλά αποτελέσματα απ ότι δείχνει ο αριθμός των εισακτέων, ωστόσο, τα όρια του δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη.

Για να το πούμε απλά, είναι άγνωστο για πόσο καιρό ακόμη θα μπορεί μια κοινωνική δομή που θα έπρεπε να χρηματοδοτείται από το κράτος, -αν και κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει γιατί αυτός είναι ο ρόλος του σχολείου- να λειτουργεί βασιζόμενη στην καλή θέληση κάποιων εθελοντών.
Read 1254 times