Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015 02:00

Ο κόσμος μέσα από τον φακό του Έρικ Λι

Written by


Το ταξίδι είναι πάντα ένας καλός λόγος για φωτογραφία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχει και ένας ευγενής σκοπός. Ο Έρικ Λι από τη Νότιο Κορέα, φωτογραφίζει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη μέση ενός project με τίτλο "Άνθρωποι και ζωή". Το θέμα της δουλειάς του είναι το ανθρώπινο στοιχείο σε όλες τις εκφάνσεις τις καθημερινότητας με έμφαση στον αγώνα για επιβίωση μέσα από την προσωπική ομορφιά του κάθε ανθρώπου. Μπορεί στις φωτογραφίες του να υπάρχει έντονο το στοιχείο της φτώχειας αλλά αυτό δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με κάποιου είδους φετιχισμό από τον οποία "υποφέρουν" πολλοί φωτογράφοι.


Ο Έρικ, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για την παρουσίαση της έκθεσής του στη γκαλερί Blank wall, μίλησε στο CNN Greece για το στόχο του:

Φωτογραφίες για καλό σκοπό
"Σε πολλές από τις χώρες που ταξίδεψα, είδα πολλά παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο. Τα παιδιά είναι το μέλλον αυτών των χωρών. Αν πάνε στο σχολείο, πάρουν μια επαρκή εκπαίδευση, ίσως όταν μεγαλώσουν βοηθήσουν τις χώρες τους να αποκτήσουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Σε κάποιες χώρες που επισκέφτηκα πολλά παιδιά δεν πάνε σχολείο γιατί δεν έχουν τα οικονομικά μέσα. Δουλεύουν στους δρόμους. Ο λόγος που τραβώ αυτές τις φωτογραφίες είναι να μαζέψω χρήματα για να βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους και κάποια αυτά τα παιδιά να πάνε στο σχολείο".

Ο Έρικ Λι γεννήθηκε στη Νότιο Κορέα και τώρα ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ όπου πήγε το 2001. Σπούδασε οικονομικά αλλά τον κέρδισε η φωτογραφία, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά τα τελευταία 6 χρόνια.

"Έβγαζα αρκετά χρήματα στις ΗΠΑ όπου ζω, πριν γνωρίσω αυτούς τους ανθρώπους στα ταξίδια μου. Πάντοτε παραπονιόμουν ότι δεν βγάζω αρκετά χρήματα αλλά όταν ταξίδεψα σε χώρες όπως η Γουατεμάλα το Ελ Σαλβαδόρ, η Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ, είδα τους ανθρώπους που φωτογράφιζα, οι οποία παρά το γεγονός ότι ζούσαν πολύ πιο φτωχά από εμένα ήταν πραγματικά χαρούμενοι. Κατάλαβα τότε ότι το χρήμα δεν είναι το παν."


Ο Έρικ ταξιδεύει σε διάφορα μέρη του πλανήτη και καταγράφει αυθόρμητες σκηνές από τη ζωή των ανθρώπων γιατί όπως λέει "η εσωτερική ομορφιά γίνεται πιο εύκολα ορατή και αισθητή όταν αυτοί βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον και αντιδρούν αυθόρμητα χωρίς να επηρεάζονται από την παρουσία της φωτογραφικής μηχανής".

Άνθρωποι και ζωή
Για κάθε φωτογράφο που αναζητά θέματα θα πρέπει να βρίσκεται στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή κι όπως μας λέει ένα τέτοιο μέρος είναι η Ελλάδα. "Υπάρχουν δύο θέματα με τα οποία θα ήθελα να ασχοληθώ στην Ελλάδα. Το ένα είναι οι πρόσφυγες που έρχονται από τη Συρία. Θέλω να τους δω και να δω πως αντιμετωπίζονται από τις αρχές. Το άλλο θέμα είναι η οικονομική κρίση και πως αυτή έχει επηρεάσει τη ζωή των ανθρώπων. Θέλω να τους ακούσω και να βρεθώ μαζί στους σε διαδηλώσεις να μάθω τι ζητούν και γιατί αγωνίζονται."
Read 686 times