Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2011 02:00

Ντίλμα Ρουσέφ. "Η νέα σιδηρά κυρία του πλανήτη"

Written by

 Μια πρώην αντάρτισσα είναι από το Σάββατο  η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο. Ισχυρότερη από την Αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και από την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Η Ντίλμα Ρουσέφ είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος που αποκτά η Βραζιλία και ανεβαίνει στο ανώτατο αξίωμα με ένα βασικό στόχο. Να συνεχίσει το έργο του προκατόχου της και πολιτικού της μέντορα Λούλα Ντα Σίλβα, και να εξαλείψει τη φτώχεια από χώρα της.
Μετά από τη λαμπρή οκταετία της διακυβέρνηση Λούλα όπου 30 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ανήλθαν στη μεσαία τάξη και 19 εκατομμύρια κατάφεραν να βγουν από την απόλυτη φτώχεια, η κυρία Ρουσέφ παίρνει τα ηνία μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη, με ισχυρή παρουσία στη διπλωματική σκηνή και χώρας καταλύτη στα πολιτικά πράγματα της Νοτίου Αμερικής.

Μητέρα, γιαγιά και έχοντας νικήσει τον καρκίνο, η 62χρονη Ρουσέφ, είναι στην πολιτική από τα 16 της χρόνια. Μετά το πραξικόπημα του 1964 μπήκε στις τάξεις του ένοπλου αντάρτικου, συνελήφθη και φυλακίστηκε για τρία χρόνια.
Το 1975 μετά την αποφυλάκισή της, επέστρεψε στο πανεπιστήμιο για να τελειώσει τις σπουδές της και παράλληλα δούλευε ως κρατικός υπάλληλος. Από εκεί μεταπήδησε στην κυβέρνηση Λούλα και ανέλαβε θέσεις σε καίριους τομείς της οικονομίας, όπως το πρόγραμμα επενδύσεων στις υποδομές και κοινωνικά προγράμματα για την ανακούφιση των φτωχότερων τάξεων.
Η πρώην στενή συνεργάτης του κ. Λούλα διεξήγαγε μια επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία, αποφεύγοντας ζητήματα που διχάζουν τη βραζιλιάνικη κοινωνία, όπως για παράδειγμα οι αμβλώσεις και τα θέματα θρησκείας, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους στο «δυνατό της σημείο» που δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη της οικονομίας στα προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο δεν απέφυγε την κριτική για την έλλειψη δεσμεύσεων σε περιβαλλοντικά ζητήματα ενώ κατηγορήθηκε ότι αντιστάθηκε προσωπικά στην απόφαση να θέσει η Βραζιλία εθελοντικά στόχους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Στο λόγο που εκφώνησε στην τελετή της ορκωμοσίας της τόνισε δύο σημεία. Την πίστη της σε ένα κόσμο πολυπολικό και την δέσμευσή της για απόλυτη ελευθερία την έκφρασης.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι Βραζιλιάνοι θα νοσταλγήσουν τον κ. Λούλα ο οποίος είναι υποχρεωμένος να αποχωρήσει  από την κεντρική πολιτική σκηνή καθώς το σύνταγμα απαγορεύει την τρίτη συνεχόμενη θητεία για έναν πρόεδρο.
Ο Λούλα αφήνει στο διάδοχό του πλούσια παρακαταθήκη και μια οικονομία που τρέχει με ρυθμό άνω του 8%. Όσο για το μέλλον του, θεωρείται βέβαιο  ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά στα μετόπισθεν ενώ ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν φήμες ότι το 2014, στα 64 του χρόνια, θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 03-01-2011

Read 1083 times