Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 03:00

Ο Μπλάτερ στο… «μπλέντερ»

Written by
Εντάξει, το ποδόσφαιρο δεν είναι και το πιο καθαρό σπορ. Υπάρχει διαφθορά σε όλα τα επίπεδα και η δύναμη που ασκεί στα πλήθη είναι κάτι πολύ παραπάνω από το πάθος για παιχνίδι, κάτι έμφυτο σε όλους τους ανθρώπους. Είναι πολιτικό εργαλείο. Ο Μπλάτερ φυσικά και δεν είναι τέλειος. Έχει φίλους και εχθρούς παντού και έχει καταφέρει να επιβιώσει μέσα σε αν χώρο πολύ σκληρό και ας υποθέσουμε μάλιστα ότι οι υποθέσεις διαφθοράς τον αγγίζουν και προσωπικά.

Τι ήταν όμως τελικά αυτό που τον «έφαγε»; Η διαφθορά μήπως; Είναι σίγουρο ότι υπάρχει διαφθορά αλλά το να είναι αυτός ο βασικός λόγος μου φαίνεται πολύ προφανές.
Σενάρια μπορεί να γίνονται αλλά ας περιοριστούμε στα γεγονότα και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Σοβαροί και με μεγάλη εμπειρία δημοσιογράφοι στα αθλητικά ζητήματα δίνουν μια άλλη διάσταση.
Το μεγάλο πρόβλημα του Μπλάτερ ήταν ότι αντιστάθηκε στο να κάνει το ποδόσφαιρο εργαλείο στο γεωπολιτικό παιχνίδι.

Όχι ότι δεν έγινε επί των ημερών του αλλά όχι στο βαθμό που θέλησαν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.
Τα προβλήματα του Μπλάτερ με τους Αμερικανούς ξεκίνησαν το 2006 όταν ο ίδιος αρνήθηκε να ικανοποιήσει την τότε υπουργό εξωτερικών Κοντολίζα Ράις η οποία ζητούσε να πεταχτεί το Ιράν έξω από το μουντιάλ. Η σχέση του με τους Αμερικανούς έγινε ακόμη πιο κακή όταν οι Παλαιστίνιοι προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στην παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια..

Επιπλέον ο Μπλάτερ προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα στις αναδυόμενες αγορές. Τα δύο προηγούμενα μουντιάλ έγιναν στη Νότιο Αφρική και στη Βραζιλία και το επόμενο έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Ρωσία. Όλες τους χώρες των BRICS, γεγονός που δεν αρέσει προφανώς όχι μόνο στους Αμερικανούς αλλά και στους Ευρωπαίους. Με την Κίνα και την Ινδία να αναπτύσσονται ταχύτατα και να διαθέτουν ένα τεράστιο τηλεοπτικό κοινό- κάτι το οποίο μεταφράζεται σε τηλεοπτικά δικαιώματα και πολύ χρήμα- Ευρωπαίοι και Αμερικανοί βλέπουν να χάνουν σιγά σιγά τον έλεγχο της διοργάνωσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τις συλλήψεις των στελεχών της FIFA η Αμερικανή εισαγγελέας Λορέτα Λίντς, δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο, ζήτησε να ακυρωθούν τα μουντιάλ σε Ρωσία και Κατάρ. Το περιοδικό The Week στις ΗΠΑ μάλιστα δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο «Γιατί το επόμενο μουντιάλ πρέπει να διοργανωθεί στις ΗΠΑ» γράφοντας ότι θα πρέπει να γίνει ξανά η διαδικασία και αν όχι να εξασφαλιστεί ότι τα μουντιάλ του 2018 και του 2022 θα γίνουν σε χώρες που διαθέτουν ήδη την υποδομή. Με τη Ρωσία να είναι σε καθεστώς κυρώσεων και ουσιαστικά σε πόλεμο με τη Δύση, το να της δώσει κανείς το επόμενο μουντιάλ ισοδυναμεί με συνθηκολόγηση και θα πρέπει να αποτραπεί.

Ωστόσο οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι θα σκαρφιστούν οι αντίπαλοι της Ρωσίας –αν τελικά το τολμήσουν - για να της πάρουν το μουντιάλ
Κατά τ' άλλα στο ποδόσφαιρο υπάρχει μαύρο χρήμα και διαφθορά... Είπατε τίποτα;
Δημοσιεύθηκε στο e-typos.com 4-6-2015
 
Read 1417 times