Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 04 Ιανουαρίου 2015 02:00

Το πετρέλαιο θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία και το 2015

Written by
Το 2014 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να συγκριθεί η κρίση των τιμών με την κρίση στη δεκαετία του ΄70.
Αυτή την φορά δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας αλλά πρόβλημα υπερπροσφοράς, για την οποία ο ΟΠΕΚ, το καρτέλ που ελέγχει την πετρελαϊκή αγορά, δεν προτίθεται να κάνει τίποτα προς το παρόν.
Η χρονιά κλείνει με το πετρέλαιο κάτω από τα 57 δολάρια –για τις παραδόσεις Φεβρουαρίου - και ήδη αναλυτές περιμένουν την τιμή να πέφτει σύντομα στα 55 δολάρια και για το αμερικανικό αργό, στα 50 δολάρια.

Το γεγονός ότι το πετρέλαιο έχει καταρρεύσει προκαλεί κλυδωνισμούς σε πολλές οικονομίες καθώς, τινάσσονται στον αέρα προϋπολογισμοί και αυξάνονται τα ελλείμματα. Ακόμη και χώρες του κόλπου που έχουν θεωρητικά χαμηλό κόστος εξόρυξης έχουν αρχίσει - πλην Σαουδικής Αραβίας - να προβληματίζονται.
Πως όμως έφτασε το πετρέλαιο στα 57 δολάρια;.
Η απάντηση βρίσκεται στην επιμονή της Σαουδικής Αραβίας να μην μειώσει ο ΟΠΕΚ την παραγωγή παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων η ζήτηση και ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η παραγωγή από τις ΗΠΑ.

Οι νέες μέθοδοι εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ, που επιτρέπουν την παραγωγή του λεγόμενου σχιστολιθικού πετρελαίου έχουν αυξήσει την παραγωγή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού από τον Αύγουστο κατά 300.000 βαρέλια. Όπως σημειώνει το Stratfor σε πρόσφατο άρθρο το δεν αποκλείεται οι ΗΠΑ να προσθέσουν στην παραγωγή τους άλλο ένα με ενάμιση εκατομμύριο βαρέλια μέχρι το τέλος του 2015 και θα γίνουν έτσι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παίρνοντας μερίδιο αγοράς και από τους Σαουδάραβες.

Η Σαουδική Αραβία λοιπόν προτιμά να χάσει από την πτώση των τιμών από το να χάσει μερίδιο αγοράς και γι αυτό διατηρεί την παραγωγή στα 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Με το να συμπιέζει τις τιμές προς τα κάτω καθιστά ζημιογόνα την εξόρυξη στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, και θεωρεί ότι αργά ή γρήγορα θα είναι η κερδισμένη αφού θα βγάλει εκτός αγοράς τους ανταγωνιστές. Στόχος της δεν είναι φυσικά να μην πωλούν οι άλλοι πετρέλαιο, απλά να πωλούν όσο χρειάζεται ώστε να διατηρεί αυτή το ποσοστό της στην αγορά.
Το γεγονός αυτό όμως έχει αρχίσει να δημιουργεί πολλά προβλήματα σε χώρες που η οικονομία τους εξαρτάτε από το πετρέλαιο με πρώτη τη Ρωσία.

Για το 2015 η Σαουδική Αραβία προβλέπει ένα έλλειμμα στον προϋπολογισμό της τάξης των 145 εκατομμυρίων ριάντ. Αυτός ο υπολογισμός προκύπτει με το πετρέλαιο κατά μέσο όρο να κινείται στα 75 δολάρια, που σημαίνει ότι για το επόμενο χρόνο οι Σαουδάραβες μάλλον –αν είναι ειλικρινείς – θα αφήσουν την παραγωγή να μειωθεί ή εκτιμούν ότι η οικονομική ανάκαμψη, θα συμπαρασύρει και την αγορά πετρελαίου.
Στις ΗΠΑ τώρα, τα σημερινά επίπεδα των τιμών θα οδηγήσουν τη παραγωγή τουλάχιστον 10% χαμηλότερα κάτι το οποίο οι Αμερικανοί θέλουν να αποφύγουν καθώς το πετρέλαιο στηρίζει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Ασφαλείς προβλέψεις είναι δύσκολο κανείς να κάνει τονίζει σε πρόσφατη παρέμβαση του ο Τζιμ Ο Νίλ, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs έχουν ήδη εμφανιστεί στην αγορά οι δυνάμεις που θα τραβήξουν την τιμή του πετρελαίου προς τα πάνω
Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 4-1-2015
 
Read 1047 times