Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Σάββατο, 01 Νοεμβρίου 2014 01:05

Πέθανε ο Γουόρεν Άντερσον υπεύθυνος της τραγωδίας του Μποπάλ

Written by
Ο Γουόρεν Άντερσον, ο άνθρωπος που για δεκαετίες έφερε το στίγμα του υπεύθυνου για το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στην ιστορία, πέθανε σε ηλικία 92 ετών.
Ο Άντερσον ήταν ο επικεφαλής της εταιρίας χημικών Union Carbide το 1984 όταν ένα ατύχημα στο εργοστάσιο του Μποπάλ στην Ινδία είχε σαν αποτέλεσμα να πεθάνουν σχεδόν αμέσως 9.000 άνθρωποι και άλλες 12.000 στα επόμενα χρόνια ως συνέπεια του δυστυχήματος.
Μετά από πολλά χρόνια αναβολών και παλινδρομήσεων το 2010 καταδικάστηκαν οκτώ χαμηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας για το ατύχημα αλλά ο Άντερσον ποτέ.
Λίγο μετά το δυστύχημα φυγαδεύτηκε και έζησε το υπόλοιπο της ζωής του στη Φλόριντα.

Το 1989 η Union Carbide πλήρωσε στην Ινδία 470 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση για το δυστύχημα. Τα χρήματα που έφτασαν στις οικογένειες των θυμάτων αντιστοιχούσαν σε κάτι περισσότερο από 800 δολάρια ανά νεκρό.
Τη νύχτα της 2ας προς 3η Δεκεμβρίου του 1984 μια διαρροή νερού σε δεξαμενή του εργοστασίου της Union Carbide προκάλεσε την διαρροή τόνων ισοκυανιούχου μεθυλίου, ενός ιδιαίτερα τοξικού αερίου. Το σύννεφο κάλυψε το Μποπάλ την ώρα που οι περισσότεροι πολίτες κοιμόντουσαν. Σύντομα η πόλη γέμισε από τα άψυχα κορμιά χιλιάδων πολιτών και οι συνέπειες του δυστυχήματος συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Λίγα χρόνια μετά το ατύχημα η Union Carbide πουλήθηκε στην Dow Chemicals η οποία εγκατέλειψε τις εγκαταστάσεις και μαζί με αυτές και χιλιάδες τόνους χημικών θαμμένων στο έδαφος γύρω από το εργοστάσιο.Τα χημικά αυτά μολύνουν μέχρι σήμερα τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με δραματικά αποτελέσματα στην υγεία των κατοίκων. Το Μποπάλ εμφανίζει υψηλά ποσοστά τερατογεννέσεων, καρκίνων, δερματικών παθήσεων και άλλα.
Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 31-10-2014
 
Read 1425 times