Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012 02:00

Φωτογραφία της κρίσης, το τελευταίο κλικ της Kodak

Written by

Όσοι έχουν στην κατοχή τους φωτογραφική μηχανή που παίρνει φιλμ καλά θα κάνουν να την φυλάξουν γιατί σύντομα θα αποτελεί αντίκα. Η Kodak η εταιρία που ταυτίστηκε όσο καμία με τη φωτογραφία για γενιές ολόκληρες βρίσκεται πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει τον κύκλο της.
Η Εastman Kodak υπέβαλε αίτηση πτώχευσης σε μια προσπάθεια να αναδιοργανωθεί και να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της χωρίς τις πιέσεις των πιστωτών της. Η εταιρία που δημιούργησε την πρώτη φωτογραφική μηχανή χειρός και  που έφερε στη γη με το φιλμ την κάμερα της τις πρώτες φωτογραφίες από το φεγγάρι δεν άντεξε στον ανταγωνισμό της ψηφιακής εποχής.
Παρά το γεγονός ότι έξι χρόνια μετά την προσγείωση του Απόλλων 11 στη σελήνη- δηλαδή το 1975 - κατασκεύασε την πρώτη ψηφιακή μηχανή, παρέμεινε πιστή στο φιλμ, χάνοντας το τρένο της εξέλιξης αφήνοντας χώρο σε άλλες εταιρίες να γίνουν οι πρωτοπόροι της ψηφιακής εποχής.

Μετά από 130 χρόνια συνεχούς λειτουργίας η Kodak πήρε διορία 18 μήνες μαζί με ένα δάνειο από τη Citibank ύψους 950 εκατομμυρίων δολαρίων για να αναδιοργανωθεί. Στόχος της τώρα είναι να βρει αγοραστές για τις περίπου 1100 ψηφιακές πατέντες που διαθέτει και παράλληλα να συνεχίσει να λειτουργεί και να πληρώνει τους 17.000 υπαλλήλους της.
Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας το Σεπτέμβριο ανέρχονταν σε 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι υποχρεώσεις της σε 6,75 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρία ξεκαθάρισε ότι η αίτηση πτώχευσης αφορά μόνο τη μητρική εταιρία στις ΗΠΑ και όχι τις θυγατρικές της στον υπόλοιπο κόσμο οι οποίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά  

Η ψηφιακή τεχνολογία έβαλε σταδιακά το φιλμ στο περιθώριο και η Kodak αν και είχε αρκετές πατέντες για την κατασκευή ψηφιακού φωτογραφικού εξοπλισμού δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Αυτό συνέβη κυρίως γιατί δεν ήθελε να υπονομεύσει την αγορά του φιλμ στην οποία κυριαρχούσε. Η εταιρία μπήκε στην αγορά των εκτυπωτών και του λογισμικού αλλά ήδη εταιρίες όπως οι Canon, HP και Epson είχαν πάρει σημαντικό μερίδιο.
Η πτώση του τζίρου ακολούθησε τη συρρίκνωση της Kodak με το κεντρικό της εργοστάσιο στη Νέα Υόρκη να μένει με 7.000 εργάτες από 60.000 που είχε στο απόγειο της ενώ η χρηματιστηριακή της αξία έπεσε στα 150 εκατομμύρια δολάρια από τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια 15 χρόνια πριν.

Η πρώτη μηχανή

Η Κοdak είναι δημιούργημα του Τζορτζ Ίστμαν, ο οποίος το 1880 ξεκίνησε να φτιάχνει φωτοευαίσθητες πλάκες (το αντίστοιχο φιλμ της εποχής) για φωτογραφικές μηχανές.
Για να εξελίξει την εταιρία του αγόρασε μια μεταχειρισμένη μηχανή έναντι 125 δολαρίων. Μετά από  οχτώ χρόνια είχε έτοιμη την πρώτη φωτογραφική μηχανή χειρός με φιλμ ρε ρολό. Ο Ίστμαν ήταν ο πρώτος βιομήχανος που καθιέρωσε το «μισθολογικό μέρισμα», το μπόνους δηλαδή στους υπαλλήλους ανάλογα με τα οικονομικά αποτελέσματα.
Το φίλμ της Kodak κυριάρχησε για δεκαετίες στη φωτογραφία και στον κινηματογράφο αλλά με την ψηφιακή τεχνολογία σταδιακά έφτασε σε σημείο εξαφάνισης. Ήδη η εταιρία έχει σταματήσει την παραγωγή των περισσοτέρων φιλμ ενώ για την επεξεργασία του αναστρεφόμενου κινηματογραφικού της φιλμ, έχει μείνει μόνο ένα εργαστήριο σε όλο τον κόσμο.

Δημοσιεύθηκε 20-01-12 στον Ελεύθερο Τύπο

Read 1581 times