Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013 03:00

"Ψωμί - παντεσπάνι" πληρώνουν οι Αργεντίνοι

Written by
Η Κριστίνα Φερνάντες απεχθάνεται τις ξένες πολυεθνικές. Επίσης δεν θέλει ούτε να ακούει τις λέξεις “πληθωρισμός” και “υποτίμηση”. Δεν είναι άλλωστε η μόνη. Η κρίση της περασμένης δεκαετίας έχει αφήσει βαθειά τραύματα στην αργεντίνικη κοινωνία
Η εμμονή της κυρία Φερνάντες όμως στην αυτάρκεια και στον αυστηρό έλεγχο της οικονομίας προκαλεί ασφυξία στην οικονομία. Πρόσφατα έγινε η κυβέρνηση τη χώρας προχώρησε σε ένα ακόμη μέτρο προστατευτικού χαρακτήρα ανακοινώνοντας τη διακοπή των εξαγωγών σιταριού με σκοπό να συγκρατηθούν οι τιμές του ψωμιού.

Τον τελευταίο χρόνο η τιμή του ψωμιού έχει αυξηθεί κατά 50% δηλαδή δυο φορές πάνω από τον πραγματικό πληθωρισμό και πέντε φορές πάνω από τον επίσημο.
Το μέτρο όμως , μόνο περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, καθώς οι αγρότες δεν θα έχουν πια κίνητρο να σπείρουν σιτάρι αν δεν μπορούν να πουλήσουν τη σοδειά τους σε μια αξιοπρεπή τιμή. Αυτό σύντομα θα οδηγήσει τη χώρα σε εισαγωγές σιταριού και σε νέα άνοδο των τιμών.
Με το κρέας συνέβη κάτι ανάλογο το 2006. Ο υπουργός εμπορίου Γκιγιέρμο Μορένο έδωσε βάρος στην εσωτερική κατανάλωση και τον περασμένο Μάιο φάνηκαν τα αποτελέσματα της πολιτικής του.
Για πρώτη φορά οι εξαγωγές κρέατος έπεσαν κάτω από τις αντίστοιχες τις Βραζιλίας της Ουρουγουάης ακόμη και της Παραγουάης.

Αυτό που προβληματίζει όμως περισσότερο την κυβέρνηση Φερνάντες τώρα είναι ο πληθωρισμός. Για να βάλει ένα φρένο στον καλπασμό των τιμών ο Μορένο συμφώνησε με τους ιδιοκτήτες σουπερ μάρκετ το πάγωμα των τιμών για 10.000 προϊόντα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι την 1η Απριλίου. Στη συνέχεια το μέτρο επεκτάθηκε για έναν ακόμη μήνα και στη συνέχεια συμφωνήθηκε να παγώσουν οι τιμές για 500 προϊόντα. Εκατοντάδες οπαδοί της Φερνάντες σαν «πιονιέροι» άλλων εποχών ξεχύθηκαν στα σούπερ μάρκετ με ένα μπλοκάκι στα χέρια και έλεγχαν τις τιμές. Τρείς ή τέσσερις ιδιοκτήτες που έκαναν το λάθος να παραβούν τη συμφωνία διασύρθηκαν δημοσίως από τον ίδιο τον Μορένο.
Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές ο λαϊκισμός θα είναι στην ημερήσια διάταξη, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της χώρας το οποία με λίγα λόγια είναι οι χαμηλές εισροές δολαρίου.

Η λύση στο πρόβλημα είναι η υποτίμηση του πέσο αλλά η κυρία Φερνάντες δεν θέλει με τίποτα αυτή τη λύση καθώς γνωρίζει ότι θα ξύσει πληγές και μάλιστα προεκλογικά. Η ραγδαία αύξηση των τιμών προς το παρόν δεν έχει προκαλέσει κοινωνική κατάρρευση γιατί οι συμβάσεις εργασίας από την εποχή ακόμη που πρόεδρος ήταν ο σύζυγος της Φερνάντες, Νέστορ Κίρχνερ προέβλεπαν ετήσιες αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Από πέρυσι όμως, οι αυξήσεις μετά βίας καταφέρνουν αν διατηρήσουν την αγοραστική δύναμη των Αργεντίνων. Επίσημα ο πληθωρισμός στην Αργεντινή είναι σήμερα 10,5% αλλά ανεπίσημα ξεπερνά το 23% ενώ η κυβέρνηση έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην αγορά συναλλάγματος.
Οι έμποροι αδυνατούν να βρουν δολάρια για τις εισαγωγές τους γεγονός που έχει δημιουργήσει μια παράλληλη μαύρη αγορά στην οποία η ισοτιμία του δολαρίου με το πέσο είναι σχεδόν διπλάσια από την επίσημη
Οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Αργεντινή δεν θα μπορέσει να αποφύγει την υποτίμηση και όσο αυτή αργεί τόσο πιο επώδυνη θα είναι για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Ο πανίσχυρος Γκιγιέρμο Μορένο

Ο κάθε επιχειρηματίας στην Αργεντινή γνωρίζει ο υπουργός εμπορίου Γκιγιέρμο Μορένο μπορεί να τον καλέσει στο τηλέφωνο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή.. της νύχτας. Ενεργό μέλος της αριστερής πτέρυγας του περονικού κόμματος από τη δεκαετία του ’70. Αφού ανέλαβε διάφορες πολιτικές θέσεις όχι όμως στην πρώτη γραμμή, το 2003 μπήκε στην ομάδα Καλαφάτε, υπό τον Νέστορ Κίρχνερ, η οποία διαμόρφωσε την οικονομική πολιτική που έβγαλε την Αργεντινή από την κρίση μετά τη χρεοκοπία.
Στην Αργεντινή έχει τη φήμη ότι ο λόγος του είναι συμβόλαιο. Όταν τον περασμένο Φεβρουάριο συμφώνησε με τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ το πάγωμα των τιμών σε 10.000 προϊόντα δεν υπήρξε καμία γραπτή συμφωνία, ούτε νόμος ούτε υπουργική απόφαση. Οι επιχειρηματίες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων τήρησαν τα συμφωνηθέντα.
Είναι ο άνθρωπος που εισηγήθηκε τον περιορισμό των εισαγωγών για να διατηρηθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτός που θεωρείται υπεύθυνος για το «μαγείρεμα» των στοιχείων που βγάζουν τον πληθωρισμό. Το 2007 παρενέβη στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για τον τρόπο που προκύπτουν τα στοιχεία και από τότε οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι τα δεδομένα που δημοσιεύονται δεν έχουν καμία αξιοπιστία.

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 28-7-2013
Read 1475 times