Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 03:00

Δυσπιστία για την ΕΕ της ανεργίας

Written by
Τι μέλλον μπορεί να έχει μια Ευρωπαϊκή Ένωση που οι πολίτες της δεν την εμπιστεύονται; Αργά ή γρήγορα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα καθώς ο ευρωσκεπτικισμός δεν είναι πλέον χαρακτηριστικό μόνο των «ιδιόρρυθμων» Βρετανών, αλλά έχει γίνει κυρίαρχη τάση στη γηραιά ήπειρο.
Η εμπιστοσύνη των πολιτών των έξι μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα - ακόμη και σε παραδοσιακά «φιλοευρωπαϊκές χώρες - γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Δημοσκόπηση του ευρωβαρόμετρου σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία, δηλαδή στις μεγαλύτερες χώρες που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ΕΕ (350 από τα 500 εκατομμύρια ), δείχνει αύξηση του ευρωσκεπτικισμού σε βαθμό – όπως σημειώνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οικονομικών υποθέσεων – να ευνοείται η δημιουργία λαϊκιστικών, αντιευρωπαϊκών κινημάτων.
Χαρακτηριστικό και πλέον ανησυχητικό παράδειγμα η μέχρι πρότινος φιλοευρωπαϊκή Ισπανία όπου η κατάρρευση του κατασκευαστικού τομέα, η τραπεζική κρίση, η λιτότητα αλλά κυρίως η ανεργία έχουν οδηγήσει το 72% των πολιτών να δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την ΕΕ.
Τα νέα στοιχεία για την ανεργία στην Ισπανία, που δημοσιεύθηκαν χθες, είναι συγκονιστικά. Για πρώτη φορά στην χώρα ο αριθμός των ανέργων ξεπερνά τα έξι εκατομμύρια με το ποσοστό να φτάνει το 27,16% το υψηλότερο από το 1970.
Στους δε νέους έως 25 ετών το ποσοστό της ανεργίας πλησιάζει το 58% ενώ το χειρότερο απ όλα είναι η συνεχής αύξηση του ποσοστού των οικογενειών στις οποίες όλα τα μέλη τους που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία είναι άνεργα, και ξεπερνούν το 1,9 εκατομμύρια. «Η φήμη της ΕΕ έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Οι πολίτες θεωρούν ότι η δημοκρατία ανατρέπεται όσο βαθαίνει η κρίση του ευρώ» σημειώνει στην βρετανική εφημερίδα Guardian το Χοσέ Μαρία Τορεμπλάνκα, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οικονομικών υποθέσεων στη Μαδρίτη

Τα στοιχεία για τον ευρωσκεπτικισμό στην Ισπανία προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση αν συγκριθούν με τα αντίστοιχα του 2007 όταν το 65% των Ισπανών δήλωνε ότι εμπιστευόταν την ΕΕ ως θεσμό και τότε ο ευρωσκεπτικισμός ήταν μόλις στο 20%.
Στις πέντε από τις έξι χώρες της έρευνας το ποσοστό των πολιτών που εκφράζει δυσπιστία στην ΕΕ είναι μεγαλύτερο από αυτό που την εμπιστεύεται (με εξαίρεση τη Βρετανία) σε σχέση με το 2007.
Ακόμη και οι Γερμανοί, που προς το παρόν δεν έχουν νιώσει την κρίση, εκφράζουν δυσπιστία προς την ΕΕ σε ποσοστό 59%.
Η Γαλλία που μετά την εκλογή του Φρανσουά του Ολάντ τον περασμένο Μάιο, βλέπει την οικονομία της να υποχωρεί σταθερά και την ανεργία να αυξάνει, εκφράζει δυσπιστία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε ποσοστό 56% (από 41% το 2007). Η Γαλλία νιώθει τώρα με καθυστέρηση το πλήγμα στην αγορά εργασίας με το ποσοστό της ανεργίας να φτάνει στο 13% που αποτελεί νέο ρεκόρ.
Στην Ιταλία όπου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η πολιτική εξουσία έχει παραδώσει τη χώρα στους τεχνοκράτες, ο ερωσκετικισμός διπλασιάστηκε φτάνοντας στο 53%.
Ακόμη και στην Πολωνία που ήταν από τους μεγάλους ευνοημένους της ένταξής στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω τον κονδυλίων που πήρε και μέχρι τώρα έχει αποφύγει την κρίση, ο ευρωσκεπτικισμός ανέβηκε από το 18% στο 42%

Τέλος στη Βρετανία, παραδοσιακή κοιτίδα του ευρωσκεπτικισμού, η δυσπιστία την ΕΕ ανέβηκε από το 49% στο 69% αλλά για πρώτη φορά έρχεται δεύτερη πίσω από την Ισπανία.
Υπενθυμίζεται ότι σε άλλη μελέτη, του Γραφείου των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Ερευνών, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα οι πολίτες της ΕΕ φαίνεται να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη δημοκρατία και στις εγχώριες πολιτικές ελίτ.
 
Read 1556 times