Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012 03:00

Πάνε για κατεδάφιση οι φαβέλες του Ρίο

Written by
Ποίος θα είναι για την επόμενη τετραετία «ο παράδεισος των κατασκευαστικών εταιριών και των μεσιτών»;
Μα φυσικά το Ρίο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου τελείωσαν αλλά η μάχη για τους επόμενους αγώνες στο Ριο ντε Τζανέϊρο έχει εδώ και καιρό αρχίσει και στο επίκεντρο βρίσκονται χιλιάδες φτωχοί κάτοικοι της πόλης που απειλούνται με εξώσεις από τα σπίτια τους σε διάφορες φαβέλες.
Σύμφωνα με υπολογισμούς στο Ρίο μόνο, 30.000 άνθρωποι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τα οποία θα δώσουν τη θέση τους σε γήπεδα, δρόμους, τελεφερίκ και άλλα έργα υποδομής που θα πρέπει να είναι έτοιμα πριν τους επόμενους αγώνες και κάποια από αυτά αρκετά νωρίτερα, για το Μουντιάλ του 2014.

Μαζί με τις φαβέλες όμως η δημοτική αρχή του Ρίο καταστρέφει και ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Νew York Times. Πριν ένα μήνα η UNESCO χαρακτήρισε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα μεγάλο τμήμα της πόλης που περιλαμβάνει και κάποιες από τις παλαιότερες φαβέλες στις πλαγιές των λόφων που αγκαλιάζουν το Ρίο και που στεγάζουν 1,4 εκατομμύρια από τα έξι εκατομμύρια των κατοίκων της πόλης. Μεταξύ αυτών των φτωχών συνοικιών που έχουν να περηφανεύονται ότι έβγαλαν μερικούς από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές, τη σάμπα και την καποέιρα είναι η Providencia η παλαιότερη φαβέλα του Ρίο και ένα από τα σημαντικά μνημεία του Αφρο-βραζιλιάνικου πολιτισμού.

Η Providencia απειλείται σήμερα από την "Ολυμπιακή ανάπτυξη". Σχεδόν τo ένα τρίτο της συνοικίας θα εξαφανιστεί γεγονός που θα αλλοιώσει την εικόνα και την καθημερινότητα στα υπόλοιπα δύο τρίτα που θα απομείνουν. Μέχρι τα μέσα του 2013 θα γίνουν επενδύσεις 65 εκατομμυρίων δολαρίων. Έργα είχαν γίνει και στο παρελθόν αλλά πάντα με σεβασμό στον χαρακτήρα της φαβέλας. Αυτά που προγραμματίζονται θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της. Το 30% των κατοίκων έχουν ήδη λάβει ειδοποιήσεις να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κάτοικοι φεύγουν το πρωί από τις δουλειές του και μόλις επιστρέψουν βρίσκουν την ειδοποίηση ότι πρέπει άμεσα να φύγουν. Η κυβέρνηση ετοιμάζει μπλοκ κατοικιών για την μετακίνηση των κατοίκων αλλά στη συγκεκριμένη φαβέλα μόνο το 30% από αυτούς έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και φοβούνται ότι θα βρεθούν στο δρόμο. Η κυβέρνηση με το έτσι θέλω προχωρά σε εξώσεις και μάλιστα έχει απορρίψει -"εντελώς δημοκρατικά"- κάθε διαπραγμάτευση σε συλλογικό επίπεδο. Ο κάθε κάτοικος δηλαδή είναι μόνος του και ανίσχυρος απέναντι στο κράτος. ΟΙ πιέσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα στο διεθνή τύπο βοηθούν τους κατοίκους ωστόσο οι βίαιες εξώσεις συνεχίζονται.
Tα ίδια συμβαίνουν και σε μία άλλη διάσημη φαβέλα την Vila Autodromo.
O δήμος θέλει να την ισοπεδώσει εντελώς και να μετακινήσει τους 3000 κατοίκους της σε ένα νεόδμητο κτιριακό συγκρότημα. Οι κάτοικοι έχουν όλοι τους τίτλους ιδιοκτησίας της ωστόσο εδώ και η 20 χρόνια οι αρχές προσπαθούν με διάφορα επιχειρήματα να τους διώξουν, χωρίς μέχρι τώρα να το καταφέρουν.
Οι κάτοικοι παρήγγειλαν επίσης στο πανεπιστήμιο μια μελέτη για την ανάπλαση της περιοχή τους ως εναλλακτικό σχέδιο. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου θα κοστίσει 7 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν τα μισά από όσα θα κοστίσει η μετακίνηση ολόκληρης της κοινότητας.
Ο δήμος όμως το απέρριψε και ο λόγος, για τους κατοίκους, είναι προφανής. Η περιοχή τους αποτελεί φιλέτο για τους μεγαλοεργολάβους όπως άλλωστε και οι περισσότερες φαβέλες στους λόφους με θέα τον κόλπο του Ρίο.
Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 26-08-2012
Read 1067 times