Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010 02:00

Το ΔΝΤ εξόντωσε τις χώρες που ζήτησαν βοήθεια

Written by

Κανένας δεν συμπαθεί το Δ Ν Τ. Το ΔΝΤ είναι δανειστής έσχατης ανάγκης  κι όπως συμβαίνει πάντα, αυτού του τύπου οι δανειστές προτιμούν το σκληρό τρόπο για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και επιπλέον απαιτούν και μεγάλο κέρδος. Κάτι σαν τους τοκογλύφους.


Κατ’ αυτή την έννοια η σπουδή του Έλληνα πρωθυπουργού να παίξει το χαρτί του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευσή του με την Ευρωπαϊκή Ένωση -και κυρίως με τη Γερμανία- είναι μάλλον ατυχής. Ο κ Παπανδρέου είπε  ότι τα μέτρα λιτότητας που έχει πάρει η χώρα μας είναι παρόμοια με αυτά που λαμβάνει κάθε χώρα στο πλαίσιο της εποπτείας από το ΔΝΤ. «Ουσιαστικά είμαστε στα πλαίσια επιτήρησης του ΔΝΤ άσχετα αν δεν το λέμε» είπε ο κ. Παπανδρέου και το ερώτημα που τίθεται είναι ποιόν τελικά έχει αποδέκτη αυτό το μήνυμα. Αν ο πρωθυπουργός είχε την εντύπωση ότι θα παζαρέψει με τους εταίρους μας την οικονομική βοήθεια προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα φέρει το ΔΝΤ στις Βρυξέλες το παζάρι δεν έπιασε. Η απάντηση της Γερμανίας ήταν… « με τις ευχές μας». Η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι το ΔΝΤ είπε ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος οικονομικής πολιτικής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος αυτή την εβδομάδα, ακυρώνοντας με μιας τον ατυχή διαπραγματευτικό εκβιασμό της κυβέρνησης.
Αν ο κ. Παπανδρέου έχει πάρει τις αποφάσεις του και θέλει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα, η κοινή γνώμη θα πρέπει να μάθει το συντομότερο δυνατό τι εστί ΔΝΤ και τι άφησε πίσω του όπου πάτησε το πόδι του.
Η προσφυγή στο ΔΝΤ αποτελεί τον έσχατο εξευτελισμό για μία χώρα και συνεπάγεται σκληρές πολιτικές και υποθήκευση του μέλλοντος των νεώτερων γενεών.
Το ότι το ΔΝΤ προτιμά τον σκληρό τρόπο για να κάνει τη δουλειά του, αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι την κάνει και σωστά.

Για παράδειγμα, οι πολιτικές του ΔΝΤ όταν κλήθηκε να παρέμβει στις οικονομίες της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας και της Νότιας Κορέας, κατά τη χρηματοοικονομική κρίση του 1997-98, αποδείχτηκαν καταστροφικές. Ζητήθηκε από αυτές τις χώρες να αυξήσουν τους φόρους και να περικόψουν τις δαπάνες. Όπου οι απαιτήσεις εκπληρώθηκαν, η ζήτηση υπέστη καθίζηση, με αποτέλεσμα υποτίμηση νομισμάτων, κύμα ανέργων, αύξηση του πληθωρισμού που κατατρώει τους μισθούς και που οδήγησε σε κοινωνικές συγκρούσεις. Όποιες χώρες δεν προχώρησαν στα μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ έδωσαν την αίσθηση ότι είχε χαθεί ο έλεγχος, με αποτέλεσμα να ανατροφοδοτηθεί ο πανικός της αγοράς. Δηλαδή, με λίγα λόγια: ή αιματηρές περικοπές ή έρμαιο στο έλεος των αρπακτικών της αγοράς.

Στην Αργεντινή - η οποία ακόμη δεν έχει συνέλθει από την κρίση του 2001- το ΔΝΤ στη δεκαετία του '90 επέβαλε περιορισμούς στον προϋπολογισμό, αλλά και την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Μέχρι το 2000 είχε δανείσει στην Αργεντινή πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Απαίτησε από τη χώρα να διατηρήσει την νομισματική της ισοτιμία, η οποία ήταν συνδεδεμένη με το δολάριο. Το αργεντίνικο νόμισμα όμως δεν εξασφάλιζε σταθερές ισοτιμίες με τα νομίσματα της Ευρώπης και της Βραζιλίας, με τις οποίες η Αργεντινή είχε και τις μεγαλύτερες εμπορικές συναλλαγές. Όταν το δολάριο έκανε άλμα σε σχέση με το ευρώ και το βραζιλιάνικο ρεάλ,  η χώρα βρέθηκε ξεκρέμαστη και η κυβέρνηση άρχισε να κόβει διαρκώς από τον προϋπολογισμό της για να εξυπηρετήσει το χρέος, με αποτέλεσμα την κρίση που ξέρουμε.

Για να πάμε σε πιο πρόσφατα παραδείγματα, η Ουκρανία είναι μία από της χώρες που πρόσφατα έλαβαν οικονομική βοήθεια. Η χώρα έχει λάβει 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 16,4 δισεκατομμύρια που συμφώνησε να πάρει από το ΔΝΤ. Ο Οργανισμός έχει ζητήσει περικοπές δαπανών, πωλήσεις τραπεζών και αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Του νέου προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς που ανέλαβε πριν δύο μήνες- όπως λέει ένα λαϊκό ρητό- «τού λαχε να χορέψει με την πιο άσχημη». Στην Ισλανδία τέλος το ΔΝΤ εφαρμόζει ωμό εκβιασμό καθώς αρνείται να εκταμιεύσει δόσεις από το δάνειο των 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκρίνει αν η χώρα δεν συμφωνήσει να αποζημιώσει τους Βρετανούς και Ολλανδούς πολίτες που έχασαν τα χρήματά τους στις Ισλανδικές τράπεζες.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι περιμένει την Ελλάδα αν τελικά πέσει στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Αν κρίνει κανείς από τις δύο εκθέσεις του οργανισμού για της χώρα μας πέρυσι τον Μάρτιο και τον Αύγουστο θα πρέπει να περιμένουμε:
•    Περιορισμό των μισθών
•    Κατάργηση της 13ης και τη 14ης σύνταξης
•    Περικοπές φοροαπαλλαγών και επιπτώσεων δαπανών από τα εισοδήματα
•    Κατάργηση ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
•    Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο και περιορισμό του αριθμού των υπαλλήλων κατά 210.000 έως 230.000

Ταυτότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσέτρεξαν στο ΔΝΤ

Λετονία

Η Λετονία είναι η χώρα που έχει "ματώσει" περισσότερο από τις επιταγές του ΔΝΤ και της ΕΕ. Η Λετονία ζει τη χειρότερη ύφεση από κάθε άλλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το ΑΕΠ της έχει υποχωρήσει κατά 24% από το ξέσπασμα της κρίσης. Η Λετονία συμφώνησε να δανειστεί σταδιακά 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ (1,68 δις ευρώ από το ΔΝΤ) με τον όρο να μειώσει το έλλειμμα της στο 10% το 2009 και στο 8,5% το 2010. Η σύνδεση του λετονικού λατ με το ευρώ το 2004 (η ιστορία θυμίζει λίγο Αργεντινή) δεν δίνει τη δυνατότητα υποτίμησης και έτσι η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από τη σκληρή λιτότητα.
Οι όροι που της επιβλήθηκαν προέβλεπαν:

•    Περικοπή μισθών στο δημόσιο κατά 40%
•    Μείωση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων κατά 40%
•    Πάγωμα συντάξεων
•    Μείωση δαπανών του προϋπολογισμού κατά 4,5%

Ρουμανία

Η βουλή ενέκρινε πρόσφατα τον προϋπολογισμό λιτότητας προκειμένου να πάρει η χώρα δάνειο 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 20 δισεκατομμύρια που είχε συμφωνήσει τον Μάρτιο το 2009. Το έλλειμμα της Ρουμανίας  το  2009 ήταν 7,3% και στόχος είναι να πέσει φέτος στο 5,9%. Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 7,15% το 2009 και η κοινωνική αναταραχή οδήγησε σε κατάρρευση της κυβέρνησης τον περασμένο Νοέμβριο. Η παρούσα κυβέρνηση έχει ισχνή πλειοψηφία και εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση στην επιβολή των μέτρων.
Οι όροι που επιβλήθηκαν στην Ρουμανία προβλέπουν

•    Απολύσεις 100.000 δημοσίων υπαλλήλων
•    Πανεθνικό πάγωμα μισθών και συντάξεων
•    Αυξήσεις έμμεσων φόρων
•    Περικοπή πρόωρων συντάξεων
•    Πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε την απόλυση 10.000 σιδηροδρομικών υπαλλήλων

Ουγγαρία

Η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα που προσέτρεξε στο ΔΝΤ το  2008. Έχει συμφωνήσει για δάνειο 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 7,5% το 2009 και σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις η ανεργία θα φτάσει το 11% στα μέσα του έτους που διανύουμε. Στο τέλος του Φεβρουαρίου ο εκτέλεση του προϋπολογισμού της χώρας βρισκόταν κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ εκτός στόχου.
Τι έφερε το ΔΝΤ:

•    Περικοπές δαπανών μέσω μειώσεων μισθών και συντάξεων στο δημόσιο
•    Αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια,
•    Κόπηκαν οι παροχές στις οικογένειες
•    Καταργήθηκε ουσιαστικά η 13η σύνταξη, με επιβολή πλαφόν
•    Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 20% σε 25% ενώ η κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να περάσει νόμο για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των μεσαίων εισοδημάτων
•    Η κυβέρνηση αποφάσισε την περικοπή επιπλέον δαπανών ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 21-3-2020

Read 1332 times