Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2009 02:00

Στίβεν Τζομπς. Σύγχρονος Προμηθέας

Written by

«Η καινοτομία είναι αυτό που ξεχωρίζει έναν ηγέτη από έναν οπαδό», είχε πει κάποτε ο Στίβ Τζόμπς και σίγουρα ο ίδιος ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάμε την εξάπλωση του προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή και την είσοδο της τεχνολογίας τόσο δυναμικά στη ζωή μας, θα μπορούσε να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των πλουσίων και ισχυρών του πλανήτη. Θα μπορούσε ίσως να έχει ξεπεράσει ακόμη και τον Μπιλ Γκέιτς σε περιουσία. Η διαφορά είναι ότι ο Τζομπς είναι τόσο επικεντρωμένος στην καινοτομία, όσο ο Γκέιτς στο να βγάζει χρήματα.

Ο ιδρυτής της Apple, ακολούθησε το δύσκολο δρόμο. Σε μία αγορά που χαρακτηρίζεται από την αντιγραφή ιδεών και τη μετατροπή τους σε παραλλαγές προϊόντων- χωρίς να υποτιμούμε το γεγονός ότι κάνουν της ζωή μας ευκολότερη- επέλεξε να παράγει νέες ιδέες και να αφήνει τους άλλους να τον αντιγράφουν. Ο Τζομπς θα μείνει στην ιστορία για το ότι επαναπροσδιόρισε με επιτυχία, εκτός από τους προσωπικούς υπολογιστές τρεις αγορές. Τα μουσικής, του κινηματογράφου και της κινητής τηλεφωνίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το περιοδικό Forbes του απένειμε πρόσφατα τον τίτλο του διευθύνοντα συμβούλου της δεκαετίας γράφοντας χαρακτηριστικά ότι «η τελευταία δεκαετία του ανήκει».

Μετά την περιπέτεια της υγείας του, που τον κράτησε μακριά από την Apple για έξι μήνες ο Τζομπς επέστρεψε φέτος δυναμικά. Τα καινοτόμα νέα προϊόντα της εταιρίας αλλά και η επιρροή που ασκεί η προσωπικότητα του στην αγορά, έφεραν την Apple στην κορυφή των εταιριών υψηλής τεχνολογίας και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Το τελευταίο τρίμηνο  τα κέρδη της Apple κατέγραψαν αύξηση 47% στέλνοντας την τιμή της μετοχής της σε ύψη ρεκόρ. Οι δε πωλήσεις της το Σεπτέμβριο, σημείωσαν αύξηση 24,9% φτάνοντας τα 9,87 εκατομμύρια δολάρια.

Γεννημένος το 1955 από Αμερικανίδα μητέρα και Σύρο πατέρα, υιοθετήθηκε από τον Πολ και την Κλάρα Τζόμπς και έζησε τα παιδικά το χρόνια στην Καλιφόρνια. Όταν τελείωσε το σχολείο εγγράφηκε στο Κολέγιο Reed του Πόρτλαντ αλλά ένα χρόνο μετά τα παράτησε και ξεκίνησε σπουδές φιλοσοφίας και ξένων πολιτισμών. Ένα από τα μαθήματα που παρακολουθούσε ήταν αυτό της καλλιγραφίας, και όπως είπε αρκετά χρόνια αργότερα, τα περίτεχνα γραφικά του Mac, του προσωπικού υπολογιστή που καθιέρωσε την Apple, οφείλονται στις γνώσεις που πήρε εκείνη την εποχή. Το πάθος του για τη τεχνολογία τον οδήγησε σύντομα να εργαστεί στην εταιρία Atari, γνωστή στους σημερινούς σαραντάρηδες για τα βιντεοπαιχνίδια της, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα στο ίδρυμα Homebrew Computer Club.Εκεί γνώρισε και  τον μετέπειτα συνεργάτη του Στιβ Βόζνιακ. Μετά από ένα ταξίδι στην Ινδία προς αναζήτηση της νιρβάνας, μπήκε στα βαθειά νερά των νέων τεχνολογιών και το 1976 μαζί με τον Βόσνιακ ίδρυσαν την Apple με έδρα το γκαράζ του σπιτιού του. Ο πρώτος υπολογιστής Mac βγήκε τον ίδιο χρόνο στην αγορά και πουλήθηκε αντί 666,66 δολαρίων. Μέχρι το 1980 ηApple είχε βγάλει τρεις ανανεωμένες εκδόσεις του Mac και ο Τζομπς σε ηλικία 25 ετών ήταν ήδη εκατομμυριούχος. Το 1985 και μετά από κάθετη πτώση των πωλήσεων της εταιρίας ο Τζομπς αναγκάστηκε να παραδώσει τα ινία και να ακολουθήσει το δικό του δρόμο. Ίδρυσε τη NextComputer η οποία λίγα χρόνια αργότερα έγινε το όχημα για την πανηγυρική επιστροφή του στο τιμόνι της Apple. Παράλληλα επένδυσε σε μια εταιρία δημιουργίας γραφικών η οποία εξελίχθηκε στην Pixmar Animation, εταιρία κινηματογραφικών παραγωγών που σε συνεργασία με την Disney δημιούργησε ταινίες όπως το «Toy Story» και το «Αναζητώντας τον Νέμο». Η συνεργασία με την Disney τον έφερε σήμερα να είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της εταιρίας.


Η τελευταία δεκαετία είναι γεμάτη καινοτομίες και επιτυχίες. Πρώτα ήρθε το ipod, το «γκάτζετ» φετίχ που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ακούμε μουσική και στη συνέχεια το iphone, το κινητό τηλέφωνο με τις πολλαπλές λειτουργίες. Παράλληλα κάθε χρόνο η Apple παρουσιάζει και μια νέα βελτιωμένη έκδοση ενός υπολογιστή Μac. Στην πιο δημιουργική στιγμή της καριέρας του άρχισαν να εγείρονται ερωτηματικά για την κατάσταση της υγείας του, ειδικότερα μετά την εμφάνισή του σε διεθνές φόρουμ το 2006. Ο ίδιος είχε πει πως η κουρασμένη και αδυνατισμένη όψη του  οφειλόταν σε ορμονικές διαταραχές, ήταν όμως ήδη γνωστό ότι έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας. Οι εικασίες συνεχίστηκαν και μάλιστα πέρυσι το πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε κατά λάθος τη νεκρολογία του αφήνοντας κενά στη θέση της ηλικίας και της ημερομηνίας θανάτου. Φέτος τον Απρίλιο, ο Τζομπς υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος και από τον Ιούνιο βρίσκεται πάλι στη θέση του. Οι ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής της εταιρίας, γεγονός που δείχνει το πόσο είναι ταυτισμένος στην συνείδηση της αγοράς με την Apple. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της Apple είναι 120 δισεκατομμύρια δολάρια. Πόσο άραγε να αξίζει χωρίς τον Tζομπς;

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 22-09-2009
    
 

Read 1517 times