Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2009 02:00

Αφγανιστάν, το νέο Ιράκ

Written by

Η νέα αμερικανική στρατηγική για το Αφγανιστάν που ανακοινώθηκε χθες από τον Μπαράκ Ομπάμα δεν έκρυβε εκπλήξεις. Περιλάμβανε λίγο ως πολύ αυτά που μήνες τώρα διέρρεαν στον αμερικανικό τύπο για την αποστολή επιπλέον στρατιωτών και κλιμάκωσης του πολέμου μέχρι να «ολοκληρωθεί η δουλειά», όπως είχε πει και ο αμερικανός πρόεδρος. Οι ΗΠΑ θα αποστείλουν άλλους 34.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν ενώ αποκαλύφθηκε και ένα πιθανό σενάριο αποχώρησης του αμερικανικού στρατού. Αν συνοψίζαμε το συμπέρασμα των ανακοινώσεων Ομπάμα σε   μια πρόταση, θα λέγαμε ότι, οι ΗΠΑ εμπλέκονται όλο και περισσότερο σε έναν πόλεμο αδιευκρίνιστης χρονικής διάρκειας που είναι δύσκολο να κερδηθεί. Η ενίσχυση του αμερικανικού στρατού δεν εγγυάται από μόνη της τη νίκη, σε μια γεωγραφική περιοχή που δείχνει να έχει τεράστια αποθέματα αντιαμερικανισμού και έμψυχου υλικού έτοιμο να πάρει τα όπλα απέναντι στα νατοϊκά στρατεύματα. Από την άλλη, το σενάριο αποχώρησης μπορεί να ανατραπεί όπως ανατράπηκε το σενάριο για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο και όπως θα ανατραπεί κατά τα φαινόμενα και το σενάριο αποχώρησης από το Ιράκ.  
Σε μία κίνηση που θυμίζει σε πολλά τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους, ο κ. Ομπάμα επέλεξε να ακούσει τα γεράκια της Ουάσιγκτον τύπου Πετρέους και Μακ Κρίσταλ και όχι πιο μετριοπαθείς φωνές όπως του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Καμπούλ, Καρλ Άικενμπερι που ζητούσε να μην αποσταλεί επιπλέον στρατός, τουλάχιστον πριν αντιμετωπιστεί η διαφθορά σε πολιτικό επίπεδο στο Αφγανιστάν.
Με την απόφαση αυτή, ο κ. Ομπάμα αναλαμβάνει μεγάλο πολιτικό  ρίσκο, γιατί μπορεί να πείσει το κογκρέσο για την κλιμάκωση του πολέμου, δεν έχει πείσει όμως τους Αμερικανούς πολίτες και ειδικότερα αυτούς που το ψήφισαν. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις σχεδόν το 60% των Δημοκρατικών Αμερικανών τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από το Αφγανιστάν. Αυτούς τους ψηφοφόρους θα βρει απέναντί του σε 3 χρόνια ο κ. Ομπάμα και η ιστορία έχει αποδείξει ότι όταν ένας λαός τάσσεται εναντίον ενός πολέμου πολύ δύσκολα αλλάζει γνώμη.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 2-12-2009

Read 1791 times