Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009 02:00

Τα μπόνους επιστρέφουν στη Wall Street

Written by

Για κάποιες εταιρίες της Wall Street η οικονομική κρίση και τα σκάνδαλα με τα ενυπόθηκα δάνεια  είναι σαν να μη συνέβησαν ποτέ. Σε μια χρονική στιγμή όπου δεκάδες τράπεζες έχουν βάλει λουκέτο και η αμερικανική κοινωνία στενάζει κάτω από τα υψηλότερα εδώ και μια τριακονταετία ποσοστά ανεργίας, οι επενδυτικές εταιρίες της Wall Street αυτοθαυμάζονται για τις επιδόσεις τους και επαναφέρουν τα παχυλά μπόνους, προκαλώντας το κοινό αίσθημα των αμερικανών πολιτών. Τρεις μόνο εταιρίες, οι Goldman Sachs, Morgan Stanley και JPMorgan Chase, αναμένεται να δώσουν φέτος  29,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μπόνους, ποσό που είναι κατά 60% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι και κατά πολύ  μεγαλύτερο από τα 26,8 δισεκατομμύρια που μοίρασαν το 2007.
 Με πρόχειρους υπολογισμούς, τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν σε 250.000 δολάρια για κάθε έναν από τους 119.000 εργαζόμενους στις παραπάνω εταιρίες, ποσό πενταπλάσιο από το εισόδημα ενός μέσου αμερικανικού νοικοκυριού.  
Οι τρεις εταιρίες θα πληρώσουν επίσης για μισθούς φέτος, 49,5 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσό μόλις που άγγιξε τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κάτω από την πίεση του υπουργείου οικονομικών για τον περιορισμό των μπόνους και την σύνδεσή τους με τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα , οι τρεις εταιρίες θα δώσουν το μεγαλύτερο ποσοστό σε μετοχές. Το γεγονός αυτό ευνοεί ακόμη περισσότερο τα golden boys καθώς οι μετοχές δεν φορολογούνται άμεσα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι απώλειες φόρων για την πολιτεία της Νέας Υόρκης θα φτάσουν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. τα στελέχη που έχουν λάβει ήδη μετοχές είναι διπλά ευνοημένα καθώς ο τραπεζικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει καταγράψει άνοδο από την αρχή του χρόνου κατά 24%.
Για τις υπόλοιπες εταιρίες της Wall Street που δεν βρίσκονται πλέον υπό κρατική επιτήρηση, μισθοί και μπόνους θα είναι αυξημένα φέτος σε ποσοστό 30% με 40%, με το συνολικό «πακέτο» να ξεπερνά τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια, που αποτελεί νέο ρεκόρ.
Σύμφωνα με μελέτη της εταιρίας συμβούλων, Options,  τα μπόνους για τους υπαλλήλους θα είναι αυξημένα κατά 40% με 45% ενώ για τα υψηλόβαθμα στελέχη θα πλησιάζει το 50%. Περισσότερο ευνοημένα θα είναι τα στελέχη στον κλάδο των εμπορευμάτων που θα δουν τα μπόνους τους να κυμαίνονται μεταξύ 4 και 6 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg το ύψος των μπόνους θα προκαλέσει αντιδράσεις από το κογκρέσο, που δεν θα συμβιβαστεί με το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος τους δοθεί με τη μορφή μετοχών.
Από τις αρχές του 2007 ο χρηματοοικονομικός τομέας παγκοσμίως έχει απολέσει πάνω από 330.000 θέσεις εργασίας με τις εταιρίες τις Νέας Υόρκης να έχουν απολύσει συνολικά 41.400 εργαζόμενους.

Τα στελέχη και τα μπόνους τους

Λόιντ Μπλάνκφεϊν
 Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, ήταν το 2007 το πιο ακριβοπληρωμένο golden boy του κόσμου. Πήρε μπόνους 67.9 εκατομμύρια δολάρια και ο μισθός του ήταν 600.000 δολάρια. Πέρυσι λόγω κρίσης δεν πήρε τίποτα. Φέτος η εταιρία του θα δώσει μπόνους ύψους περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τζέιμι Ντίμον
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase το 2008 δεν ζήτησε μπόνους και πως θα μπορούσε από τη στιγμή που η εταιρία του πήρε κρατική βοήθεια 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα πάρει φέτος. Η JPMorgan Chase προβλέπεται ότι θα δώσει για μπόνους στο τέλος του χρόνου 7,2 δις δολάρια

Τζον Μάκ
Ούτε ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley πήρε πέρυσι μπόνους, για να μην δώσει όπως έιχε πει το «κακό παράδειγμα». Τις δύο προηγούμενες χρονιές όμως είχε λάβει από 40 εκατομμύρια δολάρια. Στο τέλος του χρόνου η εταιρία του προβλέπεται να μοιράσει στα στελέχη της 9,3 δις. δολάρια.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 11-11-2009

Read 1389 times