Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 03 Αυγούστου 2008 03:00

Αλλαγή σελίδας για την Ταϊβάν

Written by

-Πες μου τι είδους ηλεκτρονικά θες να αγοράσεις να σου πω σε ποιόν δρόμο θα πας.
-Εννοείς σε ποιο μαγαζί….
-Σε ποιόν δρόμο είπαμε. Είσαι στην Ταϊβάν. Στην καρδιά της τεχνολογίας, στη χώρα με ένα από τα πιο διάσημα τεχνολογικά πάρκα στον κόσμο, που μέχρι και η Microsoft επιλέγει για να παρουσιάσει τα επιτεύγματά της, και που εδώ, ότι έχει να κάνει με ηλεκτρονικά γκάτζετ βρίσκεται σε τέτοια αφθονία που είναι καλύτερα να κρατάς χάρτη. Κι αν δεν βρεις αυτό που θες –που αποκλείεται- κάτω από την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού υπάρχει μια τεράστια υπόγεια αγορά με ότι μπορείς να φανταστείς.

Το οικονομικό κέντρο της Ταϊπέι θυμίζει κάτι μεταξύ Μανχάταν και Μαϊάμι. Τεράστιοι δρόμοι, με φοινικόδεντρα στις διαχωριστικές νησίδες τους, ψηλά κτίρια και φωτεινές επιγραφές που κάνουν τη νύχτα μέρα.
Στις αναρίθμητες καφετέριες και τα εστιατόρια εντός του «101» (του πύργου ύψους 500 μέτρων –σύμβολο της Ταϊπέι) εκατοντάδες νέοι πάνε κι έρχονται με το λάπτοπ στα χέρια. Ω ναι! Αυτό το μέρος είναι πράγματι  πολύ εξωτικό. Μόνο που το εξωτικό στοιχείο είμαστε εμείς που χαζεύουμε πάνω, κάτω, δεξιά κι αριστερά και απολαμβάνουμε την αμηχανία με την οποία οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν τη μεσογειακή διαχυτικότητά μας.
Εξήντα χρόνια μετά το άτυπο διαχωρισμό της από την Κίνα, η Ταϊβάν  πατάει γερά στα πόδια της και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν δείχνει να φοβάται τις στενότερες σχέσεις με το Πεκίνο.

Έχοντας γλυτώσει από τη βαρβαρότητα της πολιτιστικής επανάστασης και κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια για να γίνει δημοκρατία, το μικρό αυτό νησί του ειρηνικού κατάφερε να γίνει πρωτοπόρος στην υψηλή τεχνολογία και  να πετύχει οικονομική ανάπτυξη  που να εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής και παροχών στα 23 εκατομμύρια των πολιτών της.  
Η τόνοι της αντιπαράθεσης με την Κίνα, που εξακολουθεί να θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία της, έχουν πέσει μετά και την εκλογή της νέας κυβέρνησης του κ. Μα Γινγκ Τζέου, ο οποίος προσβλέπει σε στενότερη οικονομική συνεργασία με το Πεκίνο για να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία  αλλά και για να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να ανοίξει κάποια στιγμή στο μέλλον η καυτή ατζέντα του πολιτικού στάτους κβό.
Θα χρειαστεί ωστόσο  λίγος χρόνος μέχρι η οικονομική ευμάρεια που βλέπει κανείς στο εμπορικό κέντρο της Ταϊπέι και των άλλων μεγάλων  πόλεων να αποτυπωθεί και στους οικονομικούς δείκτες.
Η προηγούμενη οκταετία σημαδεύτηκε από μια πρωτοφανή ένταση με το Πεκίνο λόγο της εθνικιστικής πολιτικής του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) αλλά και από οικονομική στασιμότητα, καθώς λόγω της πολιτικής έντασης οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα έγιναν δυσκολότερες.
Η νέα κυβέρνηση που ορκίστηκε τον περασμένο Μάιο έδειξε αμέσως τις προθέσεις της επιζητώντας εξομάλυνση των σχέσεων με την Κίνα, η οποία ανταποκρίθηκε. Για το Πεκίνο η νέα προσέγγιση ήταν όχι μόνο κάτι που το επιζητούσε αλλά ήρθε και σαν σωσίβιο τη στιγμή που η κινεζική κυβέρνηση έβλεπε τη διεθνή της εικόνα να τσαλακώνεται λόγω του Θιβέτ, των απανωτών καταγγελιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις σχέσεις της με καθεστώτα τύπου Μιανμάρ και Σουδάν.

Για τον 57χρονο, αμερικανοσπουδαγμένο κ. Μα, η οικονομική συνεργασία με την Κίνα έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής του η οποία όμως σχολίαζε πρόσφατα ο Economist  χαρακτηρίζεται από τρία «όχι».
Όχι στη συζήτηση για ανεξαρτησία, όχι στη συζήτηση για επανένωση με την Κίνα και τέλος όχι σε στρατιωτικές προκλήσεις.
Η έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν που ξεκίνησαν πριν ένα μήνα δείχνει ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για μεγαλύτερα ανοίγματα. Ο κ. Μα προτίθεται να άρει τους περιορισμούς για κινεζικές επενδύσεις στην Ταιβάν και από την άλλη πλευρά η Κίνα θα δώσει μάλλον σύντομα, το πράσινο φώς για την εγκατάσταση ταϊβανέζικων τραπεζών στο έδαφός της.

Για την Ταϊβάν ο τουρισμός από την Κίνα είναι πηγή σημαντικών εσόδων και κάνει ότι μπορεί για να τον ενισχύσει. Οι τουρίστες από την Κίνα είναι καλοδεχούμενοι, έστω και αν ακόμη ταξιδεύουν υποχρεωτικά σε γκρουπ και υπό αυστηρή  επιτήρηση, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα United Daily News ξοδεύουν κατά μέσω όρο 1200 ευρώ για μια εβδομάδα διακοπών.  

Οι σχέσεις με την Κίνα

Η προσέγγιση με την Κίνα ήταν μια θετική εξέλιξη για την πλειοψηφία των ταϊβανών πολιτών. Άλλωστε σε δημοσκοπήσεις που γίνονται κατά διαστήματα, τα δύο τρίτα του πληθυσμού επιθυμεί είτε τη διατήρηση του υπάρχοντος στάτους κβό είτε την επανένωση με την Κίνα. Η πολιτική ηγεσία στην Ταϊπέι ωστόσο παραμένει σταθερή στην άποψη της εθνικής κυριαρχίας. Στην τελετή ορκωμοσίας του, ο κ. Μα επανέλαβε πολλές φορές την λέξη «Ταιβάν» αντί του «Δημοκρατία της Κίνας» που χρησιμοποιούνταν συνήθως μέχρι τώρα, θέλοντας να τονίσει τη εθνική ταυτότητα του νησιού και την αποφασιστικότητα του να την προστατέψει. Ωστόσο, τα χαμόγελα μπροστά στο φωτογραφικό φακό και τα πρώτα δειλά ανοίγματα δεν μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορές. Όπως αναφέρει στον ΕΤ ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου για σχέσεις με την Κίνα κ. Τσανγκ Λιανγκ Τσεν, «το πρόβλημα δεν είναι απλά η αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας αλλά ο σεβασμός των αρχών της ελευθερίας και της δημοκρατίας από την πλευρά της Κίνας. Γι αυτό και η λογική του “μια χώρα δύο συστήματα” όπως η περίπτωση του Μακάου και του Χονγκ Κόνγκ, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Ταϊβάν. Οι Ταιβανοί πολίτες εκλέγουν την κυβέρνηση τους κάθε τέσσερα χρόνια και δεν δέχονται τη λογική του ενός κόμματος».

Ο κ. Τσέν δεν έκρυψε επίσης την ανησυχία του για την έντονη στρατιωτική παρουσία στις κινεζικές ακτές τονίζοντας ότι «το Πεκίνο έχει ήδη 1000 πυράυλους στραμμένους προς την Ταϊβάν, αριθμός που κάθε χρόνο αυξάνεται κατά 100»
Επιπλέον, η Ταιβάν εξακολουθεί να διεκδικεί τη είσοδό της σε διεθνείς οργανισμούς τη συμμετοχή της οποίας μέχρι σήμερα τουλάχιστον  μπλοκάρει η Κίνα.
Σύμφωνα με την μέχρι πριν τρεις εβδομάδες «υφυπουργό εξωτερικών», και σήμερα επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ταϊβάν στην Ελλάδα, κυρία Ελίζαμπεθ Τσου, «η Κίνα πρέπει να κατανοήσει ότι η Ταιβάν έχει ανάγκη το διεθνές χώρο. Ειδικότερα τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάτι που είναι πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες».

Η κ. Τσου ήρθε με φορτωμένη ατζέντα στην Αθήνα και όπως αποκάλυψε στον ΕΤ, στόχος της θα είναι η προώθηση των οικονομικών σχέσεων, οι πολιτιστικές ανταλλαγές με την Ελλάδα η τουριστική προβολή της Ταιβάν και δυσκολότερο ίσως εγχείρημα να πείσει την ελληνική ηγεσία να ανοίξει διπλωματική αντιπροσωπεία στην Ταϊπέι.

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 3-8-2008



Read 1781 times