Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τρίτη, 01 Απριλίου 2008 03:00

Αλληθωρίζει προς την ελεύθερη αγορά ο Ραούλ Κάστρο

Written by

Έχουν περάσει μόλις πέντε εβδομάδες από την ημέρα που ο Ραούλ Κάστρο εξελέγη, και τυπικά, πρόεδρος της Κούβας και η νέα ηγεσία του «κομουνιστικού παράδεισου» της Καραϊβικής έχει δείξει ήδη τις προθέσεις τις.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ραούλ και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης έχουν δρομολογηθεί «μεταρρυθμίσεις χωρίς αυτοσχεδιασμούς, εντός των σοσιαλιστικών ορίων, που δεν θα προδίδουν την επανάσταση». Με απλά λόγια μεταρρυθμίσεις οικονομικές και όχι πολιτικές.

Η άρση της απαγόρευσης εισόδου σε Κουβανούς πολίτες στα ξενοδοχεία που προορίζονται για τουρίστες, είναι το τελευταίο μέτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση της Αβάνας. Όποιος Κουβανός θέλει στο εξής να μείνει σε ένα από αυτά τα –στην πλειοψηφία τους ακριβά - ξενοδοχεία και έχει τα χρήματα να πληρώσει, μπορεί να το κάνει. Με το βασικό μισθό όμως είναι καθηλωμένος στα 20 δολάρια, θα πρέπει να είναι ή κυβερνητικό στέλεχος ή …μαυραγορίτης.

Τώρα και κινητά τηλέφωνα

Στις αρχές Μαρτίου, ο Ραούλ Κάστρο ως εκλεγμένος πλέον πρόεδρος, έκανε την πρώτη κίνηση προς την ελεύθερη οικονομία, επιτρέποντας την ελεύθερη πώληση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Και αυτό το μέτρο όμως απευθύνεται σε Κουβανούς που πληρώνονται είτε σε συνάλλαγμα ή μπορούν να εξασφαλίσουν μετατρέψιμα πέσος (νόμισμα που ανταλλάσσεται μόνο με συνάλλαγμα και που η ισοτιμία του με το εθνικό πέσο είναι ένα προς είκοσι τέσσερα).

Πριν από μια εβδομάδα επιτράπηκε και η χρήση κινητού τηλεφώνου από πολίτες, προνόμιο μέχρι τότε μόνο κυβερνητικών στελεχών, επιχειρήσεων και ξένων υπηκόων.  Η κρατική εταιρία τηλεπικοινωνιών ETECSA – στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 27% η Telecom Italia -ανακοίνωσε ότι στο εξής θα κάνει προσωπικά συμβόλαια για χρήση των υπηρεσιών της, με προπληρωμένο χρόνο.
Είναι πλέον φανερό ότι η Κούβα έχει μπει σε τροχιά οικονομικών μεταρρυθμίσεων που λίγο ως πολύ θυμίζουν το μοντέλο της Κίνας ή του Βιετνάμ. Δηλαδή άνοιγμα της οικονομίας στις δυνάμεις της αγοράς, με τη διατήρηση όμως του πολιτικού ελέγχου από το κόμμα.

Ο Ραούλ μιλούσε για μεταρρυθμίσεις από την πρώτη στιγμή που πήρε την εξουσία από τον άρρωστο αδερφό του Φιντέλ τον Ιούλιο του 2006, και αποδεικνύεται συνεπής.
Το προηγούμενο διάστημα πήρε μέτρα που έδειξαν μια διαφορετική οικονομική προσέγγιση. Για παράδειγμα, με πρωτοβουλία του, εξοφλήθηκαν όλα τα χρέη προς του ιδιώτες αγρότες που παράγουν το 60% των τροφίμων της χώρας,  αυξήθηκαν κατά 250% οι μισθοί για τους κτηνοτρόφους, και  επιτράπηκε σε όσους έχουν αυτοκίνητο να το χρησιμοποιούν σαν ταξί χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν το κράτος. Τα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης τώρα, περιλαμβάνουν την ανατίμηση του εθνικού νομίσματος, την αναπροσαρμογή των μισθών και την κατάργηση των περιορισμών για την πρόσβαση στο Ιντερνετ.

Δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο 01-04-2008

Read 1406 times