Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Σάββατο, 05 Ιουλίου 2008 03:00

Αλφόνσο Γκόμες Μέντες - «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας δείχνει το δρόμο»

Written by

Έχει αφρικανική καταγωγή, σπουδές νομικής, ακαδημαϊκή καριέρα και θέλει να γίνει πρόεδρος της χώρας του.
Το πορτρέτο μοιάζει πολύ με αυτό του κ. Μπαράκ Ομπάμα, αλλά ο λόγος γίνεται για τον  κ. Αλφόνσο Γκόμες Μέντες, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και επικρατέστερο για την προεδρία του ιστορικού, Φιλελεύθερου Κόμματος της Κολομβίας.

 «Όπως καταλαβαίνεται έχω έναν επιπλέον λόγο να επιθυμώ την εκλογή του κ. Ομπάμα» θα πει ο κ. Μέντες. χαμογελώντας στον ΕΤ. «Για να μιλήσουμε όμως σοβαρά., ο κ. Ομπάμα εκφράζει την ελπίδα όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά για όλο τον κόσμο. Εκεί που ελπίζω να δω μια πραγματικά διαφορετική πολιτική από τον κ. Ομπάμα σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος, είναι στο Ιράκ, στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και το μεταναστευτικό, κάτι που πονά ιδιαίτερα εμάς του λατινοαμερικανούς».

 Ο κ. Μέντες αναγνωρίζει ότι η σοσιαλδημοκρατία σήμερα δεν βρίσκεται στην καλύτερή της στιγμή αλλά θεωρεί είναι η μόνος δρόμος που μπορεί να εγγυηθεί ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν θα γίνει σε βάρος της κοινωνικής πολιτικής. «Ο κόσμος ταυτίζει την παγκοσμιοποίηση την κυριαρχία του καπιταλισμού και την επιστροφή της δεξιάς-όπως για παράδειγμα στην Ευρώπη- με το θάνατο του σοσιαλισμού. Αυτό είναι λάθος. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ και πάρετε για παράδειγμα τη Γαλλία όπου οι πολίτες ήδη έχουν αρχίσει να κουράζονται από την πολιτική Σαρκοζί.»

Όσο για το αν η σοσιαλδημοκρατία σήμερα θα πρέπει να υιοθετήσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές ή να αναζητήσει το δικό της «τρίτο δρόμο» ο κ. Μέντες διαφωνεί. «Η οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό έχουν τρομοκρατήσει τους Ευρωπαίους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στην ιδεολογία μας. Έχουμε δει σοσιαλιστές ηγέτες όπως ο κ. Θαπατέρο στην Ισπανία να παίρνουν σκληρή στάση σε θέματα, όπως το μεταναστευτικό. Έτσι όμως χάνουμε την αξιοπιστία μας  και δυσκολευόμαστε ακόμη περισσότερο να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο, κυρίως με τους νέους». Ενημερωμένος και για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μέντες θεωρεί ότι κρίσεις σαν αυτή που αντιμετωπίζει τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σύνηθες φαινόμενο μετά από εκλογικές ήττες. Χαρακτηρίζει τον κ. Γ. Παπανδρέου ηγέτη με διεθνή ακτινοβολία και θεωρεί ότι μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο κόμμα του.

Για τη Λατινική  Αμερική

Θα μπορούσε η Νότιος Αμερική να αποτελέσει μια Ένωση στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; « Αυτό είναι το μεγαλύτερο όνειρό μας» τονίζει ο κ. Μέντες.
«Το Σύνταγμα της χώρας μας λέει ξεκάθαρα ότι η εξωτερική μας πολιτική θα πρέπει να έχει στόχο την Λατινοαμερικανική ολοκλήρωση, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η πολιτική βούληση και όχι μόνο από την Κολομβία. Η Ευρώπη κατόρθωσε το ακατόρθωτο ξεπερνώντας τόσες δυσκολίες και εμείς που έχουμε όλες τις προϋποθέσεις  χρειαζόμαστε βίζα για να περάσουμε από την μια χώρα στην άλλη. Είναι γελοίο. Πολλά προοδευτικά κόμματα στη Λατινική Αμερική βλέπουν προς αυτή την κατεύθυνση. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια ένωση και να διαπραγματευόμαστε πλέον από κοινού και  από θέση ισχύος. Η προοπτική αυτή όμως δεν αρέσει στον Βόρειο γείτονά μας και θα κάνει ότι μπορεί για να την εμποδίσει»

Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά καταδεικνύει ότι η παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία και τις γειτονικές χώρες αυξήθηκε επικίνδυνα το 2007, παρά τα σκληρά μέτρα. Ο κ. Μέντες γνωρίζει όσο λίγοι του πρόβλημα. Υπήρξε για χρόνια  γενικός εισαγγελέας και από τα χέρια του πέρασαν πολλές υποθέσεις ακόμη και κάποιες του μεγαλύτερου ναρκοβαρώνου Πάμπλο Εσκομπάρ.   «Το “σχέδιο Κολομβία” για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών που επέβαλαν οι ΗΠΑ, απέτυχε. Η περιοχή μας έπεσε θύμα αυτού του σχεδίου, στρατικοποιήθηκε και η παραγωγή κόκας εξακολουθεί αφού δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπισθεί η κατανάλωση.

*Aντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο  05-07-2008

Read 1192 times