Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008 02:00

Επισιτιστική κρίση. Η επιστροφή των πεινασμένων

Written by

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου συμπεριέλαβε δέκα εκατομμύρια πολίτες, στο πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης. Η Ρωσία πάγωσε τις τιμές στο γάλα, το ψωμί και το λάδι. Το Αφγανιστάν ζήτησε από τον ΟΗΕ να συμπεριλάβει στο επισιτιστικό του πρόγραμμα άλλα 2,5 εκατομμύρια άτομα. Στο Πακιστάν έκανε την εμφάνισή του μετά από είκοσι χρόνια το δελτίο τροφίμων και η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές ρυζιού.
Την ίδια στιγμή, στην Ινδονησία, και σε πολλές αφρικανικές χώρες ξεσπούν βίαιες διαδηλώσεις για τις υψηλές τιμές των τροφίμων, που καταλήγουν με εκατοντάδες συλλήψεις και δεκάδες νεκρούς. Είναι φανερό ότι η κρίση στην αγορά τροφίμων έχει αγγίξει επικίνδυνα επίπεδα.

Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για βοήθεια τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να συνεχίσει χωρίς περικοπές το επισιτιστικό του πρόγραμμα που ανακουφίζει 73 εκατομμύρια ανθρώπους σε 81 χώρες. Για πρώτη φορά όμως το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ, ζητεί χρήματα όχι γιατί υπάρχει έλλειψη, άλλα γιατί οι τιμές σε βασικά ήδη διατροφής όπως καλαμπόκι και ρύζι έχουν αυξηθεί δραματικά.

 «Αυτό είναι το νέο πρόσωπο της πείνας» θα πει προχθές σε συνέντευξη τύπου η  υπεύθυνη του προγράμματος του ΟΗΕ κυρία Τζόζετ Σίραν. Από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 55% ενώ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες πήραν περαιτέρω αύξηση 20%, γεγονός που σημαίνει ότι το 500 εκατομμύρια που ζητούσε ο ΟΗΕ, να έχουν γίνει ήδη 700, ή και παραπάνω.

Κίνα και Ινδία ζητούν ολοένα και περισσότερα τρόφιμα  λόγω της ταχείας οικονομικής τους ανάπτυξης της και σε συνδυασμό με την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση της γης για παραγωγή βιοκαυσίμων, η αύξηση των τιμών παγκοσμίως είναι αναπόφευκτη.

Από το 2000 η ζήτηση για τρόφιμα έχει αυξηθεί μεταξύ 4 και 7% ενώ η ζήτηση για βιοκαύσιμα τουλάχιστον 25%. Το Διεθνές Ινστιτούτο για τις Διατροφικές Πολιτικές επισημαίνει ότι οι τιμές στο μέλλον θα πάνε ακόμη ψηλότερα, αν υπολογίσει κανείς και την αρνητική επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Η Αφρική θα πληγεί περισσότερο καθώς σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις μέχρι το 2020 η αγροτική της παραγωγή θα μειωθεί κατά 16%.

Με αριθμούς

500 εκατομμύρια δολάρια ζητεί άμεσα ο ΟΗΕ για να επισιτιστικό του πρόγραμμα
55% κατά μέσο όρο αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008 και επιπλέον 20% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες
53 μόνο ημέρες καλύπτουν  τα αποθέματα τροφίμων του προγράμματος του ΟΗΕ, που βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τα τελευταία 30 χρόνια.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο  26-03-2008

Read 1312 times