Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2008 03:00

Εταιρίες βιοτεχνολογίας αγοράζουν - κατοχυρώνουν πατέντες

Written by

Η θεωρία για την ανάγκη μιας «νέας πράσινης επανάστασης», που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση της αγροτικής παραγωγής παγκοσμίως δεν είναι καινούργια. Η κρίση στην αγορά τροφίμων που έχει φέρει εκατομμύρια ανθρώπους στα όρια της πείνας,   απλώς την επαναφέρει στο προσκήνιο, με διαφορετικές ωστόσο προσεγγίσεις. Για τις εταιρίες βιοτεχνολογίας η κρίση κρύβει μια μεγάλη ευκαιρία και γι αυτό σπεύδουν να ιδιοποιηθούν τη «σωτηρία» του πλανήτη από την πείνα, καταθέτοντας εκατοντάδες αιτήσεις διπλώματος ευρεσιτεχνίας για γονίδια που κάνουν στους σπόρους ανθεκτικότερους στην ακραίες κλιματικές συνθήκες.

Έρευνα που πραγματοποίησε η διεθνής οικολογική οργάνωση ETC, αποκαλύπτει ότι εννέα πολυεθνικές έχουν καταθέσει 532 αιτήσεις ευρεσιτεχνίας για 55 διαφορετικά γονίδια τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν σπόρους ανθεκτικότερους στη ζέστη την ξηρασία και τις πλημμύρες. Με αυτό τον τρόπο, όμως επισημαίνει η ΕΤC,  θα αποκτήσουν τον έλεγχο των φυσικών πόρων που χρειάζονται για να καλυφθεί η ταχύτατα αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα σε όλο τον κόσμο

Στον απόηχο της συνόδου του Οργανισμού Διατροφής και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), όπου οι ηγέτες του κόσμου έκαναν έκκληση για επενδύσεις και αύξηση της βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι εταιρίες μεταλλαγμένων πρόβαλαν την τεχνολογία τους ως απάντηση στο πρόβλημα. Πριν μερικές ημέρες η γνωστή Μονσάντο ανακοίνωσε τη «δέσμευσή της» να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής και ότι γι αυτό προτίθεται να δημιουργήσει σπόρους που χρειάζονται λιγότερο νερό.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ETC η Μονσάντο και η BASF, έχουν καταθέσει αιτήσεις ευρεσιτεχνίας για 27 από τα 55 νέα γονίδια, ενώ στη λίστα με τους ενδιαφερόμενους βρίσκονται ακόμη  οι, Βayer, Syngenta και Dow.

Κάποιες από τις αιτήσεις καλύπτουν περισσότερους από τριάντα διαφορετικούς καρπούς, που μπορεί να είναι από βρώμη και τσάι μέχρι πατάτες. Με λίγα λόγια σχεδόν όλοι οι βρώσιμοι καρποί.

Η σπουδή των πολυεθνικών να κάνουν νέες επενδύσεις στα μεταλλαγμένα δεν είναι τυχαία και έρχεται σαν αποτέλεσμα της συστηματικής προβολής της άποψης που έρχεται από διαφορετικές πλευρές και λέει ότι, ίσως θα πρέπει να δοθεί μια νέα ευκαιρία στη βιοτεχνολογία.

ΗΠΑ και Βραζιλία προωθούν συστηματικά τα μεταλλαγμένα, η Παγκόσμια Τράπεζα καλεί για μια «νέα επανάσταση με τη χρήση της βιοτεχνολογίας» ενώ ακόμη και όσοι δεν το λένε ξεκάθαρα κάνουν λόγο για παραγωγή με χρήση λιγότερου νερού και λιπασμάτων. Κανένας όμως δεν απαντά μέχρι στιγμής σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των νέων σπόρων, τις δεσμεύσεις που συνεπάγονται για τους αγρότες που θα τους χρησιμοποιήσουν –καθώς θα πρέπει κάθε χρόνο να αγοράζουν νέα ποσότητες- όπως και για την τιμή τους, σε μια αγορά που όπως δείχνουν τα πράγματα εξελίσσεται σε μονοπωλιακή.

Δημοσιεύθηκε στον Ελέυθερο Τύπο 09-06-2008

Read 1393 times