Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2011 12:41

Θα υπερδιπλασιαστούν οι τιμές των τροφίμων έως το 2030

Written by
Θα υπερδιπλασιαστούν οι τιμές των τροφίμων έως το 2030 Photo by Dan Gold on Unsplash

Οι τιμές των τροφίμων διεθνώς έφτασαν τον Ιανουάριο σε ιστορικό υψηλό ξεπερνώντας ακόμη και αυτές κατά τη διάρκεια τις επισιτιστικής κρίσης της περιόδου 2007-2008. εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας και αν δεν αλλάξει κάτι στην αγορά τροφίμων, στην επόμενη 20ετία οι τιμές μπορεί να αυξηθούν έως και 180% σε σχέση με σήμερα.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη της Βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam για την επάρκεια τροφίμων στην υφήλιο.
Οι τιμές βρίσκονται σε ανοδική τροχιά τα τελευταία 20 χρόνια και επισημαίνει ότι ο κόσμος εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσης η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές.

Η έρευνα εκτιμά ότι το 2030 οι τιμές θα αυξηθούν έως 180% ποσοστό για το οποίο κατά το ήμισυ ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Στους υπόλοιπους παράγοντες που θα επηρεάσουν το κόστος προστίθενται οι περιορισμοί στις εξαγωγές που επιβάλουν κάποιες χώρες, η αυξημένη ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές μιας και στις χώρες αυτές δημιουργείται μια νέα αστική τάξη η οποία καταναλώνει περισσότερο, η χρήση όλο και περισσότερων καλλιεργούμενων εκτάσεων για βιοκαύσιμα, η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και η χρηματιστηριακή σπέκουλα.
Στην ιστοσελίδα της η οργάνωση αναφέρει ότι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές κερδίζουν μεγάλα ποσά από τα χρηματιστηριακά παιχνίδια στην αγορά τροφίμων.

Μετά από δεκαετίες σταθερής μείωσης του αριθμού των πεινασμένων, ο ρυθμός τους αυξάνει και πάλι ταχύτατα, προσεγγίζοντας το ένα δισεκατομμύριο
Η οργάνωση επισημαίνει ότι ένας στους  επτά ανθρώπους υποφέρει από πείνα παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια παραγωγή επαρκεί για τη σίτιση όλου του πλανήτη. Η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία της έκθεση επισημαίνει ότι η αύξηση στις τιμές των τροφίμων έχει δημιουργήσει από τον περασμένο Ιούνιο 44 εκατομμύρια περισσότερους πεινασμένους. Η οργάνωση καλεί τις κυβερνήσεις να θέσουν νέους κανόνες στις αγορές τροφίμων και καταλογίζει μερίδιο ευθύνης στις επιχειρήσεις που αντικείμενο έχουν το εμπόριο πρώτων υλών και χημικών που προορίζονται για αγροτική χρήση.


Η μελέτη της Oxfam δημοσιεύεται λίγες ημέρες μετά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ με βάση τις οποίες οι τιμές των τροφίμων ίσως φτάσουν σε νέο ιστορικό υψηλό μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τον τελευταίο χρόνο οι τιμές στα δημητριακά έχουν αυξηθεί κατά 71 %, ενώ συνολικά η αύξηση είναι της τάξης του 33%
 Η Oxfam επισημαίνει ότι οι φτωχότεροι του πλανήτη ξοδεύουν περίπου το 80% του εισοδήματός τους για την αγορά τροφίμων και υποδεικνύει τέσσερις περιοχές του πλανήτη με το μεγαλύτερο πρόβλημα. Τη Γουατεμάλα όπου περίπου 865.000 άνθρωποι είναι στα όρια της πείνας, την Ινδία όπου οι κάτοικοι της ξοδεύουν σχεδόν τα διπλά, σε αξία. απ ότι ξοδεύουν οι Βρετανοί για αγορά τροφίμων, το Αζερμπαιτζάν όπου οι παραγωγή τροφίμων μειώθηκε πέρυσι κατά 33% και την Ανατολική Αφρική λόγω κλιματικών συνθηκών.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 01-06-2011

 

Read 1994 times