Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2003 03:00

Νάξος. Η «Πορτάρα» του Αιγαίου

Written by

Στην καρδιά του Αιγαίου, η Νάξος είναι ένας τόπος με μεγάλη ιστορία και ένας προορισμός που θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες κάθε επισκέπτη. Η Χώρα εντυπωσιακή, οι παραλίες πολλές και πανέμορφες, η ενδοχώρα μαγευτική και οι γεύσεις...ανεπανάληπτες.

Tο πλοίο μπαίνει αργά στο λιμάνι και πριν ακόμη κάνει την τελευταία στροφή για να δέσει, γυρνάω προς τη γυναίκα μου.....
-"Ε λοιπόν αυτή τη φορά, θα κατέβουμε στη Νάξο.
- Mα....
-Δεν έχει "μα", έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε ξανάρθει.   Χωρίς δεύτερη σκέψη μαζέψαμε όπως όπως τα πράγματα μας και κουτρουβαλώντας φτάσαμε στο γκαράζ του πλοίου, φορτώσαμε και βγήκαμε, αφήνοντας τον αρχικό μας προορισμό να περιμένει το επόμενο καλοκαίρι.
Tελικά αυτή η ξαφνική απόφασή, μας βγήκε σε καλό.  
Η Νάξος σήμερα έxει τον κοσμοπολίτικο αέρα ενός σύγχρονου τουριστικού θέρετρου, αλλά συγχρόνως διατηρεί το παραδοσιακό της χρώμα και τον λαϊκό πολιτισμό της. Για όσους ψάχνουν όμορφες παραλίες, η νότια και νοτιοδυτική πλευρά του νησιού είναι μια ατέλειωτη αμμουδιά με κέδρους σε όλο το μήκος της και πεντακάθαρα νερά. Για όσους δεν βαριούνται να κάνουν λίγα χιλιόμετρα παραπάνω,  ή διαθέτουν σκάφος, η βόρεια πλευρά κρύβει μέσα στους απομονωμένους όρμους της, ήσυχες παραλίες μοναδικής ομορφιάς.
Η Νάξος με ενθουσίασε και για ακόμη ένα λόγο. Eίχα αρκετά πράγματα να κάνω εκτός από το να «ξεροψήvομαι» σε κάποια αμμουδιά και να πίνω καφέδες στα γύρω μπαράκια. Γι αυτούς που έχουν το πάθος της εξερεύνησης, η Νάξος θα τους ανταμείψει για την επιλογή τους.

Η Χώρα είναι το κέντρο της εμπορικής και τουριστικής ζωής. Φυσικά θα την γυρίσετε και θα περπατήσετε στα στενά μπερδεμένα σοκάκια της, θα δοκιμάσετε τους ψαρομεζέδες στα παραλιακά ουζερί και θα επισκεφθείτε τα μουσεία της.
Μην ξεχαστείτε όμως εκεί. Πάρτε το δρόμο για τα χωριά. Οι δρόμοι είναι από καλοί έως πολύ καλοί και υπάρχει εύκολη πρόσβαση ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη. Αν το τοπίο σας θυμίσει Πελοπόννησο μην εκπλαγείτε. Η Νάξος είναι ένας τόπος που δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια, εύφορος και αυτάρκης σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Φεύγοντας από τη Xώρα και πριν φτάσετε στο Χαλκί κάντε μια παράκαμψη για να δείτε τον αρχαίο Ναό της Δήμητρας. Ίσως από τους πρώτους Ναούς με επικλινές στέγαστρο.
 Στο  Χαλκί θα θαυμάσετε τη σπουδαία αρχιτεκτονική της εκκλησίας της Παναγίας της Πρωτόθρονης. Είναι η μεγαλύτερη βυζαντινή εκκλησία της Νάξου και λειτουργεί συνεχώς από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια μέχρι σήμερα. Οι τοιχογραφίες της σώζονται έστω και αποσπασματικά σε πέντε στρώματα.
Περπατήστε στα δρομάκια  και μην φύγετε  αν δεν δοκιμάσετε γιαούρτι με μέλι, στο καφενεδάκι που βρίσκετε στο κέντρο του χωριού.

Συνεχίζοντας προς το εσωτερικό θα φτάσετε στο Φιλότι, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Νάξου, με έντονη ζωή και δραστηριότητα, χτισμένο στις πλαγιές του Ζα, του ψηλότερου βουνού των Κυκλάδων.
Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας της Φιλοτίτισσας, είναι από τις ωραιότερες του νησιού, με σπάνιες εικόνες, μαρμάρινο τέμπλο και γλυπτό καμπαναριό.
Από το Φιλότι επίσης ξεκινάει δρόμος για τον πύργο του Χειμάρρου στο νότιο μέρος του νησιού. Πρόκειται για ένα επιβλητικό, μαρμάρινο κυλινδρικό οικοδόμημα των ελληνιστικών χρόνων,  με ισόγειο και τρεις ορόφους, που περιβάλλεται από ένα τετράγωνο τείχος. Πιστεύεται ότι ήταν βίγλα, απ’ όπου με φωτιές μεταδίδονταν σινιάλα για την εμφάνιση πειρατών. Περιττό να πούμε ότι η θέα απο 'κει είναι μαγευτική.
Επιστρέφοντας στο Φιλότι θα πιείτε τον καφέ σας κάτω από τον πλάτανο στην κεντρική πλατεία, ή θα δοκιμάσετε τις τοπικές γεύσεις σε ένα από τα γύρω ταβερνάκια.

Περίπου 8 χιλιόμετρα μετά το Φιλότι, θα συναντήσετε την "Aπείρανθο",  ή όπως την αποκαλούν "το μαρμάρινο χωριό". Tο πιθανότερο βέβαια είναι να ακούσετε να την αποκαλούν "Aπεράθου".
Aξίζει να περιπλανηθήτε στα στρωμένα με μαρμαρόπλακες δρομάκια της που συχνά καταλήγουν σε αδιέξοδο ή μεγάλα πλατώματα, να δείτε  την μεγάλες καμάρες και να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική των σπιτιών. Aν θελήσετε να "ρίξετε μια βουτιά", η κοντινότερη παραλία είναι η "Mουτσούνα" και μπορείτε αν θέλετε να συνεχίσετε νοτιότερα για την ομορφότερη "Ψιλή άμμο", ή τον "Kλείδο".
Mην παραλείψετε να δοκιμάσετε το κρασί της περιοχής.

Δείτε ακόμη,
Την Πορτάρα, το χαρακτηριστικότερο μνημείο της Nάξου. Hταν η  είσοδος του ναού του Απόλλωνα, που άρχισε να χτίζει στα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα ο τύραννος της Νάξου Λύγδαμης, στην περιοχή που οι ντόπιοι αποκαλούν Παλάτια. Ο ναός δεν τελείωσε ποτέ, η περιοχή όμως συνδέθηκε με την τραγική ιστορία της Αριάδνης, την οποία εδώ εγκατέλειψε σύμφωνα με τη μυθική παράδοση ο Θησέας και εδώ τη συνάντησε ο Διόνυσος και την έκανε γυναίκα του.
Tην Αρχαία Πόλη. Στα βόρεια του λιμανιού, στη θέση "Γρότα", διατηρούνται λείψανα Μυκηναϊκών χρόνων. Εδώ βρισκόταν, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η αγορά της αρχαίας πόλης. Τμήμα του αρχαίου οικισμού βρίσκεται σήμερα μέσα στη θάλασσα.
Tο Κάστρο. Είναι αναμφισβήτητα η γοητευτικότερη περιοχή της Χώρας. Χτισμένο στην κορυφή λόφου, προσφέρει εκπληκτική θέα στο πέλαγος, ιδιαίτερα το ηλιοβασίλεμα, όταν διαγράφονται οι κοντινοί όγκοι της Πάρου.
Tο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, 3 χλμ. Βορειοανατολικά της Χώρας. Είναι του 17ου αιώνα. Ανακαινίστηκε το 18ο αιώνα και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα. Η εικόνα του Αγίου χρονολογείται στο 1818, ενώ παλαιότερες είναι οι εικόνες στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο.Στεγάζεται στην παλαιά Εμπορική Σχολή των Ιησουϊτών και περιλαμβάνει αξιόλογα εκθέματα: μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια, αγγεία, κοσμήματα της Εποχής του Χαλκού και των Μυκηναϊκών Χρόνων.
Στην αυλή του μουσείου θα δείτε ένα όμορφο μωσαϊκό δάπεδο των Ελληνιστικών Χρόνων, με την παράσταση της Ευρώπης που την αρπάζει ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο. Πρέπει να δείτε τα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια, του κούρους, τα κιονόκρανα.
Τον κούρο των Μελάνων κοντά στο ομώνυμο χωριό του 7ου πΧ αιώνα και τον κούρο του Απόλλωνα του 6ου   πΧ αιώνα έξω από το ομώνυμο παραλιακό χωριό στο βόρειο μέρος του νησιού. Πρόκειται για δύο υπερμεγέθεις μισοτελειωμένους κούρους (ανδρικά γυμνά αγάλματα) που αναπαύονται ξαπλωμένοι στους χώρους των αρχαίων λατομείων.


 
Read 1783 times